Ediția a XXIII-a a Galei Blues – Jazz Kamo la Timișoara se desfășoară în 9-10 noiembrie. Sâmbătă, concertul va începe la ora 20:00 și va aduce pe scena sălii Capitol formațiile Burning Table, Mike Krstić Trio și Mircea Tiberian & Liviu Butoi. Duminică, de la ora 19:00, în aceeași sală, a Filarmonicii Banatul, vor concerta Bega Blues Band, Gyarfas and Friends, Peter Sarosi Azara & Nora Tasi. „Timişoara a fost dintotdeauna un reper solid pe harta jazzului şi bluesului din țara noastră. În afara Festivalului de la Sibiu, Gala de Blues Jazz din Timişoara este cel mai vechi eveniment festivalier din România. Un punct de atracţie al galei este aducerea, an de an, a unor foarte buni bluesmani şi jazzmani plecaţi din Timişoara peste hotare. Bunăoară, la Gala din acest an va fi prezent Ioan Puiu Minda, unul dintre cei mai bun toboşari de jazz, actualmente cetăţean austriac, membru iniţial al iubitului grup timişorean al anilor 80, Crepuscul”, declară Johnny Bota, directorul Galei Blues-Jazz. Biletele costă, pe categorii, 10 și 20 de lei și se găsesc la Agenția Filarmonicii Banatul.
„Văduva veselă”, ale cărei graţii şi milioane devin afaceri de stat în opereta lui Franz Lehar, revine pe scena Operei Naționale Române din Timișoara în această seară de vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00. Spectacolul regizat de Mario de Carlo va fi dirijat de Mihaela Silvia Roşca. Evenimentul înregistrează și un notabil debut: cel al lui Camil Mara în rolul Mirko Zeta. Hanna Glavari va fi interpretată de soprana Narcisa Brumar, iar rolul lui Danilo va fi jucat de Cristian Rudic, alături de care distribuţia îi reuneşte pe soliştii Crina Vezenţan. Remus Alăzăroaie, Florin Belean, Mircea Dan Petcu, Mugurel Chirilă, Nicoleta Colceiar, Ciprian Roman, Mariana Şarba, Marius Zaharia, Liliana Mihăilescu şi Dan Spanache. Biletele costă 25 de lei.
O piesă de Bertolt Brecht în regia lui Alexandru Dabija deschide sâmbătă, 9 noiembrie, la ora 19:30, în sala TGST Festivalul de Teatru Eurothalia la Timișoara: Nunta micilor burghezi. Spectacolul se joacă în limba germană, cu subtitrare în limbile română şi engleză. Duminică, 10 noiembrie, de ora 18:00, sala Studio a Teatrului Maghiar găzduiește spectacolul „Privind-o pe Julie” după August Strindberg, regia: Bram Jansen, o producţie a Toneelschool Maastricht (în limba olandeză cu traducere în limbile română, germană şi engleză). De la ora 20:00, în sala TGST are loc spectacolul „Urăsc adevărul!” de Oliver Frljić, o producţie a Teatar &TD, Zagreb, Croaţia (în limba croată cu traducere în limbile română şi engleză). Ediția a treia a festivalului organizat de Teatrul German se desfășoară în perioada 9-17 noiembrie. Biletele pentru spectacolele Eurothaliei au prețuri între 12 și 25 de lei și se găsesc la Agenția TGST, precizează secretariatul literar a instituției.
Festivalul Filmului Francez la Timișoara le aduce cinefililor trei drame și tot atâtea comedii: vineri 8 noiembrie, 16:00 – 17:35: La belle vie / Viaţa e frumoasă (dramă); 18:00 – 19:30 : 2 automnes, 3 hivers / 2 toamne, 3 ierni (comedie); 20:00 – 21:45: Comme des frères / Ca fraţii (comedie); sâmbătă, 9 noiembrie, 16:00 – 17:30: Beau travail / Beau travail – Legiunea străină (Claire Denis) (dramă); 18:00 – 19:45: White Material / Țara mea (Claire Denis) (dramă); 20:15 – 21:50: Les Seigneurs / Les Seigneurs (comedie). Proiecțiile au loc în Aula Magna a Universității de Vest, iar accesul publicului este liber.
Pregătite să susțină o serie de concerte în Olanda, corul şi orchestra Filarmonicii Banatul vor interpreta vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, în sala Capitol, majoritatea lucrărilor din programul acestui turneu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Raymond Janssen. Publicul va audia Uvertura la opera Forza destinului de Giuseppe Verdi, Cantata pentru cor şi orchestră „Mare liniştită şi călătorie fericită”, op.112 de Ludwig van Beethoven, „O noapte pe muntele pleşuv” de Modest Mussorgsky, Rapsodia română nr.1 op.11 de George Enescu şi Carmina Burana de Carl Orff. Biletele la concertele filarmonicii au prețuri între 10 și 30 de lei.
Un nou teatru la Timișoara: Electric Theatre se deschide cu două zile de spectacole de teatru, concerte și expoziție. Invitați la evenimentele inaugurale sunt Horațiu Mălăele, Jak Neumann, Katia Pascariu, Nucu Pandrea și Romeo Ioan . Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, publicul are parte de un one man show cu Horațiu Mălăele: „Sunt un orb”. Spectacolul va fi urmat de vernisajul expoziției „Self Growing” a actorului-caricaturist Romeo Ioan, de recitalul la frunză al lui Nucu Pandrea și de un concert de jazz cu Jak Neumann. Sâmbătă, 9 noiembrie, programul va începe cu monodrama „Copii răi”, interpretată de Katia Pascariu, o producție a Teatrului Luni de la Green Hours, pe text de Mihaela Michailov și muzică de Eduard Jak Neumann. Va urma un alt recital la frunză al lui Nucu Pandrea. Biletul pentru fiecare seară va costa 50 de lei. Electric Theatre se află pe strada Argeș, la nr. 18.
Week-end întotdeauna plin la Teatrul Național Timișoara: vineri, în Studio „Uțu Strugari”, spectacolul cu piesa „Cloaca”, de Maria Goos, regia Mihaela Lichiardopol; sâmbătă, în Sala 2, „Adam și Eva”, după Liviu Rebreanu, regia Alexander Hausvater; duminică, în Sala mare, „Nopți cu Isadora”, de I.J.Rovina, regia Sabin Popescu. Spectacolele încep la ora 19:00. Prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
Teatrul Studenţesc Thespis al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara propune în acest sfârşit de săptămână două spectacole în studioul 202 „Diogene Bihoi”. Vineri, 8 noiembrie, de la ora 20.00, se reia „Iona”, monodrama lui Marin Sorescu, cu Ionel Mărginean. Sâmbătă, de la ora 19:00, actorii trupei studențești joacă un spectacol-document al timpurilor recente, după un text al dramaturgului Matei Vişniec – „Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”. Intrarea este liberă la ambele spectacole.
Muzeul de Artă Timișoara (MArT) în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov invită publicul vineri, 8 noiembrie ora 14:00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, la vernisajul expoziției „Hans Mattis-Teutsch – Un avangardist transilvănean. Colecţia Muzeului de Artă Braşov”. „Expoziţia prezintă evoluţia creaţiei artistului brașovean Hans Mattis-Teutsch (1884-1960) prin prisma legăturilor cu avangarda artistică. Cele 46 de lucrări de pictură, grafică și sculptură din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov ilustrează etapele stilistice parcurse în anii 1908-1939, perioadă de maximă creativitate, când Mattis-Teutsch a activat în cadrul mişcării de avangardă din România (Contimporanul, Integral), Ungaria (Ma) şi Germania (Der Sturm)”, precizează organizatorii evenimentului. Accesul publicului la vernisaj este liber.
Organizat de Asociația Culturală Spacetrip și Biblioteca Județeană Timiș, vernisajul expoziției comiXconnection, eveniment ce va deschide și cea de-a treia ediție a festivalului Comics Animation Timisoara (CAT), va avea loc vineri, 8 noiembrie, de la ora 18:00, în spațiul Cafe Text din Bastionul Theresia. Expun artiști din cinci țări: Ungaria, Slovenia, Serbia, Croația, România. Pe parcursul festivalului, 8-30 noiembrie, vor avea loc diferite activități ce includ workshop-uri atât pentru copii, cât și pentru adulți, proiecții, lansarea revistei Cosplay în Timișoara, o scenetă creată pe baza unui comics.
Trupa Heblu susține în 8 și în 10 noiembrie, de la ora 20:00, un spectacol de improvizație la Rost Pub, pe strada L. Blaga nr.3. Prețul biletelor este 15 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!