Concertul de Crăciun realizat de familia Marchegiano și Norad la Biserica Millenium din Piața Traian va avea loc în 7 decembrie, de la ora 20. Ca de fiecare dată, accesul publicului va fi liber. În Biserica Millenium, împodobită pentru acest concert cu ramuri de pin și stele roșii de Crăciun, orchestra Camerata Strumentale și Corul Excelsior condus de Iosif Todea vor interpreta lucrări din creația lui Verdi, Vivaldi, Toselli, Saint-Saens, Rossini, Ramirez, Pachelbel, Mozart, Handel și a altor compozitori, dar și lucrări compuse de dirijorul concertului, maestrul Enrico Cannata, și piese ale lui Freddie Mercury.
Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) își răsfață în acest weekend spectatorii de toate vârstele, căci are pe afiș două premiere. Spectacolul cu piesa „Făptași” de Thomas Jonigk, în regia lui Szabó K. István va avea repetiția generală cu public vineri, 6 decembrie, iar premiera sâmbătă, 7 decembrie, ambele de la ora 19,30.
„De ani de zile Petra este abuzată de către tatăl ei Erwin, iar mama ei Karin ignoră acest lucru. Magda îl violează pe fiul ei Paul, însă nimeni nu aude strigătele lui de ajutor. Destinul similar îi aduce față în față pe cei doi copii, care se străduiesc, cu mai mult sau mai puțin succes, să pună capăt abuzurilor părinților. Faptele părinților sunt greu de cuprins în cuvinte, și cu atât mai greu e ca aceștia să fie trași la răspundere. Thomas Jonigk evocă în piesa sa unul dintre cele mai discutate subiecte ale ultimilor ani. În mod surprinzător, Jonigk descoperă în poveștile Petrei și a lui Paul accente comice, totodată însă cu constatarea că societatea noastră este una de făptași”, este descrierea propusă de echipa TGST.
În distribuție, actorii Silvia Török, Rareş Hontzu, Olga Török, Richard Hladik, Enikő Blénessy, Daniela Török, Radu Vulpe, Isa Berger, Ioana Iacob, Konstantin Keidel. Biletele pentru premieră costă 25 de lei.
Duminică, 8 decembrie, de la ora 11, în sala Studio a Teatrului Maghiar va avea loc premiera spectacolului pentru copii „Fetița cu chibrituri” un spectacol de Simona Vintilă după basmul, poate cel mai trist, al lui Hans Christian Andersen. Cu Tatiana Sessler, Caroline Bicu, Isolde Cobeţ, Anne-Marie Waldeck, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Boris Gaza, Aljoscha Cobeţ. Prețul biletelor pentru acest spectacol este 8 lei. Ambele spectacole se traduc în limba română.
La Teatrul Național Timișoara week-end-ul începe cu „Crize sau încă o poveste de dragoste”, de Mihai Ignat, un concept de Roberta Ionescu, spectacol programat vineri, 6 decembrie, de la ora 19, în Studio Uțu Strugari.
Sâmbătă, 7 decembrie , de la ora 19, în Sala Mare, Teatrul Național Timișoara reia unul dintre cele mai frumoase spectacole ale sale: „Remember”, după Mateiu I.Caragiale, un spectacol de Răzvan Mazilu. Admiratul coregraf joacă acest spectacol împreună cu actorul Ion Rizea. „Remember” este un spectacol despre amintire – a unei epoci apuse cu morala ei, a unui mod de viaţă fascinant şi preţios- şi deopotrivă un spectacol despre prietenia care nu cere, nu invadează, despre respectul intimităţii şi rara, preţioasa însuşire de a vedea frumuseţea din celălalt. Cu o profundă înţelegere a epocii dandy, Mazilu o reconstituie seducător nelăsând să-i scape niciun amănunt: cele şapte inele „cu safire de Ceylan” ale personajului său, vulpea roz de pe umăr, zecile de oglinzi, baia luxuriantă în apa albastră precum sângele aristocratic de sub pielea străvezie, trândăveala rafinată, tomurile de cărţi cu legături scumpe din filmările briliante datorate, la fel ca decorul, artistului grec Dionisis Christofilogiannis şi realizate în teatru, în Muzeul de Artă, la Castelul Huniade şi la Spitalul de copii (un adevărat happening al transformării dureroase). Prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
Filarmonica Banatul își invită publicul să intre în atmosfera apropiatelor sărbători pe acorduri muzicale de Mozart, Ceaikovski și Britten. Vineri, 6 decembrie, Radu Popa va dirija programul simfonic care va începe cu un concert preferat al lui Beethoven, compus de Mozart. Avându-i soliști pe pianistul Victor Nicoară și soprana Nicoleta Colceiar, programul cuprinde Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20 de W.A.Mozart, Les Illuminations – pentru solistă și orchestră de B.Britten și Simfonia nr.4 în fa minor de P.I.Ceaikovski.
„De mulţi ani nu a mai fost interpretată la Timişoara lucrarea lui Britten — Iluminaţiile. (…) Conţine nouă mici părţi, inspirate din poemele lui Arthur Rimbaud. Compozitorul a împrumutat şi numele de la colecţia de 42 de poeme ale lui Rimbaud. A început să compună acest ciclu în Anglia, la Suffok, în 1939 şi l-a completat câteva luni mai târziu, în Statele Unite ale Americii. Premiera a avut loc la Londra în 30 ianuarie 1940, soprană fiind Sophie Wyss, căruia Britten i-a dedicat lucrarea”, notează concertmaestrul Mircea Tătaru în avancronica evenimentului.
Concertul va avea loc în sala Capitol, de la ora 19. Biletele costă 20 de lei (pentru elevi și studenți – 10 lei, la loje – 30 de lei) și se găsesc la Agenția Filarmonicii.
„Un om de milioane” aduce teatrul în Galeria Triade. Actorul Ioan Peter joacă un spectacol cu atmosferă cehoviană printre sculpturile în bronz ale lui Peter Jecza. Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Punte de teatru”, propus publicului din Timişoara de Teatrul Clasic din Arad Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19, Fundaţia Triade găzduieşte în galeria omonimă spectacolul „Un om de milioane”, producţie a Teatrului din Arad. Inspirat de „Livada de vișini”, celebră piesă a lui Cehov, evenimentul îl aduce în faţa publicului timişorean pe Ioan Peter, în tripla ipostază de autor al unei noi versiuni pentru scenă a textului, regizor și actor.
„Există în universul ascuns al fiecăruia dintre noi o livadă plină de vișini în floare amenințată de tăiere. Paznicul livezii imaginate de mine se numește Pitea Pavlovici și vă invită sâmbătă, la Triade pentru a uita de necazuri, sarcini, ambiții importante sau alte și alte îndatoriri mărunte care preschimbă fiecare zi a vieții noastre într-o înșiruire de ceasuri mărunte “, spune Ioan Peter.
Accesul este liber, în limita locurilor.
Teatrul Studenţesc Thespis al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara joacă sâmbătă, de la ora 19, în studioul 202 „Diogene Bihoi”, un spectacol-document al timpurilor recente, după un text al dramaturgului Matei Vişniec: Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia.
„Textul vorbeşte, prin actori, despre atrocităţile războiului din fosta Iugoslavie. Când oamenii au uitat că sunt oameni şi s-au transformat în reprezentanţi ai diferitelor etnii. Iar femeile au devenit instrumente de răzbunare”, explică Adrian Korek, coordonatorul Teatrului Thespis. Interpretează Ana Macrina Codrea, Diana Velescu şi Alex Bordea.
Intrarea liberă.
În cadrul festivalului Analog Mania au loc mai multe evenimente în Sala Vega Bastion: vineri, 6 decembrie, de la ora 19, proiecţie de film, prezintă Gheorghe Şvaiţer; sâmbătă 7 decembrie, de la ora 12 Maratonul filmului mut, iar de la ora 19, Fotografia analogică – prezinta prof Eugen Bercei; duminică 8 decembrie, de la ora 14 Poveşti la pick-up, iar de la ora 19, concert susținut de Emil Kindlein – chitări, voce; Doro Iordănescu – voce şi Sergiu Cătană – percuţie. Evenimentul este organizat de Ambulanţa Culturală în colaborare cu Societatea Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Librăria Cărtureşti şi Casa Studenţilor. Biletele costă 5 lei/zi.
Vineri, 13 decembrie, de la ora 19, la Librăria Cartea de Nisip va avea loc lansarea unui „roman-televiziune” scris de Tudor Crețu, intitulat „Casete martor” și apărut la editura Tracus Arte.
Vineri, 13 decembrie, ora 21:00, la Facultatea de Arhitectură Timișoara, str. Traian Lalescu nr.2A, et.4, amfiteatrul Victor Gioncu, arhitecții Rainer Kašik și Lorenz Prommegger, parteneri în cadrul firmei x architekten, Viena, Austria vor susține o conferință cu titlul „Context versus Txetnoc”. La Casa Artelor din Timișoara (str. Ep. Augustin Pacha nr.8) este deschisă în aceste zile o expoziție a grupului de arhitecți contremporani X architekten. Ambele manifestări fac parte din programul anualei timișorene de arhitectură – a_ta 2013.
Două expoziții de artă sunt deschise pentru public în aceste zile în foaierul Capitol: „Zece Meșteri. Etnosculptură” de arh. Mihai-Corneliu Donici, un proiect cultural unic în România, și „Mărturii Argentice” – fotografii prelucrate într-o tehnică personală de artistul Damian Diaconescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!