Primul concert din 2014 al Filarmonicii Banatul se desfășoară sub genericul “Familii de muzicieni”, în 10 ianuarie de la ora 19, la Sala Capitol și îi va avea soliști pe violoniștii Gabriela și Lucian Petrila și pe fii cele lor, Cora Petrila (vioară), Andreea Petrila (violoncel). Programul dirijat de Petronius Negrescu va cuprinde Poloneza din opera Evgheni Oneghin de P.I.Ceaikovski, Preludiu și Allegro de Pugnani-Kreisler, Elegie de G.Fauret, Allegro Appassionato de C.Saint-Saens, Melodii Lăutărești de P. de Sarasate, Dans ungar nr. 6 de J.Brahms, Dublu concert pentru clarinet, violă și orchestră în mi minor de M.Bruch (transcripție pentru vioară, violă și orchestră) și La Musica Notturna delle Strade di Madrid de L. Boccherini. Biletele pentru acest eveniment au, în funcţie de loc, preţuri între 10 şi 30 de lei.
Publicul Operei Naționale Române din Timișoara are parte de un spectacol emoționant și luxuriant duminică, 12 ianuarie 2014, de la ora 19: opera Traviata de Giuseppe Verdi. Soprana Mihaela Marcu, interpreta rolului Violetta Valery, a primit, în cadrul Galei VIP din 2011, premiul pentru ”Cea mai bună voce din România”. Cristian Bălășescu va fi Alfredo Germont, Giorgio Germont este interpretat de Camil Mara, iar la pupitrul dirijoral se va afla David Crescenzi. Autor al regiei, decorurilor şi costumelor spectacolului de la Timişoara, Mario de Carlo (Italia) a propus design personalizat pentru fiecare dintre cele 90 de rochii şi 60 de costume de bărbaţi ale tuturor celor de pe scenă, solişti, corişti şi dansatori. 4.100 de metri de pânzeturi preţioase, şantung din Asia, dantele, paiete, strassuri şi cristale este totalul materialelor folosit la realizarea costumelor acestei producții. Opera Traviata a fost montată încă în prima stagiune a scenei lirice timişorene, în 1947, fiind a doua premieră după Aida, în regia ilustrei Anca de Barbu. De atunci până astăzi, rolul Violleta Valery a fost interpretat la Opera Naţională Română din Timişoara de circa 100 de artiste, fiind un titlul jucat de peste 500 de ori în aceşti ani. Biletele pentru spectacolul de duminică seara costă 35 de lei.
”Povestea de iarnă” a lui William Shakespeare, în regia lui Alexander Hausvater, este primul spectacol jucat de Teatrul Național Timișoara în anul 2014. Cu o excelentă distribuție, avându-i în prim-plan pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea și Ovidiu Crișan, spectacolul se va defășura vineri, 10 ianuarie, la Sala 2. Sâmbătă, în 11 ianuarie, la Studio Uțu este programat spectacolul ”M-am hotărât să devin prost”, după Martin Page, în regia Antonellei Cornici, iar duminică, 12 ianuarie, în aceeași sală are loc o infuzie de ”Oxigen”, cu spectacolul lui Alexandru Mihăescu pe text de Ivan Viripaev. Cele trei reprezentații încep la ora 19, iar prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
La Teatrul German, primul spectacol al noului an va fi ”Ținuturile joase”, de Herta Muller, versiune scenică a lui Niky Wolcz. ”Ţinuturile joase este o colecţie de povestiri ale Hertei Müller, scriitoare germană originară din Banat care a fost distinsă în 2009 cu Premiul Nobel pentru literatură. La vârsta maturităţii, naratoarea îşi aminteşte de copilăria ei din Niţchidorf, de şcoală, de duminicile de la biserică, de jocurile copilăriei, mai apoi de serile de dans şi de experienţele de la oraş. Sunt evocate episoade ale acelor vremuri și readuse la viaţă personajele trecutului. Povestitoarea retrăieşte propriile temeri din copilărie, conflictele părinţilor ori micile pungășii ale sătenilor, fără însă ca ilustrarea acestei perspective subiective să fie lipsită de căldură şi umor”, subliniază realizatorii spectacolului. Reprezentația este programată duminică, 12 ianuarie, de la ora 19,30. Spectacolul este supratitrat în limba română. Prețul biletelor: 20 de lei.
La Teatrul Maghiar din Timişoara, publicul are, în 12 ianuarie, de la ora 19, întâlnire cu ”Regina frumuseții din Leenane”, rol jucat de actrița Magyari Etelka. „Vă invităm să revizitaţi peisajele din Leenane, unde veţi avea şansa de a cunoaşte viaţa lui Maureen şi Mag, o femeie necăsătorită şi mama sa. În regia lui Upor László, acest text de Martin McDonagh, Regina frumuseţii din Leenane, devine o poveste amuzantă, dar înălţător de frumoasă şi cumplit de sinceră a unor vieţi pline de ură şi amărăciune”, dezvăluie artiștii. Spectacolul se desfăşoară în sala Studio şi este tradus simultan în limba română. Biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 8 lei) și se găsesc la agenția Teatrului.
Tabureți, lămpi, obiecte de design industrial și proiecte de amenajare a Centrului de Artă și Arhitectură din Timișoara realizate de studenții -arhitecți vor fi expuse la Bastionul Theresia. Expoziția este organizată de studenții anului 4 în cadrul proiectului de Arhitectură de interior ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și studenții anului 3 – secția Mobilier și Amenajări Interioare, împreună cu profesorii coordonatori arh. Alexandra Maier, arh. Lavinia Popa și arh. Bogdan Demetrescu. Vernisajul expoziției PROTOTIP – Arhitectură de interior și Design de obiect are loc vineri, 10 ianuarie 2014, de la ora 17.
Citiți principiile noastre de moderare aici!