Festivalul Baroc Timișoara îi ține ocupați tot week-endul pe cei, mici sau mari, dornici să se-ntoarcă în cavalerești și artistice vremuri. Vineri, la ora 12:00, în Piața Unirii se desfășoară o paradă militară și a costumelor de epocă, pentru a evoca intrarea lui Eugeniu de Savoya în cetatea Timișoara, în anul 1716. De la ora 18:00, la Muzeul de Artă, în Sala Barocă, va avea loc un eveniment pentru a marca 350 ani de la nașterea Prințului Eugeniu de Savoya: o conferință susținută de medievistul Ioan Hațegan, un concert al profesorilor Facultății de Muzică din Timișoara și un spectacol de dans baroc cu ansamblul Reflex.
Sâmbătă, 19 octombrie, este programat un vesel program pentru copii: de la ora 10:00, la Muzeul de Artă, Teatrul Merlin joacă spectacolul „Frumoasa și Bestia”, iar de la ora 11:00, în fața Palatului Baroc, se desfășoară evenimentul Rock Baroc – dans interactiv, participă trupa Mini Merlin și Piti Show – Radio Timișoara. La Bastionul Theresia se derulează programul Asociației Noua Acropola: stand de carte filosofică şi de reproduceri arheologice, ruleta virtuţilor, atelier de pictură pe basorelief. De la ora 12:00, muzica vechilor menestreli cu trupa Peregrinii; ora 12:30 – teatru de păpuşi: „Vrăjitorul din Oz”; ora 13.30 – atelier de dans renascentist şi baroc pentru copii; ora 14.00 – atelier de muzică pentru copii; ora 14:00 – conferința cu tema „Savantul Veneţian Francesco Griselini- Despre Banatul secolului al XVIII-lea” susținută de Gabriel Kelemen (la Mansarda Bastionului Theresia); ora 15:00 – conferința cu tema „Rembrandt și Barocul Olandez” realizată cu sprijinul lui Marius Popa , consul Onorific al Regatului Țărilor de Jos la Timișoara; ora 16:00 – atelier de hand made paper şi atelier de scrisori medievale; ora 17:00 – recital susținut de trupa de evergreen a Casei Studenților; ora 18:00 – atelier de dans renascentist şi baroc; ora 19:00 – proiecție de film documentar: „Ludovic al II-lea, Împăratul-Lebădă”; ora 19.30 – spectacolul „Istoria Muzicală a Timisșoarei”, un concert al trupei de World Music, „Peregrinii” şi al corului „Voces Castelli” al Muzeului Banatului.
De la ora 20:00, la Biserica Adventistă din Timișoara (Str. Independenței nr.19), are loc un concert de orgă de factură barocă, realizat de dr. Felician Roșca.
Duminică 20 octombrie, la ora 11:00, în Piața Unirii se va da startul concursului „Treasure Hunt”. La Bastion continuă programul Asociației Noua Acropolă. De la ora 19:00, la Filarmonica Banatul va avea loc spectacolul care va încheia festivalul: „Ba.Rock acustic live”, avându-i soliști pe Ilie Stepan, Horea Crișovan și Mario Florescu.
Tot în acest weekend se vor organiza: târg de bresle și meșteșugari, în Piața Unirii și Bastionul Theresia; workshop de fotografie, atelier heraldic, atelier bijuterii handmade, mini tabără militara cu participarea Asociației Arcașilor din Timișoara. La Bastion pot fi vizitate expozițiile festivalului: de arme, de instrumente muzicale, de filatelie, documente și hărți.
Teatrul Național Timișoara reia vineri, 18 octombrie, de la 19:00, în sala mare, musicalul „The Full Monty”, în regia lui Răzvan Mazilu. Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19:00, în Sala 2 se re-joacă soarta omenirii în „Copenhaga”, un spectacol regizat de Ada Lupu, iar duminică, 20 octombrie, tot de la ora 20:00, în Studio Uțu, e programat spectacolul „M-am hotărât să devin prost”, în regia Antonellei Cornici. Prețul standard al biletelor la TNT este de 20 de lei, biletele de categoria VIP costă 40 de lei (elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere a tarifului la orice categorie de bilet).
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” își invită spectatorii la o reprezentaţie pe roți: un voiaj real, prin centrul Timișoarei, și unul teatral, într-o „Irlandă” a emigranților, marginalilor, a inadaptaților. Microbuzul pleacă duminică, 20 octombrie, la ora 17:00, din parcarea Hotelului Timișoara. „Mady-baby”, una dintre cele mai exploatate piese ale Gianinei Carbunariu, este, în viziunea regizoarei B. Fülöp Erzsébet, un spectacol despre inocența violată, despre violența suprapusă ingenuității în tușe groase, dure. Actrița Emília Borbély interpretează, sub forma unui one –woman –show, „story-ul” Mădălinei, tânăra cu „nume de scenă” mady-baby, care emigrează din România ca să intre în show-biz, ca dansatoare, și ajunge, după un debut de carieră la făcut kebab, prostituată, sfârșind, gravidă, prin a fi ucisă de cei doi conaționali cu ale căror destine se intersectează derizoriu si tragic traseul ei de expatriată. Cu alură de bjork, mady-baby își joacă viața printre scaunele vehiculului, lipită de parbriz sau pe autovehicul, dar și printre pietonii întâmplători și nepreveniți de pe stradă, la escale.
Filarmonica Banatul le oferă melomanilor sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19:00, în sala Capitol, un Concert simfonic extraordinar, cu doi protagoniști din Germania: dirijorul Horst-Hans Backer și pianista Ekaterina Litvintseva. În program, W.A.Mozart, concertul nr. 12 în La major și Concertul nr. 9 în Mi bemol major. Accesul publicului este liber, evenimentul fiind un cadou oferit timișorenilor de dr. Reinhard Niemann din Elveția.
Citiți principiile noastre de moderare aici!