Întreaga lume e o scenă și toți oamenii-s actori…Cu faimosul monolog al lui Shakespeare, reinterpretat, într-un spectacol de teatru-dans, de coregrafa Baczo Tunde, începe…cum vă place, încă un week-end abundent în evenimente culturale. Bijuterie de spectacol nonverbal, o recitire a celor 7 scene ale vieții din perspectiva eternului mister feminin, 7/7 este dansat în această de vineri, 23 mai 2019, în sala Studio a Teatrului Maghiar. Tot în acest week-end, pentru pasionații de teatru începe un alt fel de TESZT: cel mai incitant, fascinant, provocator dintre toate. Ediția a șaptea a Festivalului Euroregional TESZT va avea deschiderea oficială sâmbătă 24 mai 2014, la ora 18, 30, în foaierul teatrului. De la ora 18, 45, va fi vernisată expoziția ”Trecutul regăsit”. La ora 19, în Sala Mare va începe spectacolul ”Incendii” , producţie a Teatrului Maghiar din Timișoara. Textul lui Wajdi Mouawad a fost montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica. ”Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile”, spun realizatorii.
Tot în acest weekend, pentru pasionații de teatru începe un alt fel de TESZT: cel mai incitant, fascinant, provocator dintre toate. Ediția a șaptea a Festivalului Euroregional TESZT va avea deschiderea oficială sâmbătă 24 mai 2014, la ora 18, 30, în foaierul teatrului. De la ora 18, 45, va fi vernisată expoziția ”Trecutul regăsit”. La ora 19, în Sala Mare va începe spectacolul ”Incendii” , producţie a Teatrului Maghiar din Timișoara. Textul lui Wajdi Mouawad a fost montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica. ”Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile. Într-o lume pe care foarte mulți dintre noi o percepem ca fiind tot mai rece și mai individualistă, trecutul şi poveștile înaintașilor noștri rămân adesea pe un plan secundar. Dar nu ne putem raporta just nici la prezent, nici la viitor fără să privim în trecut, căci acolo se află „adevăruri care nu pot fi revelate decât cu condiţia de a fi descoperite”, după cum susține unul dintre personajele centrale din piesă.
Duminică, 25 mai, TESZT-ul începe la ora 14, în foaierul Teatrului Maghiar, cu lansarea cărții ”Drumuri transfrontaliere”. De la ora 16, în Sala 2 TNT, se desfășoară spectacolul ”A fost odată la Timișoara”, de Peter Kerek, o producție a Teatrului Național Timișoara. De la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, e ”Roșu” , coproducție Teatrul Katona Jozsef Budapesta & Teatrul Popular Subotica, regia Mate Gabor. De la ora 21, în sala Studio, actorii Teatrului Maghiar din Timișoara joacă spectacolul ”Regina frumuseții din Leenane”, regia Upor Laszlo. De la ora 24, la Teatrului Maghiar, are loc spectacolul Teatrului Auăleu, ”Stăteam întinși pe pat”, regia Ovidiu Mihăiță. Biletele pentru spectacolele TESZT costă 20 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 10 lei). Toate spectacolele sunt traduse în limbile română și engleză.
Maestrul Roberto de Maio revine din Italia la pupitrul orchestrei simfonice timișorene pentru a dirija un concert vocal -simfonic. Evenimentul va avea loc vineri, 23 mai 2014, de la ora 19, în sala Capitol, Soliști vor fi pianistul Victor Andrei Părău, soprana Alina Todea, mezzosoprana Mihaela Ișpan, tenorul Tony Bardon și basul Cristian Ardelean. Programul cuprinde ”Misa in Angustiis” în re minor, pentru solişti, cor şi orchestră de Joseph Haydn, Concertului nr.3 în mi major de Béla Bartók şi poemul simfonic „Preludiile”, de Franz Liszt. Biletele se găsesc la Agenția Filarmonicii și costă 20 de lei.
Timișoara se află din nou pe itinerariul Turneului Național Stradivarius. În ediția 2014, violonistul Alexandru Tomescu susţine împreună cu renumitul pianist rus Eduard Kunz concertul ”In the Mood for Prokofiev”. Evenimentul va avea loc duminică, 25 mai 2014, de la ora 19, în sala Capitol. În program, Cinci melodii op. 35 bis şi cele două Sonate pentru vioară şi pian ale compozitorului rus. Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii Banatul şi costă 20 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 10 lei), iar la lojă – 30 de lei. Ediţia 2014 a turneului este dedicată Fundaţiei Hope and Homes for Children România, care luptă împotriva abandonului copiilor.
Publicul Operei Naţionale Române din Timişoara are duminică, 25 mai, la ora 19, întâlnire cu „Tosca”. Opera lui Puccini va fi dirijată de David Crescenzi și o va avea în rolul titular pe soprana Carmen Gurban. Tenorul Bogdan Roman va interpreta partitura lui Mario Cavaradossi, iar rolul Scarpia va fi jucat de Camil Mara. Biletele costă 30 de lei.
Teatrul Naţional Timşoara are, pe afişul zilei de vineri, 23 mai, de la ora 11, în sala mare, spectacolul pentru copii „Albă ca zăpada”, în regia Mirelei Puia. Sâmbătă, 24 mai, de la ora 19, trupa TNT va juca, tot în sala mare, spectacolul cu piesa „Gaiţele”, de Al.Kiriţescu, în regia lui Ion Ardeal Ieremia. Biletele la spectacolele TNT au preţuri cuprinse între 20 şi 40 de lei.
Teatrul Studenţesc Thespis propune publicului său în acest sfârșit de săptămână două spectacol în studioul 202 al Casei de Cultură a Studenţilor. Vineri, 23 mai, de la ora 20‚ pe afișul teatrului studențesc e Camino Real: „o piesă smulsă din sufletul omului”, după textul dramaturgului american Tennessee Williams. Interpretează Ionel Mărginean, Bogdan Racz, Moni Karman, Ana Macrina Codrea, Diana Velescu şi Alex Daniel. Regia: C&A. Sâmbătă, 24 mai, tot de la ora 20, la Thespis se arată „137 de elefanţi”: un ”spectacol-mărturie despre un fragment cvasi-necunoscut din istoria recentă a României: copiii nedoriţi, ajunşi în „lagărele de copii” comuniste şi „ajutaţi” să dispară… Accesul publicului la spectacole este liber.
Electric Theatre (str. Argeş nr.18) anunţă pentru seara de sâmbătă, 24 mai, de la ora 21, „Colateral Oedip”, one man show cu Cristian Iorga, laureat al Galei HOP 2013.”Una din problemele generației tinere și nu numai, este socializarea virtuală în detrimentul comunicării adevărate, firești cu persoane reale. Textul lui Mihai Ignat cu foarte mult umor, semnalează această direcție greșită, arătând că în cele două lumi, regulile de comunicare sunt diferite iar șansele de a trăi situații jenante sunt foarte mari. Personajul lui Mihai Ignat încearcă să își găsească o prietenă prin intermediul rețelelor de socializare și cum niciodată nu e ceea ce pare a fi, cere sfatul psihologului pentru a înțelege care este cauza întâmplărilor nefericite prin care trece. Mult umor, multe situații jenante și comice, multe incertitudini, 45 de minute de bună” – anunţă realizatorii spectacolului.
La inițiativa membrilor proiectului „Istoria altfel“ va fi amplasată vineri, în data 23 mai 2014, la ora 17, prima „piatră de poticnire“ din România pe strada Piața Romanilor nr. 8, în cartierul Fabric din Timișoara, de către artistul german Gunter Demnig.
”O călătorie fascinantă şi miraculoasă prin lumea visului”: asta este ceea ce propune Oana Bolog-Bleich într-o nouă expoziție personală, la Casa Artelor. Intitulată ”Hipnotic”, expoziţia va avea vernisajul vineri, 23 mai, la ora 19, în la Galeria Pygmalion de pe str.Augustin Pacha nr. 8.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!