Street Delivery este evenimentul care dă culoarea dominantă a acestui weekend cultural la Timișoara. Ediția a șaptea a festivalului de artă stradală se desfășoară în 14-16 iunie 2013, cu tema Culori. Pe strada Mercy se deschid felurite ateliere, de la confecționat papioane, avioane de hârtie, broșe, cercei și brățări împletite, până la cele de sculptură portabilă, ”folkolor” și de pictat obiecte vintage sau basoreliefuri, de jocuri, povești și artă în nori, civice, ecologice, de fotografie și graffiti, jonglerie și spectacole de teatru. Vineri, atelierele se deschid la ora 15, iar sâmbătă și duminică la ora 11. În fiecare seară au loc concerte, de la ora 21: vineri cu YellLow și Aria Urbană, sâmbătă – We singing colors, Coma, duminică – Jazzadezz, Luiza Zan și Jimmy Cserkesz. Accesul este liber la toate evenimentele.
Opera Națională Române din Timișoara reia duminică, 16 iunie 2013, de la ora 19, noua sa producție: ”Scripcarul pe acoperiș”, spectacol distins cu premiul pentru Cel mai bun musical la prima Gală a Operelor Naționale, de la Iași. Musicalul lui Jerry Bock după povestirile lui Sholem Aleichem (Şalom Alehem) este montat la Timişoara de regizorul Gyorgy Korcsmaros din Ungaria, iar scenografia este creată de Dragoş Buhagiar. Evenimentul îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Peter Oschanitzky. Adaptare după povestirea „Fiicele lui Tevye”, „Scripcarul pe acoperiş” este unul din musicalurile cu cel mai mare succes din istoria genului. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a atins un record de peste 3200 de reprezentaţii. Ecranizarea cinematografică a fost şi ea un mare „boom” public şi de critică. Spectacolul surprinde câteva scene din viaţa lăptarului Tevye, al cărui ideal simplu şi onest este să-şi ţină familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka. Biletele costă 40 de lei.
Dirijorul francez Amaury du Closel revine la pupitrul Filarmonicii din Timișoara pentru concertul simfonic de vineri, 14 iunie 2013, de la ora 19. Solist al evenimentului muzical va fi violoncelistul Dohgyun Kim. Programul muzical cuprinde Schickalslied (Cântecul destinului) pentru cor şi orchestră de Johannes Brahms, Concertul pentru violoncel şi orchestră nr.1 în la minor, o superbă compoziție de Camille Saint-Saëns, și Simfonia nr. 4 în mi minor de Brahms. Biletele costă între 10 şi 30 de lei.
În această seară de vineri, 14 iunie 2013, de la ora 19, în Sala 2, Teatrul Național, reia unul dintre cele mai frumoase spectacole montate în ultimul deceniu la Timișoara: ”Piața Roosevelt”, un spectacol de Radu Afrim, pe text de Dea Loher, cu splendide decoruri de Iuliana Vâlsan şi song-uri compuse Vlaicu Golcea. ”Piața Roosevelt” este un refugiu halucinant pentru dependenții de teatru. Travestiţi, curve, traficanţi de droguri, pisici, omul-bingo, transexuale, tabuuri răscolite: o lume a marginalilor, un paradis dement mirosind obsesiv a portocale şi a moarte.
Duminică, 16 iunie, tot de la ora 19, în Studio Uțu Strugari este programat un alt captivant spectacol, ”Terminal”, de Ștefan Caraman, în regia lui Ion Ardeal Ieremia. Biletele la spectacolele TNT costă între 20 și 40 de lei.
În cadrul Festivalului de dans contemporan ConTEMPO, organizat de Centrul Cultural German, Trupa de dans IPtanz, sub coordonarea coregrafei Ilona Paszthy, va realiza în 14 și 15 iunie la Timișoara câteva „atacuri de dans” în spațiul public. Scenele vor avea loc în jurul oamenilor care așteaptă. Materialul video realizat în timpul acestor intervenții de dans vor însoți performance-ul live, ce va avea loc în data de 15 iunie, la ora 19, în sala festivă a casei Adam Müller Guttenbrunn, unde momentele, imaginile și poveștile se vor contopi. ”Vizitatorii scenelor din spațiul public vor putea să se regăsească parte dintr-un vis sau poate chiar un coșmar. Spectacolul se va desfășura în limba engleză”, dezvăluie Alina Baciu, directorul CCG. Accesul publicului la performance este liber.
Dulgheri, olari, aurari, ceasornicari, tâmplari, pictori, zugravi și mulți alți meseriași își vor reprezenta, cu iscusință, breslele într-un inedit eveniment ce evocă Timișoara de altădată. Pomul breslelor va trona în Piața Unirii, în expoziția dedicată de Muzeul Banatului unei epoci a lucrului bine făcut. Ziua breslelor și mesteșugurilor la Timișoara va avea loc sâmbătă, 15 iunie, între orele 10-16, în Piața Unirii. Evenimentul este organizat de firmele membre ale Asociației Piața Unirii în parteneriat cu Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Facultatea de Artă și Design și Clubul Economic German. În fața Palatului Baroc precum și în interiorul muzeului vor avea loc activități de prezentare a școlii duale (școala profesională), iar la atelierul de arhitectură va avea loc dezbaterea planului urbanistic general al Timișoarei împreună cu Direcția de Dezvoltare a Primăriei Timișoara.
Biblioteci în aer liber: în perioada 14 – 15 iunie 2013, Mediateca André François a Institutului Francez şi Biblioteca Centrului Cultural German din Timişoara se instalează în Piaţa Unirii. Timișorenii sunt, așadar, poftiți să citească în aer liber, să răsfoiască reviste nemțești și franțuzești, să asculte muzică și să-și aleagă, pentru seară, un film de artă. Pentru cei mai mici dintre cititori este pregătit un spaţiu special amenajat pentru lectură, desen şi jocuri.
Iubitorii de folclor din Timișoara sunt poftiți la ”cel mai mare spectacol al anului”: Gala Festivalului – Concurs ”Lada cu zestre a neamului”, anunță prof. Ciprian Cipu, directorul CJCA. Peste 400 artişti din judeţul Timiş se vor reuni în Muzeul Satului Bănăţen din Timișoara, duminică, 16 iunie 2013, de la ora 14, iar accesul publicului la spectacol este liber. Printre participanți se vor afla ansamblurile folclorice din Ghiroda, Dudeştii Noi, Recaş, Belinţ, Traian Vuia, Jdioara, Checea, Buziaş, Boldur, Voiteg, Sânicolau Mare, Jebel, formaţi ale etniilor din Banat, germanii din Gottlob, maghiarii din Tormac, ucrainienii din Remetea Mică, bulgarii din Breştea şi sârbii din Becicherecul Mic, recitatorii în grai popular Haţegan Andreea din Racoviţa şi Rădoi Cristian din Dudeştii Noi. Invitat de onoare este Ansamblul Giroceana din comuna Giroc, precizează organizatorii.
Timișorenilor pasionați de artele vizuale le semnalăm patru noi expoziții, destinații obligatorii în itinerariul artistic din week-end. La Galeria Calina, expoziția ”Nomade au Sahara”, a artistului Cristian Răduță. ”Nomazi, rinocerii meditează în tăcere; cunosc praful şi zăpada, cunosc esenţa aerului şi a apei. De fapt cunosc esenţa lumii: un obiect perfect familiar poate să conţină cea mai radicală idee. Prin aceste reprezentări / rinoceri, Cristian Răduţă are abilitatea de a genera asociaţii cu alte locuri, cu alte vise”, consideră curatorul Liviana Dan. Expoziția va fi deschisă până în 10 iulie 2013, de luni până vineri între 10 şi 18, iar sâmbăta între 11 şi 15.
La Calpe Gallery, în Bastionul Cetății, expune unul dintre cei mai apreciați sculptori timișoreni: Horia Bojin. Intitulată Metamorfoze, expoziţia sa de sculptură este deschisă până în 6 iulie 2013 și poate fi vizitată de marţi până vineri între orele 10-13 şi 17-20, iar sâmbăta între orele 10-13.
În 14 iunie, de la ora 19,30, la Galleria 28 din Timișoara (str. Brâncoveanu nr.28) are loc vernisajul expoziției Liviu Pascu, ”Însemnări pe marginea unui caiet de plante de grădină și flori” (Sf.Siluan), cu grija lui Constantin Flondor.
Și în Galeria “Helios” din Timişoara (Piaţa Victoriei nr. 6) s-a deschis o nouă expoziţie. Sub genericul “Şase”, ea cuprinde lucrări ale artiştilor plastici profesionişti Monica Dinu (tapiserie), Marius Bacriu (sculptură), Remus Irimescu (sculptură), Elicondiu Iovan (pictură), Rafael Mateiaş (pictură), Remus Rotaru (grafică).
Elevii clasei a X-a de la Liceul Waldorf invită publicul vineri 14 iunie 2013, la ora 18, în sala Liceului (str. Uranus nr. 10), la piesa de teatru “Fantoma din Canterville” după Oscar Wilde. Accesul la spectacol este liber.
Jurnalista Lavinia Bălulescu își va lansa vineri, 14 iunie 2013, de la ora 18.30, la Libraria Cartea de nisip (V.V. Delamarina, nr.1) romanul de debut intitulat ”La mine-n cap” și apărut recent la Editura Cartea Românească. Vor prezenta Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș, Daniela Rațiu și Radu Pavel Gheo.
Librăria Cărturești Mall din Timișoara le propune cititorilor să descopere ”cartea unui marinar, cu și despre marinari”. Constantin Costache, comandant de cursă lungă, își lansează aici volumul ”Mayday”, vineri, 14 iunie 2013, de la ora 18, iar invitați speciali ai evenimentului editorial vor fi jurnalista Brîndușa Armanca, scriitorul Bogdan Hrib, comandantul Ionuț Băcioiu, tipograful Radu Dimeca.
Institutul francez din Timişoara şi partenerul său, ciocolateria franţuzească Let’s Chocolate, îndulcesc week-endul cu un eveniment care are în centrul său ”cea mai fină ciocolată franțuzească”. Atelierul animat de Anne Guillermou va avea loc sâmbătă, 15 iunie, între orele 11 – 12, la ciocolateria Let’s Chocolate din Iulius Mall Timişoara, demisol, la fântâna arteziană, şi va cuprinde cântece şi jocuri antrenante, secrete despre ciocolată, degustare de ciocolată gratuită pentru copii. Intrarea va fi liberă, pe baza unei înscrieri prealabile la tel. 0721876423 (în limita locurilor disponibile) pentru copiii între 4-10 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!