Vă place Queen? La Timişoara, toate drumurile fanilor lui Freddie Mercury duc spre Operă, căci vineri, 8 martie 2013, de la ora 19, va fi reluat spectacolul „Dancing Queen. Povestea unei cariere”. Balet-rock pe muzica formaţiei Queen, proiectul regizat de Sabine Wake este o producţie a Teatrului din Meiningen/Germania, preluată de Opera timişoreană, unde a avut premiera în anul 2000. Libretul realizat de Jens Neundorf urmăreste ascensiunea artistică şi viaţa tumultoasă a liderului legendarei trupe, neocolind temele controversate, delicate sau sordide ale vieţii starului, crizele existenţiale, momentele paroxistice, relaţiile gay, obsesiile, decăderea şi posteritatea unui star idolatrizat de milioane de fani. Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă. În rolul lui Freddie, balerinul Alin Radu.
Tot la Opera Naţională Română din Timişoara, duminică, 10 martie 2013, de la ora 19, o tragică poveste de iubire, delicată ca zborul unui fluture, îi va aduce pe spectatori într-un colţ din Ţara Soarelui Răsare. Spectacolul „Madama Butterfly”, operă de Giacomo Puccini, va fi dirijat de David Crescenzi. Reputata soprană Carmen Gurban va interpreta rolul titular, iar pentru partitura locotenentului Pinkerton a fost invitat, de la Bucureşti, tenorul Călin Brătescu. Acţiunea operei are loc la începutul secolului al XX-lea, în Japonia, lângă portul Nagasaki, iar regizorul Mario de Carlo (Italia) a reconstituit în acest spectacol atmosfera niponă a epocii, inspirându-se din preţioase stampe japoneze.
Spectacol- eveniment la Teatrul German: „Pescăruşul“, de Anton Pavlovici Cehov, prima montare în Timişoara a multipremiatului regizor Yuri Kordonsky. Premiera are loc sâmbătă, 9 martie 2013, de la ora 19,30, iar următoarea reprezentaţie este programată duminică, 10 martie 2013, de la acceaşi oră. Scenografia a fost concepută de Dragoş Buhagiar. Distribuţia îi cuprinde pe actorii Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ, Dana Borteanu, Isa Berger şi Paul Cebzan.
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” îşi invită publicul, de 8 martie, la întâlnirea cu un sublim „caré de dame” şi o fărâmă feminină de istorie central-europeană. De la ora 19, în sala Studio are loc unul dintre cele mai impresionante spectacole ale actualei stagiuni timişorene, „Gardenia”, dramă scrisă de poloneza Elżbieta Chowaniec, în regia lui Koltai M. Gábor. Distribuția reuneşte actrițe admirabile: Tokai Andrea, Borbély B. Emilia, Lőrincz Rita și Tar Mónika. Personajele lor sunt „pe rând, fete, femei, fetițe, domnișoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice împuțite, prostituate răscoapte și dame răsfățate. Sunt înfometate, doritoare, se bat, se spurcă, se îmbrățișează, urlă, plâng, beau, dansează vals. Sunt patru destine, patru femei poloneze din generații succesive, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982”. La finalul reprezentaţiei, va avea loc o tragere la sorţi, în urma căreia trei persoane prezente la spectacol vor primi câte un cadou, oferit de o firmă-sponsor. Spectacolul se traduce simultan în limba română. Biletele pentru spectacol au preţul de 10 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari, 5 lei).
La Teatrul Naţional Timişoara este în fiecare zi ceva de văzut. Vineri, 8 martie, în Studio 5 este programat spectacolul „Crize sau încă o poveste de dragoste” de Mihai Ignat, un concept de Roberta Ionescu. Sâmbătă, 9 martie, în Sala Mare se joacă spectacolul „Insula”, de Mihail Sebastian, în regia Mihaelei Lichiardopol. Duminică, 10 martie, la Sala 2 va fi reluat un spectacol fascinant, de teatru-dans, creaţie a unuia dintre cei mai admiraţi coregrafi din Europa: „Switch” , de Pál Frenák. Proiectul reuneşte în distribuţie actori ai TNT şi dansatori ai Companiei «Pál Frenák» Paris-Budapesta. Toate cele trei spectacole încep la ora 10, iar biletele la TNT costă între 20 şi 40 de lei.
Dedicat Zilei Internaţionale a Femeilor, concertului vocal-simfonic al Filarmonicii Banatul, din 8 martie, ora 19, în sala Capitol, va începe cu Concertul nr.4 în sol major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, interpretat de Dragoş Mihăilescu. În a doua parte a programului, dirijorul Gheorghe Costin a ales “Stabat Mater” de Gioachino Rossini, o lucrare care “poartă ascultătorii spre armonie, frumuseţe, spre un paradis terestru”, subliniază concertmaestrul Mircea Tătaru. Îşi vor da concursul orchestra simfonică, corul „Ion Românu”, soprana Alina Todea, mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorul Daniel Zah şi basul Cristian Ardelean. Biletele costă între 10 şi 30 de lei. Tot la Filarmonică, sâmbătă, 9 martie de la ora 17 este anunţat concertul intitulat “Cântându-mi visul”, eveniment dedicat nevăzătorilor din Timişoara, la care preţul biletelor este 25 de lei.
Clubul Delirio, de pe strada Lucian Blaga nr.1, şi Editura Herg Benet organizează vineri, 8 martie 2013, de la ora 22.00 un eveniment care va reuni lansarea romanului erotic “Dona Juana”, al excentricei autoare Lorena Lupu, şi momente de demonstraţie practică a artei travestiului, cu trupa “Veveriţele Vesele”. „Am scris o poveste care are loc într-un club cu specific LGBT (acronim recunoscut pentru comunitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală, n.r.) şi ai cărei eroi practică travestiul ca artă. Ce poate fi mai incitant decât să-mi lansez cartea la Delirio, care este exact un astfel de club, şi în prezenţa unor artişti care s-au specializat în travesti?”, susţine autoarea. Scriitoarea şi cei trei membri ai trupei vor citi fragmente din carte, vor discuta despre secretele travestiului şi vor prezenta câteva noi numere drag queen. “Veveriţele Vesele” alcătuiesc cea mai cunoscută trupă de travesti din România. Rezervari la tel. 0735700079.
Vineri, 8 martie, la ora 17, la Muzeul de Artă, în Palatul Baroc, va fi deschisă expoziţia de fotografie „Copiii din Mali”, realizată de antropologul Violeta Neamţu. „Poate că pentru ochiul europeanului copilăria africanilor este greu de înţeles, uneori dă semne că este ritmată de legi limitative şi arhaice. În esenţă, nu este vorba decât despre libertăţi diferite de a fi şi de a face”, susţine autoarea, care a locuit în Mali în 2010-2011. Prezintă Camil Mihăescu. Vernisajul va va fi urmat de concertul artistei belgo-italiene Dominique Fidanza. Expoziţia rămâne deschisă până în 31 martie.
Tot vineri, 8 martie, între orele 16:00 şi 21:00, în librăria Cărtureşti din Iulius Mall, se scriu poeme la minut pentru doamne şi domnişoare. „Sau pentru domni care vor să facă un dar neobişnuit persoanelor dragi. Şerban Oprea este cel care vă aşteaptă cu nerăbdare şi inspiraţie multă, voi veniţi doar cu gândul de a duce bucuria mai departe”, invită organizatorii.
Şi tot la Cărtureşti Mall, sâmbătă, 9 martie, de la ora 17, se desfăşoară un Atelier de grafie japoneză, origami, discuţii despre ceremonia ceaiului şi multe altele cu japoneza Yukari Okano.
Întâlnirile de primăvară în Casa Triade continuă. Sâmbătă, 9 martie, de la ora 19, în lumina de bronz a sculpturilor lui Peter Jecza, va avea loc recitalul final al cursanţilor atelierului de canto susţinut în această săptămână de soprana Simina, solistă a Operei din Viena.
În Galeria “Helios” din Timişoara (Piaţa Victoriei nr. 6) este deschisă o nouă expoziţie: „Culorile ierni”, pictură de Victor Acatrinei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!