TESZT, festivalul Teatrului Maghiar din Timișoara, continuă, vineri, 30 mai, la ora 17, în sala Studio, cu o premieră: un spectacol creat și interpretat de coregrafele Baczo Tunde și Taborosi Margareta chiar în această săptămână. La ora 19, în sala mare a Teatrului Maghiar din Timișoara, „Melodii Wilhelm”, de Tolnai Otto, coproducție Ungaria- Franța-Serbia, a Teatrului Jel, în regia celebrului dansator-coregraf Nagy Jozsef.
”Producţiile lui Josef Nadj, dansatorul-coregraf de origine maghiară care locuieşte în Franţa, pot fi percepute ca având caracteristicile comune ale spectacolului, dansului şi teatrului. Coregrafia sa se bazează pe sensibilităţile performerilor şi sunt cel mai des etichetate ca fiind inspirate din lumea Pinei Bausch, a teatrului-dans. În creaţiile sale, muzica şi artele vizuale sunt esenţiale. Există întotdeauna o idee centrală întrupată pe scenă cu ajutorul muzicii, mişcării şi efectelor vizuale. Ceea ce îl preocupă pe Nadj se reflectă bine în cea mai recentă lucrarea a sa, Cântecele lui Wilhelm, bazată pe poemele lui Ottó Tolnai”, subliniază realizatorii evenimentului.
De la ora 22, tot în sala mare, The Symptoms, Budapesta, ”Apropo – așa voi fi într-o bună zi”, un spectacol de Szabo Reka. La ora 24, în Concertul de la Miezul nopții, Bakos&Jovancic cântă Povești barbare, în sala Studio.
Sâmbătă, 31 mai, la ora 17, în sala Studio are loc spectacolul participanților la workshop-ul TESZT, o premieră în regia lui Urban Andras. De la ora 20, Pinter Bela&Trupa joacă, în sala mare, ”Secretele noastre”.
„Nimeni nu e perfect şi cu toţii avem secretele noastre… nu suntem fără de greşeală… dar suntem fanaticii sobri ai realităţii şi sclavii compromisurilor bune” , spune Pánczél György despre acest spectacol, care îl readuce la Timișoara pe celebrul creator de teatru Pinter Béla în triplă ipostază de dramaturg, regizor și actor.
La ora 23, în sala Studio, va începe un Jam teatral cu Trupa Secretă din Budapesta, regia Karpati Peter. TESZT 2014 se va încheia cu Concertul susținut, de la ora 24, de Muller Peter Sziami, Kirschner Peter and friends.
Toate spectacolele sunt traduse în limbile română și engleză. Biletele la spectacole costă 20 de lei (pentru elevi, studenți, pensionari, 10 lei), iar la Concertele de la miezul nopții accestul este liber.
Teatrul Naţional Timşoara reia, vineri, 30 mai 2014, de la ora 19, în Sala 2, unul dintre cele mai frumoase spectacole ale sale şi ale urbei: „Piaţa Roosevelt”, în regia lui Radu Afrim. Pe un text de Dea Loher, cu splendide decoruri de Iuliana Vâlsan şi song-uri fabuloase compuse de Vlaicu Golcea, spectacolul aduce în fața publicului travestiţi, curve, traficanţi de droguri, pisici, omul-bingo, transexuali, tabuuri răscolite: o lume a marginalilor, un paradis dement mirosind a portocale şi a moarte. Piața Roosevelt este un refugiu halucinant pentru dependenții de teatru. Biletele la spectacolele TNT au preţuri cuprinse între 20 şi 40 de lei.
”Antagon”, primul Festival de Teatru Independent din Timișoara, începe duminică, 1 iunie 2014, la ora 22, pe strada pietonală Mărășești, cu spectacolul Teatrului Auăleu, ”Ferma animalelor”: un spectacol cu cântec, înscenare de Ovidiu Mihăiţă, „satiră în care Marian Pârvulescu are un rol porcos alături de Ioan Codrea care este comper, joacă un canin şi mai multe roluri mici, Andrei Racolţa e un măgar cum vezi mai rar, Christine Cizmas o văcuţă drăguţă, Cari Tibor are un rolişor de corb orb, iar Ovidiu Mihăiţă e cabalin”, dezvăluie artiștii. Accesul spectatorilor este liber.
Concertul Filarmonicii Banatul de vineri, 30 mai 2014, de la ora 19, în sala Capitol, este dedicat ”sprijinirii militarilor răniți și al familiilor militarilor decedați în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcanii de vest”, anunță directorul instituției, Ioan Coriolan Gârboni. Sub conducerea muzicală a dirijorului Arthur Arnold (Olanda), orchestra timișoreană va interpreta Simfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră în mi bemol major, K.V.364 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr.5 în re minor, op.47 de Dmitri Şostakovici. Soliștii evenimentului vor fi violonistul Gabriel Popa și violistul Dorin Mâtea (Elveția). Biletele se găsesc la Agenția Filarmonicii și costă 20 de lei.
Sâmbătă, 31 mai 2014, la ora 19, la Galeria Triade va avea loc vernisajul expoziţiei de sculptură Holy instruments a artistului Florin Sidău. ”Lucrările lui Florin Sidău vorbesc despre o lume scăpată de sub control, o lume în disoluţie, autodistructivă”, explică Sorina Jecza. Va fi punctat de muzica interpretată de Petrila Quartet, având-o ca invitată specială pe violoncelista Alexandra Guţu.
Vineri, 30 mai, de la ora 19, pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara are loc Spectacolul de Diplomă al absolvenților Colegiului Național de Artă Ion Vidu, secția de coregrafie Ștefan Gheorghe, promoția 2014. Biletele pentru acest spectacol de balet costă 5 lei.
Tudor Gheorghe susține spectacolul ”Taina cuvintelor”, duminică, 1 iunie 2014, de la ora 19, în sala Capitol. În cadrul evenimentului organizat de Fundația Culturală Artmedia, Mitropolia Banatului și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, vor fi premiați 50 de elevi olimpici timișeni. Biletele au, în funcție de loc, prețuri de 25 și de 50 de lei.
În 1 iunie 2014, la Muzeul Satului Bănăţean se desfășoară Festivalul Etniilor. Organizat de Centrul Județean de Cultură și Artă Timiș, evenimentul aduce pe scenă Ansamblul Profesionist Banatul şi solista vocală Elena Jurjescu, Ansamblul Slaviak din Timişoara, Palucenka din Dudeştii Vechi, Butykos din Dumbrăviţa, Ansamblul de copii Hanschen Kein şi ansamblul Banater Rosmarein din Timişoara, Sveti Nikola din Diniaş, Modracek din Sfânta Helena din Caraş-Severin, Moloda Nadla din Soca Ansamblul Kalena din Ştiuca, formaţia de copii Shalom din Timişoara, Trandafirul din Măguri, fanfara din Recaş grupul de recitatori din Liebling, Ansamblul Datelinka din Bihor Şcoala Arabă din Timişoara. Invitat special va fi ansamblul din Forgaria – Friuli, Italia. Festivalul va începe cu parada formaţiilor participante, la ora 15.30, urmată, de la ora 17.00, de spectacolul propriu-zis. Accesul publicului este liber.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!