Unica operă rock-simfonică românească, „Meșterul Manole”, compusă de Josef Kappl pe un libret scris de Victor Cârcu, va avea premiera absolută sâmbătă, 30 noiembrie 2013, de la ora 19:00, în sala Capitol, în interpretarea orchestrei și corului Filarmonicii Banatul, sub conducerea muzicală a dirijorului Radu Popa. Alături de Kappl, alți doi muzicieni ex-Phoenix vor urca pe scena Filarmonicii Banatul, pentru prima audiție a operei: Mircea Baniciu și Ovidiu Lipan Țăndărică. Biletele pentru concert costă 50 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 20 de lei) și se vând la Agenția Filarmonicii. Două expoziții de artă vor fi deschise pentru public cu acest prilej în foaierul Capitol: „Zece Meșteri. Etnosculptură” de arh. Mihai-Corneliu Donici, un proiect cultural unic în România, și „Mărturii Argentice” – fotografii prelucrate într-o tehnică personală de artistul Damian Diaconescu.
Iubitorii operei vor începe luna decembrie în universul pasional și plin de farmec al lui Puccini: „Tosca” aduce pe scena timișoreană o distribuţie strălucită, sub bagheta dirijorală a maestrului Peter Oschanitzky. În spectacolul-eveniment de duminică, 1 decembrie 2013, de la ora 19:00, rolul Floria Tosca va fi interpretat la Timişoara de soprana belgrădeană Dragana Radakovic. Artista a interpretat pentru prima dată această partitură în stagiunea 2008-2009 a Teatrului Naţional din Belgrad, repurtând un mare succes cu Tosca şi în Italia, la Teatrul Alighieri din Ravena, cu Ricardo Frizza la pupitrul dirijoral. In anul 2008, Radakovic a cântat într-un concert dedicat lui Giacomo Puccini la Palas del Art Valensia din Spania, alături de Placido Domingo. La Timișoara, partener de scenă îi va fi Bogdan Roman, tenor al cărui debut în rolul Mario Cavaradossi a făcut să exulte publicul timișorean în stagiunea trecută. Camil Mara, un interpret excepțional al rolului Scarpia, Octavian Vlaicu în Angelotti, Gelu Dobrea, Marius Zaharia, Mugurel Chirilă și Iulian Ioan Iosip întregesc distribuția serii. Biletele costă 30 de lei.
De Ziua Națională a României, în Decembrie, sunt programate numeroase manifestări culturale. La ora 11.00, la Casa de Cultură a Municipiului va avea loc o expoziţie de pictură, „Unire-n lumină şi culoare”, a Asociaţiei Artiştilor Plastici „Romul Ladea”. În Piaţa Victoriei, de la ora 17.00, timișorenii vor avea parte de un concert susţinut de fanfara Timişoara Big Band şi va fi deschis oficial Târgul de Crăciun. Va urma, de la ora 17.45, spectacolul „Uniţi sub tricolor – în Banat la noi acasă”, susţinut de ansamblurile Timişul, Eszterlanc, Banater Rosmarein şi Mladost. De la ora 19.00, pe scena din Piața Victoriei vor cânta Claudia Popa & Band, de la ora 19.30 amatorii de rock vor putea asculta formațiile Pandora și Desant, iar de la 20.30 este programat un concert susținut de Alice Francis.
Actorii Teatrului Național Timișoara joacă vineri, 29 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala 2, cea mai faimoasă poveste de iubire a tuturor timpurilor: spectacolul cu piesa „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare, în regia lui Rahim Burhan. Prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
Teatrul Auăleu propune publicului său un spectacol „despre puterea visului în contrast cu puterea realităţii crude”, în serile de 30 noiembrie și 1 decembrie, de la ora 19,30. Înscenare de Ovidiu Mihăiță, „Diabolus Ex Machina”, se bazează pe un scenariu compus în timpul repetiţiilor şi pe lângă textele improvizate de actori, conţine fragmente din Pescăruşul de A.P.Cehov şi poezia lui Nae Smirnoff, Albatrosul. Spectacolul spune povestea răului care intervine într-un mod neaşteptat, în momente cheie, de decizie, răsturnând bunul mers al lucrurilor, reuşind să distrugă speranţe, idealuri, vise. Răul prezentat în spectacol nu acţionează din exterior, vine din mintea personajelor şi pune în permanenţă piedici visurilor, de unde se nasc Frica și Abandonul. Biletele la spectacolele Auăleu costă 20 de lei.
Duminică, 1 Decembrie, de ziua românilor, la Scârț – loc lejer are loc concertul de debut Everybadea. „Accesul la concert se face pe bază de zacuscă, murături, pălincă, gem sau ceva asemănător. Asta nu este o glumă”, avertizează amfitrionii, care vor face cinste cu mititei. După concert, „se va da” muzică lautarească pe vinil.
Teatrul Studenţesc Thespis al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara prezintă în premieră spectacolul „Întâlnirea”, fragment din piesa lui Eugen Ionesco, „Setea şi foamea”. Prima reprezentație a spectacolului ce poartă semnătura regizorală C&A va avea loc vineri seara, 29 noiembrie 2013, de la ora 20:00. „Desfăşurat între realitate şi vis, spectacolul este de un lirism mai rar întâlnit la Ionesco, personajul central fiind prins în lupta interioară de a-şi înţelege sentimentele”, explică Adrian Korek, coordonatorul Teatrului Thespis. Interpreți sunt Ionuţ Peia, Bogdan Racz, Ana-Macrina Codrea, Diana Velescu şi Moni Karman. Accesul spectatorilor este liber.
Sâmbătă, 30 noiembrie, două spectacole invitate ale Ansamblului Nagyvárad pot fi vizionate la Timişoara, în Sala Mare a Teatrului Maghiar: de la ora 11:00, un spectacol de dans pentru copii, intitulat Bambuc Ördög, după un text de Tamási Áron, iar de la ora 19:00, Fekete Sáfrán, un spectacol după nuvela aceluiaşi autor. Cel din urmă este povestea flăcăului rom, numit Fekete Sáfrán, care decide într-o zi că a venit timpul să-şi caute o nevastă. O poveste despre momentele importante ale vieții, și despre căile diferite din care trebuie să alegem. Dar de unde știm care este calea cea dreaptă? Și că dacă alegem greșit, oare trebuie să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce urmează sau e de ajuns numai speranța că, până la urmă, binele învinge întotdeauna? ”– se arată în comunicatul de presă al Ansamblului. Spectacolele se joacă în limba maghiară, iar biletele costă 16 lei.
Vineri, 29 noiembrie 2013, de la ora 19:00, la Cuib d`Arte (str. Mărășești nr.14) va avea loc lansarea revistei „Terapie de Basm” nr. 2. „Vă așteptăm cu revista proaspăt scoasă de la print precum și un collectors edition cu o poveste suplimentară a Omului de Bauxită și un set complet de stickere”, anunță organizatorii. Prezintă Andrei Cherașcu. De la ora 23:00, actorul Richard Hladik va juca un spectacol de 15 minute: „Fără cafea de dimineață”, după scenariul lui Cristi Măgureanu, regia Isa Berger. Intrarea liberă.
În cadrul seriei de proiecții de scurtmetraje digitale din noul val german, Centrul Cultural German din Timișoara prezintă în 29 noiembrie 2013, la ora 18:30, la Casa Artelor (str. Ep.A. Pacha 8), filme de animație și de ficțiune, filme experimentale și multe alte genuri. Accesul publicului la evenimentul intitulat „Das ist Kinofest!” este liber.
Citiți principiile noastre de moderare aici!