Concertul pe care Radu Popa îl dirijează vineri, 17 ianuarie 2014, în sala Capitol, va începe la ora 19 cu sublima Uvertură Coriolan compusă de Beethoven. Strălucitul violonist Florin Croitoru va fi apoi solistul Concertului nr.3 al lui Mozart.
„Mozart avea 19 ani în 1775 când, într-un impuls de mare dragoste pentru vioară, a compus -unul după altul- ultimele trei din cele cinci concerte autentificate, fără dubiu, ca aparţinându-i. Cunoscut după catalogul specific lucrărilor mozartiene drept KV 216, se spune că acest concert ar fi cel mai popular. Cunoscând bine aceste trei bijuterii pentru vioară, pot spune că este riscant să le compari. Sunt atât de frumoase şi de diverse încât încap pe acelaşi loc în inima tuturor melomanilor. Dacă Florin le-ar cânta pe toate trei, vineri seara, publicului i-ar fi greu să-l aleagă pe cel mai frumos”, susține concertmaestrul Mircea Tătaru în avancronica evenimentului.
În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii Banatul va cânta prima simfonie a lui Beethoven. Biletele pentru concert costă între 10 și 30 de lei.
Teatrul Maghiar din Timişoara a programat în acest sfârșit de săptămână două dintre cele mai bune spectacole ale sale. Vineri, 17 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare, sunt „Vremuri de pace”: spectacolul lui Hajdu Szabolcs, construit pe improvizaţiile şi ideile actorilor, propune o reflecție crudă, cinică, pe alocuri absurdă, asupra artei, teatrului, relațiilor de familie, asupra societăţii, a vieţii însăși.
Seara de duminică, 19 ianuarie, de la ora 20,30, este rezervată pentru o suculentă „Operă ţărănească”, de Pintér Béla şi Darvas Benedek. Spectacolul regizat de Szikszai Rémusz „prezintă două familii şi întâmplările unei singure zi, care în loc să fie cea mai fericită zi a tinerilor, devine un coşmar sângeros bântuit de secrete şi fantomele trecutului”, dezvăluie artiștii. Cântece maghiare populare ardeleneşti, muzică baroc şi rock, strălucit interpretate de actori, fac din „Opera țărănească” o experiență teatrală de neratat. Spectacolele sunt traduse simultan în limba română. Biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 8 lei).
La Teatrul Naţional Timişoara, week-end-ul începe cu o piesă a Fraţilor Presniakov, cei mai în vogă dramaturgi ai teatrului rusesc contemporan: „Bad bed stories”, în regia lui Traian Şoimu şi traducerea Elvirei Rîmbu.
„Un spectacol intens despre singurătate, despre relaţii, despre diferenţe, Bad Bed Stories aduce împreună şase intermezzo-uri, şase poveşti despre intimitate, în toate formele ei”, pledează secretarul literar al TNT, Codruţa Popov, pentru spectacolul programat vineri, 17 ianuarie, de la ora 19, în Studio Uţu.
În distribuţie, actorii Cătălin Ursu, Luminiţa Tulgara, Victor Manovici, Bogdan Spiridon, Mirela Puia, Ana-Maria Cojocaru şi Raul Baştean. Scenografia este creată de Geta Medinski (scenografia), iar coloana sonoră e realizată de Sebastian Hamburger.
Sâmbătă, 18 ianuarie, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi sală, are loc spectacolul „Crize sau încă o poveste de dragoste” de Mihai Ignat, un concept de Roberta Popa Ionescu. Prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
Spectacolul cu piesa „Făptași”, de Thomas Jonigk, montată în premieră pe țară de Szabó K. István , este propunerea Teatrului German pentru seara de sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 19, 30.
„De ani de zile Petra este abuzată de către tatăl ei Erwin, iar mama ei, Karin, ignoră acest lucru. Magda îl violează pe fiul ei Paul, însă nimeni nu aude strigătele lui de ajutor. Destinul similar îi aduce față în față pe cei doi copii, care se străduiesc, cu mai mult sau mai puțin succes, să pună capăt abuzurilor părinților. Faptele părinților sunt greu de cuprins în cuvinte, și cu atât mai greu e ca aceștia să fie trași la răspundere. Thomas Jonigk evocă în Făptași unul dintre cele mai discutate subiecte ale ultimilor ani. Pe marginea poveștilor Petrei și ale lui Paul autorul constată că societatea noastră este una de făptași”, punctează, în sinopsis, TGST.
Spectacolul este supratitrat în limba română. Prețul biletelor: 20 de lei.
La Teatrul Auăleu vine „Diabolus Ex Machina”, sâmbătă, 18 ianuarie, și duminică, 19 ianuarie: un spectacol „despre puterea visului în contrast cu puterea realităţii crude”. Înscenarea lui Ovidiu Mihăiță, se bazează pe un scenariu compus în timpul repetiţiilor şi pe lângă textele improvizate de actori, conţine fragmente din Pescăruşul de A.P.Cehov şi poezia lui Nae Smirnoff, Albatrosul.
„Spectacolul spune povestea răului care intervine într-un mod neaşteptat, în momente cheie, de decizie, răsturnând bunul mers al lucrurilor, reuşind să distrugă speranţe, idealuri, vise. Răul prezentat în spectacol nu acţionează din exterior, vine din mintea personajelor şi pune în permanenţă piedici visurilor, de unde se nasc Frica și Abandonul”, susține autorul montării.
Biletele la spectacolele Auăleu costă 20 de lei.
La Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara reîncepe, în acest week-end, stagiunea de teatru studențesc. Publicul Teatrului Thespis este invitat sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 19, la „Întâlnirea”, fragment din piesa lui Eugen Ionesco, „Setea şi foamea”, iar duminică, 19 ianuarie, de la ora 18.00, la spectacolul „Omul de Zăpadă” după un text de Lia Bugnar. s. Ambele spectacole se desfăşoară în studioul „Diogene Bihoi” al CCS, iar accesul publicului este liber.
Vineri, 17 ianuarie 2014, de la ora 18, la Galeria Helios din centrul Timișoarei va avea loc vernisajul Salonului Premiaților UAPT 2013 Ajuns la a doua ediție, evenimentul este organizat de Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Timişoara.
„Expoziția celebrează performanţele artiştilor vizuali profesionişti timişoreni (membri sau ne-membri ai filialei) pe anul 2013, onoraţi cu premii (speciale, onorifice sau I-III) în urma deciziilor comisiilor de jurizare la diferite concursuri anuale, bienale etc, indiferent de specificul lor – local, naţional şi/sau internaţional. Un eveniment de bilanţ în rândul breslei, cu dorinţa reflectării evoluţiei şi imaginii generale a artei vizuale din Timişoara în rândul publicului larg”, declară Ioan Szekernyes, preşedinte UAPT.
Prima reuniune a cenaclului de literatură science -fiction Helion în 2014 va avea loc vineri, 17 ianuarie, de la ora 17, în sala Orizont (Piața Sf. Gheorghe, nr.3). Pasionații de literatură SF vor încerca să răspundă la întrebarea „Cum a fost 2013?”, în cadrul colocviului condus de Lucian- Vasile Szabo. În aceeași întâlnire, Daria Hupov va primi Diploma Specială pentru Performanță în 2013, iar Patricia Vanu va de citire unei noi proze de anticipație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!