Zi de zi spectacol la Teatrul Naţional Timişoara: un ritm al stagiunii pe care puţine teatru şi-l permit. Pentru acest sfârşit de săptămână, TNT are pe afiş trei spectacole: vineri, 15 februarie, de la ora 19, în Sala 2, „Cabaretul cuvintelor”, de Matei Vişniec, în regia lui Ştefan Iordănescu; sâmbătă, 16 februarie, de la aceeaşi oră, în Sala Mare, „Cenuşăreasa”, după Charles Perrault, un spectacol de Mirela Puia; „Nu, eu nu regret nimic” este titlul spectacolului de duminică, 17 februarie, tot de la ora 19, în Studio 5, un concept de Sabina Bijan. Biletele la spectacolele TNT costă între 20 şi 40 de lei.
Teatrul Maghiar din Timişoara joacă vineri, 15 februarie, de la ora 19, în Sala Mare, o piesă montată pe scena sa în premieră absolută în România: „Înainte de potop”, o comedie a Fraţilor Presnyakov, regizată de Szabó Máté. „Autorii piesei, Oleg şi Vladimir Presnyakov, originari din Siberia, sunt cei mai în vogă dramaturgi ai teatrului rusesc contemporan, un tandem care a intrat deja în lumea teatrală vest-europeană ca un nume de referinţă. Fraţii Presnyakov, cum obişnuiesc ei să se prezinte, au poposit deja în nenumărate ţări, sunt cunoscuți ca autori voiajori, iar Budapesta se numără printre oraşele în care fraţii se simt acasă. Scriu piese de teatru, scenarii, dar şi regizează. Sunt consideraţi cei mai jucaţi autori ruşi după Cehov şi nimic nu le demonstrează mai bine popularitatea decât faptul că Teatrul Artistic din Moscova a organizat un Festival Presnyakov. Piesa lor cu titlul Înainte de potop urmăreşte traseul unui bărbat de vârstă medie, care, într-o stare pre-potop, încearcă să se salveze pe sine și tot ceea ce mai poate conta pentru el. E o poveste tragicomică despre cât de departe suntem de posibilitatea de reîncepere, atât pe plan social, cât și pe cel individual, și despre faptul că dacă nu avem grijă, vom rămâne pe dinafară nu doar în ceea ce privește arca, ci și din barca personală”, dezvăluie actorul Balazs Attila, directorul Teatrului Maghiar. Preţul biletului este 16 lei ( pentru elevi, studenţi, pensionari – 8 lei).
Compania de teatru româno-franceză 28 revine în Timişoara cu o nouă premieră: „Alb (white dress code)”, un spectacol de Eugen Jebeleanu, programat în în 15 şi 16 februarie, de la ora 19, la Libraria Cartea de Nisip din Timişoara. Spectacolul îi are în distribuţie pe Alina Ilea, actriţă a Teatrului Naţional Timişoara, Ştefan Huluba, actor invitat de la Bucureşti, şi pe actorul francez Yann Verburgh. „Alb (white dress code) este o întâlnire cu publicul în cadrul unui experiment intim, senzorial şi chiar terapeutic. Este o pledoarie pentru umanitate, pentru comunicare reală, într-o lume a ego-ului exacerbat. Povestea se centrează pe evoluţia unui om de la stadiul de muritor până la cel de nemuritor”, dezvăluie protagoniştii. Intrare: 25 de lei/persoană.
În 16 şi 17 februarie, de la ora 19,30 fix, la Teatrul Auăleu (str. Arh. Laszlo Szekely, nr.1) se joacă un spectacol cu cântec, înscenare de Ovidiu Mihăiţă: Ferma animalelor, „satiră în care Marian Pârvulescu are un rol porcos alături de Ioan Codrea care este comper, joacă un canin şi mai multe roluri mici, Andrei Racolţa e un măgar cum vezi mai rar, Christine Cizmas o văcuţă drăguţă, Cari Tibor are un rolişor de corb orb, iar Ovidiu Mihăiţă e cabalin”. Biletele costă 20 de lei.
Concertul de vineri, 15 februarie 2013, de la ora 19, în sala Capitol, al Filarmonicii Banatul le prilejuieşte melomanilor întâlnirea cu doi coloşi ai muzicii şi un program în care moartea e „firul roşu” al partiturilor: „Preludiul şi moartea Isoldei”şi „Liedurile Wesendonck” din creaţia lui Richard Wagner şi Poemul simfonic „Moarte şi transfiguraţie” compus de Richard Strauss. Concertul va fi dirijat de Janko Zsolt, iar solistul liedurilor va fi tenorul Marius Budoiu. Biletele costă între 10 şi 30 de lei.
Celor pasionaţi de artele plastice le semnalăm două noi expoziţii la Timişoara: Desen, expoziţie personală Sorin Vreme la Galeria Triade, şi Misterii şi Madone de Traian Abruda la Cafe Text, în Bastionul Theresia, corp A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!