Cod roşu de lectură în acest sfârşit de săptămână la Timişoara. Dacă tânjiţi să vă umpleţi coşniţa de carte, dacă vă ispiteşte să vânaţi chilipiruri şi autografe şi aveţi poftă să vă „asezonaţi” meniul cultural cu filme de artă sau expoziţii, atunci Bookfest este răspunsul. A doua ediţie a salonului de carte la Timișoara este deschisă până duminică, 17 martie 2013, la ora 18, în incinta Centrului Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT) din Bd-ul Eroilor de la Tisa nr. 22 şi propune vizitatorilor peste 15 000 de volume. Vineri, 15 martie, de la ora 16:00, la Bookfest va avea loc dezbaterea cărții cardinalului Giangfranco Ravasi, „Întrebări privitoare la credință – 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred și ale celor care nu cred” (Editura Humanitas). În aceeaşi zi, de la ora 18:00, cititorii vor putea participa la o întâlnire cu autorul mexican Juan Pablo Villalobos, autorul cărţii „Fiesta în bârlog”. Actorul Horațiu Mălăele se întâlnește cu publicul timișorean sâmbătă, 16 martie, la ora 17.00, pentru a vorbi despre cartea O poveste cu Horațiu, de Doina Papp și pentru o sesiune de autografe. În 17 martie, Lucian Boia, va participa la o discuție cu cititorii despre „De ce este România altfel?” (generic omonim cu titlul celei mai recente sale cărți). În cadrul Bookfest este deschis şi cinematograful de artă. Accesul publicului este liber.
În cadrul Lunii Francofoniei la Timişoara, vineri,15 martie, de la ora 20, în sala mare a Teatrului Naţional are loc „Le cabaret de l impossible”, spectacol jucat în franceză şi titrat în româneşte. „Trei oameni, trei povestitori venind din orizonturi artistice şi geografice foarte diferite, se intersectează, se întâlnesc şi îşi spun povestea pe scenă pentru ca, împreună, să construiască acest Cabaret al imposibilului. Originari din Bretania, insula Reunion şi Quebec, cei trei tovarăşi şi-au umplut tolba cu poveşti, anecdote amuzante şi înţepătoare, istorisiri din călătorii, mituri şi legende, dând astfel farmec regiunilor lor”, dezvăluie echipa Institutului Francez. Biletele pentru spectacol costă 10 lei ( pentru elevi, studenţi şi pensionari, 5 lei),
Regula „ziua şi spectacolul la TNT” este deja depăşită. Trupa Naţionalului susţine sâmbătă, 16 martie, două spectacole de la ora 19: în Studio 5, „Vacanţa de iarnă” de Slawomir Mrožek, regia Sabin Popescu, iar la sala 2, „Viaţa e vis”, de Calderón de la Barca, regia Mihai Măniuţiu. Duminică, 17 martie, de la ora 19, în Studio 5, spectatorii TNT vor avea „Privelişte minunată spre Catedrală”, la spectacolul lui Sabin Popescu, cu piesa lui Slawomir Mrožek. Biletele spectacolelor TNT costă între 20 şi 40 de lei.
.Teatrul Maghiar “Csiky Gergely” joaca vineri, 15 martie, de la ora 19, cel mai nou spectacol al său: „Operă ţărănească” de Pintér Béla, în regia lui Szikszai Rémusz. „În Operă ţărănească am prelucrat o poveste de baladă sub forma unei opere. La bază stau cântece maghiare populare ardeleneşti, muzică barocă, jazz şi rock, iar rezultatul este un amalgam bizar, dar omogen. Istorisirea poate părea cunoscută multora dintre voi. Bunica mi-a spus-o ca întâmplare cu locuitorii din împrejurimile orăşelului Szabadszállás. Iertaţi-mă dacă deocamdată vă destăinui doar că veţi vedea câţiva oameni nefericiţi, pasiune, umor, omor şi incest”, dezvăluie Pintér Béla. Spectacolul este supratitrat în limba românâ. Tariful maximal al biletelor la Teatrul Maghiar este 16 lei (pentru elevi, studenţi, pensionari, 8 lei).
Seria evenimentelor pianistice în stagiunea Filarmonicii Banatul continuă vineri, 15 martie 2013, cu un concert dirijat de Mihnea Ignat (Spania). Programul va începe cu două melodii elegiace, apoi reputatul pianist Horia Maxim va fi solistul Concertului în la minor, lucrări din creaţia compozitorului Edvard Grieg. În partea a doua a serii, orchestra simfonică va cânta Simfonia nr.4 în fa minor de P.I.Ceaikovski. Biletele la concertele filarmonicii au preţuri între 10 şi 30 de lei.
Teatrul Auăleu (str. Zoe nr.1) reia sâmbătă, 16 martie, şi duminică, 17 martie, de la ora 19,30 fix, spectacolul „Tragediile corigenţilor: Dragă Elena“, o înscenare de Ovidiu Mihăiţă pe text de Ludmila Razumovskaia. Biletele costă 20 de lei.
Pasionaţii de artele plastice sunt, pur şi simplu, răsfăţaţi în acest week-end, cu noi şi foarte tentante expoziţii. În galeria “geam MAT” a Muzeului de Artă din Timișoara se deschide chiar astăzi, la ora 17, expoziţia „Garderoba bunicului”, sculptură de Rudolf Kocsis, curatori Bogdan Rața & Mihai Zgondoiu. “Piesele din garderoba bunicului alese ca puncte de reper ale procesului artistic sunt atribute ale identităţii personale, sociale şi culturale. Reactualizarea sensurilor obiectelor intime ale bunicului prin reproducerea lor sculpturală constituie un demers conceptual complex, iar gestul îmbrăcării hainelor reprezintă un pandant la cel al transpunerii în lemn.”, susţine artistul. Expoziţia lui Rudolf Kocsis poate fi vizitată în spaţiul din Piața Unirii colț cu str. Mercy până în 14 aprilie 2013.
Al doilea vernisaj al zilei de azi se petrece la ora 19, în Galleria 28: expoziţia de fotografie “Love story”, a artistului Ion Dumitriu, va fi cadrul lecturii din antologia literară “Iubire 13”, coordonată de Marius Chivu.
Tot astăzi, de la ora 20, la Cafeneaua D’Arc are loc vernisajul expoziţiei “Antropomorfie” – grafică – obiect de Suzana Fântânariu-Baia „Creaţiile artiştilor contemporani pot avea un impact cultural coabitând cu publicul într-un loc în care comunicarea relaxată ( verbală, vizuală, muzicală) are menirea de a restructura profilul uman proiectându-l sub arcadele protectoare ale zidului cu lumina de seară“, susţine artista.
Asociaţia culturala Noua Acropolă propune sâmbătă, 16 martie 2013, de la ora 18:00, prelegerea filosofică “Libertatea gândirii … după Socrate”, susţinută de conferenţiar Monica Varga. Prelegerea se desfăşoară la sediul asociaţiei, pe strada Timotei Cipariu nr.5, apartament 2, iar accesul publicului este liber. Numărul de locuri este limitat la 30 de persoane, aşa încât înscrieri la conferinţă se fac telefonic la nr. 0744.635.490.
Citiți principiile noastre de moderare aici!