După ce a făcut să exulte publicul premierei „Trubadurul”, a fost adorată de sutele de spectatori care au ascultat-o cântând Gioconda și Adriana Lecouvreur, reputata mezzosoprană Marianne Cornetti revine pe scena din Timișoara, pentru a interpreta, în premieră, rolul titular al capodoperei lui Giacomo Puccini, „Turandot”. Spectacolul-eveniment are loc vineri, 15 noiembrie, de la ora 19:00. Opera plină de mister întunecat a lui Giacomo Puccini, în varianta regizorală propusă de Carmen Dobrescu, va fi dirijată de David Crescenzi, iar partitura enigmaticului Calaf va fi interpretată de tenorul Bogdan Roman. Biletele pentru acest eveniment sunt integral vândute.
În cadrul stagiunii Filarmonicii Banatul, vineri, 15 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala Capitol, Trio Sonus va susține recitalul „Nostalgii armenești”, eveniment realizat în colaborare cu Ambasada Armeniei. Ilustrul muzician Doru Roman (marimba, percuție) lansează astfel un nou ansamblu, din care face parte alături de fiica sa, violonista Laura Roman, și de Cosmin Rafael Bălean (duduk, tav-shvi). Invitată specială a recitalului va fi soprana Viktorya Petrosyan din Armenia. În program, lucrări de V. Komitas, H. Avetisian, G. Șahen, L. Minassian și piese tradiţionale armenești. Biletele pentru acest eveniment se găsesc la Agenția Filarmonicii și costă între 10 și 30 de lei. În cadrul evenimentului se va deschide și un stand de carte armenească.
Festivalul Eurothalia, eveniment organizat de Teatrul German de Stat Timişoara, propune vineri, 15 noiembrie, de la ora 20:00, în sala Teatrului German, spectacolul de dans „I love I”, de Modjgan Hashemian, o producţie a Ballhaus Naunynstraßte Berlin, Germania „Montarea vorbește despre încercările iranienilor şi ale israelienilor de a intra în contact prin intermediul reţelelor de socializare, în ciuda conflictelor dintre țările lor. În grupurile intitulate Israel loves Iran şi Iran loves Israel, ei ajung să îşi dezvăluie afecţiunea şi să își împărtăşească temerile”. Distribuţia e formată din dansatorii germani, iranieni şi israelieni Shiran Eliaserov, Kaveh Ghaemi, Michael Shapira şi Maryam Zaree.
Seara de sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 18:30, în sala Teatrului German este dedicată unui spectacolului aniversar <<Sus cortina la 60 de ani>>. “În cadrul acestui spectacol coordonat de Simona Vintilă se sărbătoresc 60 de ani de existență instituțională a Teatrului German de Stat Timișoara: 60 de ani de căutări și introspecții, 60 de ani de dezvoltare, 60 de ani de când teatrul îndeplineşte rolul de punte între două culturi”, susține Lucian Vărșăndan, directorul TGST. Își dau concursul actorii, soliștii și orchestra Teatrului German de Stat, sub conducerea muzicală a lui Ioan Opra.
Spectacolul „Pescăruşul”de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky, o producție a Teatrului German de Stat Timișoara, închide duminică, 17 noiembrie, de la ora 19:30 în sala TGST cea de-a treia ediție a Festivalului Eurothalia. Spectacolul se traduce în limbile română și engleză. Interpretează actorii Ioana Iacob, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ,Isa Berger, Paul Cebzan și Dana Borteanu. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar. Biletele pentru spectacolele festivalului au prețuri între 12 și 25 de lei și se găsesc la Agenția TGST.
Compozitorul -pianist Cari Tibor și invitații săi vor oferi trei spectacole de Muzica Teatrului la Timișoara, în acest week-end. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 18:00, laureatul Uniter pentru muzică de teatru va susține, împreună cu Sânziana Târţa (voce), Szabó J. Attila (violoncel), Boldizsár Szabolcs (flaut) și Veress Albert un recital în sala Studio de la Casa Artelor (str. Pacha nr.8). Intrarea se va face cu donații „cât vă lasă inima” pentru artiști, anunță realizatorii evenimentului. În aceeași seară, de la ora 21, Muzica Teatrului se va auzi la Electric Theatre ( strada Argeș, nr. 18), iar biletele de intrare vor costa 25 de lei. Duminică, de la ora 12:00, Tibor Cari, Sânziana Târţa și Szabó J. Attila aduc Muzica Teatrului în Casa Triade (Calea Martirilor nr.51/45).
La Teatrul Național Timișoara, week-endul începe cu o porție de Oxigen: piesa lui Ivan Vîrîpaev în regia lui Alexandru Mihăescu, va fi jucată vineri, 15 noiembrie, de la ora 19:00, în Studio „Uțu Strugari”. Sâmbătă, de la ora 19:00 în Sala 2, TNT reia spectacolul-eveniment realizat la Timișoara de unul dintre adulații regizori europeni ai noii sensibilități: „Interzis accesul animalelor”, de Rodrigo Garcia. „Supus doar propriei conştiinţe, care, pînă la urmă, este personajul principal şi real al întregii sale creaţii, Rodrigo Garcia alege să ignore toate regulile şi toate convenţiile, fie ele sociale sau teatrale. De altfel, pentru impactul european al operei sale, Rodrigo Garcia a fost distins în 2009 cu Premiul Noi Realităţi Teatrale, acordat de Uniunea Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Europei. Spectacol declarat militant, Interzis accesul animalelor pune în faţa spectatorului, fără menajamente, ba chiar ostentativ, o oglindă brutală: într-o criză morală abrutizantă ce precede orice alt fel de criză a acestei societăţi – politică, economică etc. – violenţa devine un fapt cotidian, gradul de percepţie al acesteia se estompează din ce în ce mai mult, în lipsa unui cod moral personal onest, iar abuzul devine acceptabil”, subliniază secretarul literar Codruța Popov..
Duminică, 17 noiembrie, de la ora 19:00 , în Studio Uțu, actorii TNT, joacă „Cloaca”, de Maria Goos, în regia Mihaelei Lichiardopol. Prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
În 16 noiembrie, de la ora 17:00, Teatrul Maghiar la oferă spectatorilor săi un nou prilej de a se reîntâlni cu mady-baby, spectacol jucat într-un microbuz, în trafic. One-woman-show cu Borbély B. Emília, în regia lui B. Fülöp Erzsébet, mady -baby este „un spectacol controversat şi răscolitor despre trei tineri care părăsesc România pentru o ţară mai „cool”. Proveniţi din medii sociale diferite, cu aspiraţii diferite, îşi părăsesc ţara pentru un tărâm al făgăduinţei – Irlanda. Cele trei sorţi se împletesc, iar Mady devine instrumentul, apoi victima celor doi băieţi. Spectacolul pune accentul pe figura fetei, povestea ei fiind una a învierii, bazată pe noţiunile bunătate şi păcat, decădere şi mântuire, egoism şi jertfă”.
Vineri şi sâmbătă,15-16 noiembrie, de la ora 18:30, în cadrul Zilelor Culturii Sârbe la Timişoara, în Galeria Bastion Theresia se va desfășura Minitârgul de Carte Sârbească. Participă 15 edituri sârbeşti din Belgrad Novi Sad, Budapesta şi Timişoara. „În prezenţa Excelenţelor Lor, Branko Brankovic, Ambasador al Republicii Serbia la Bucureşti, şi Lazar Manojlovic, Consul General al Republicii Serbia la Timişoara, a reprezentanţilor Uniunii Sârbilor din România, salonul de carte va fi deschis de Radomir Andric, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Serbia, Cornel Ungureanu, preşedintele filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, Ognean Crîstici, preşedintele Uniunii Sârbilor din România.Vizitatorii vor putea să cunoască activitatea mai multor edituri renumite din Serbia, cât şi activitatea editorială a sârbilor din România şi Ungaria”, anunță organizatorii evenimentului. În cadrul Minitârgului de Carte Sârbească va avea loc şi o seară literară româno-sârbă la care vor participa importanţi scriitori sârbi şi români din cele două ţări.
Duminică, 17 noiembrie, orele 11:00, în spaţiul Galeriei Triade (Calea Martirilor nr.51/45,) va avea loc vernisajul expoziţiei realizate cu lucrările participanţilor la ediţia de anul acesta a concursului de sculptură pe tema „Concav/ Convex”, dotat cu Premiile Juventus.
„Un drum cât o sută de vieţi” se intituleaza expoziția-poveste pe care artista Renee Renard o deschide vineri, 15 noiembrie, la Galeria Helios .„Este povestea familiei mele franceze din Tomnatic, cu rădăcini in Lorena secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid”, dezvăluie autoarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!