Stagiunea Filarmonicii Banatul se încheie cu un concert-eveniment care îl are solist pe unul dintre cei mai renumiţi violoncelişti din Europa, László Fenyő. Artistul cântă pe un violoncel construit de Matteo Goffriller în 1695. ”Dacă deschiderea stagiunii a însemnat un concert vocal-simfonic cu Recviemul de Giuseppe Verdi, la finalul stagiunii vom asculta Misa încoronării, pentru solişti, cor şi orchestră K.V. 317 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op.104 de Antonin Dvořak”, anunță concertmaestrul orchestrei simfonice, Mircea Tătaru. Concertul vocal-simfonic va fi condus de Inhyeok Jeong, dirijor din Coreea de Sud. Soliștii Misei lui Mozart vor fi soprana Ana Maria Stănoia, mezzosoprana Cosmina Şerban, tenorul Remus Alăzăroae şi basul Lucian Oniţa. Participă Corul Ion Românu, condus de Iosif Todea. Evenimentul va avea loc vineri, 27 iunie 2014, de la ora 19, în sala Capitol. Biletele costă 20 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 10 lei) și se găsesc la Agenția Filarmonicii.
Sâmbătă, 28 iunie 2014, tot în sala Capitol, orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Radu Popa, susține un concert aniversar prin care se celebrează un veac de la înființarea Asociației Generale a Medicilor Veterinari din România. Programul cuprinde lucrări de mare popularitate, iar accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Spre final de stagiune, Teatrul Național Timișoara își invită publicul să danseze…. pe străzile din Buenos Aires. Pe muzica lui Piazzolla interpretată live, spectacolul Maria de Buenos Aires ”construiește printre zâmbete și lacrimi o lume a senzațiilor, a amintirilor trecute și viitoare, o lume a sunetelor și a dansului, care, împreună, recreează povestea unui Orfeu al zilelor noastre, aflat în căutarea Euridicei lui, o poveste despre Creația din și prin iubire”, dezvăluie secretarul literar Codruța Popov. Muzica lui Astor Piazzolla și libretul lui Horacio Ferrer se întâlnesc în interpretarea actorilor Alina Ilea, Claudia Ieremia, Victor Bucur, Ion Rizea, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Cristina König, Adriana Sâncrăian, Angelo Duciuc, Raul Bastean, Raul Lăzărescu și Adrian Cozan, cărora li se alătură muzicienii Alin Stoianovici ( acordeon), Roxana Yvonne Coșereanu (pian), Lucian Petrila (vioară), Ionuț Dorobanțu (chitară), Gianluca Vanzelli (flaut), Carmen Paulescu (vioară), Iuliana Ambăruș (violă), Andrei Șaramet (violoncel), Andrei Voica (vibrafon, xilofon), Csaba Santa (contrabas), Radu Pieloiu (percuție) și dansatorii Cristina Deju și Silviu Gușat. Coregrafia este concepută de Răzvan Mazilu, scenografia de Alina Lățan (costume) și Zsolt Fehervári (spațiu scenografic). Avanpremiera spectacolului ”Maria de Buenos Aires” semnat de regizoarea Ada Lupu este programată duminică, 29 iunie, de la ora 19, în Sala 2 a Teatrului Național. Biletele la spectacolele TNT costă între 20 și 40 de lei.
Actorii Teatrului German din Timișoara joacă, sâmbătă, 28 iunie 2014, de la ora 19, 30, ”Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht. Spectacolul este realizat de o echipă excepțională: regia – Alexandru Dabija, decorul și costumele – Dragoş Buhagiar, coregrafia – Florin Fieroiu. Interpretează Rareş Hontzu, Dana Borteanu, Silvia Török, Olga Török, Franz Kattesch, Georg Peetz, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Konstantin Keidel, Patrick Cionac. ”Brecht a scris comedia Nunta micilor burghezi (titlul iniţial – Nunta) la vârsta de doar 21 de ani. Piesa ilustrează în manieră comică degradarea micii burghezii: la o nuntă se întâlnesc mirii, tatăl şi sora miresei, mama mirelui şi câţiva prieteni. Sărbătoarea se transformă treptat într-o catastrofă. Invitaţii se poartă nepoliticos unii cu alţii, intervin unul peste celălalt atunci când vorbesc, se contrează reciproc şi nu se dau îndărăt nici de la apropouri vulgare. Ca și cum nu ar fi de ajuns, mândria mirelui, mobila construită de el însuși, începe literalmente să se descompună. Iar concluzia e: Slavă Domnului şi diavolului că au plecat în sfârşit!“, rezumă creatorii. Spectacolul este supratitrat în limba română, iar biletele costă 20 de lei.
Muzeul de Artă Timișoara, în colaborare cu galeria AnnArt București, invită publicul la expoziția Facelook / Facebook a artistei Florica Prevenda. În cadrul vernisajului de vineri, 27 iunie, de la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piața Unirii, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Carol David, critic de artă, și Gabriela Massaci, director AnnArt. Expoziţia va rămâne deschisă la Muzeul de Artă Timișoara în perioada 27 iunie – 20 iulie 2014 și reuneşte un fond de peste 60 de lucrări ale artistei Florica Prevenda.
Sâmbătă, 28 iunie 2014, de la ora 15, la Casa de Cultura a Studenţilor din Timişoara va avea loc spectacolul experimental de teatru-dans după tragedia lui Euripide, ”Hippolytos”. Evenimentul reprezintă examenul final al anului I al studenților la actorie din cadrul Facultății de Muzică a UVT, clasa Petru Silviu Văcărescu. Accesul spectatorilor este liber.
Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 10,30, la Cafeneaua Klapka din cadrul Casei Artelor (str. A.Pacha nr. 8) va avea loc un Mic dejun literar cu tema ”Incursiune în Jurnalismul de Călătorie”. Invitatul acestei ediţii este Davi Carneiro de Lima e Silva, 29 de ani, jurnalist de călătorie brazilian, ”care va aduce în atenţia publicului teme ca legatura dintre literatură, jurnalism şi conceptul de călătorie, noile tendinţe ale acestei specializări şi conceptul de călătorie ca sursă a experienţelor culturale autentice şi a dezvoltării personale. Mirosul îmbietor al cafelei de dimineaţă şi muzica ambientală braziliană vor da tonul discuţiilor despre o temă plăcută la început de vară: ce putem să învăţăm călătorind? ”. Evenimentul este propus de Camões-Instituto da Cooperação e da Língua, I.P şi Ambasada Portugaliei la Bucureşti. „Micul dejun literar” este o iniţiativă a Centrului Cultural German împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş. Accesul publicului este liber.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!