Gheorghe Costin va dirija în concertul de vineri, 13 decembrie 2013, al Filarmonicii Banatul două lucrări din creația lui Schubert și un concert pe care Mozart însuși l-a cântat în primă audiție în fața Împăratului, la începutul anului 1783. Programul va începe la ora 19, în sala Capitol, cu Uvertura Rosamunde: o partitură pe care Franz Schubert o intitulase, când a compus-o, în noiembrie 1817, Uvertura în stil italian. Mai apoi a devenit uvertură la o muzică de scenă pentru o piesă teatrală comandată lui Schubert de către Teatrul din Viena cu titlul „Harpa Magică”. Silvia Sbârciu va fi solista Concertului pentru pian şi orchestră nr.13 în Do major pe care Wofgang Amadeus Mozart. Simfonia nr.5 în Si bemol major, de Franz Schubert, va încheia programul muzical al serii. Biletele la concertele Filarmonicii Banatul au prețul general de 20 de lei, pentru elevi și studenți – 10 lei, iar un loc la lojă costă 30 de lei.
În foaierul Capitol sunt deschise expozițiile ”Zece meșteri. Etnosculptură” de arh. Mihai-Corneliu Donici și ”Mărturii Argentice” – fotografii de Damian Diaconescu.
Timișorenii îndrăgostiți de operă au întâlnire la hanul lui Lilas Pastia, acolo unde ”amorul e o pasăre rebelă”, cu ”Carmen”: Capodopera lui Georges Bizet va fi dirijată în această seară de vineri, 13 decembrie 2013, de la ora 18, de David Crescenzi (Italia). Rolul titular va fi interpretat de Gabriella Varvari, care-l va avea partener de scenă în rolul Don Jose pe Bogdan Roman, iar partirura Micaelei va fi cântată de Crina Vezentan.
Duminică, 15 decembrie 2013, de la ora 15, Opera Naţională Română din Timişoara îşi invită spectatorii pe acoperişul unei lumi pline de farmec, oferindu-le un amalgam pitoresc de tradiţie, nostalgie, muzică, umor şi dramă. ”Scripcarul pe acoperiș”, musicalul lui Jerry Bock după povestirile lui Sholem Aleichem (Şalom Alehem), prin amabilitatea lui Arnold Perl, este montat la Timişoara de regizorul Gyorgy Korcsmaros din Ungaria, iar scenografia este creată de Dragoş Buhagiar. Reprezentația îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Peter Oschanitzky. Prețul biletelor la spectacolele de operă este 30 de lei.
Zilele Muzicii Sacre aduc, în decembrie 2013, în fața publicului 12 coruri în trei seri de concerte. Ajuns la cea de-a XX-a ediție în Timișoara, festivalul coral de iarnă este dedicat memoriei martirilor din decembrie 1989. Zilele Muzicii Sacre se desfășoară în sala Capitol. Sâmbătă, 14 decembrie, pe scena Filarmonicii Banatul concertează corul Noul Mileniu al Centrului Reformat Timișoara (dirijat de prof. Gabriela Szabo), Corul Vicariatului Greco-Catolic (dirijor prof. Doina Boșca), Corul Amicus (condus de Eduard Gherzan), Corul de tineret Exultate al Domului Romano-Catolic (dirijor Robert Fabian Bajkai). Duminică, 15 decembrie, programul muzical va fi deschis de corul Szabolcska Mihaly al Bisericii Reformate Cetate (dirijat de Hindrich Sandor) și va continua cu Corul Catedralei Ortodoxe Sârbe (dirijor Ioța Bugarschi), Corul de copii Akord Junior (dirijat de Alina Negoșanu) și Corul Facultății de Teologie Ortodoxă (condus de diacon Laurian Popa). Concertele vor începe la ora 18, iar biletele costă 10 lei și se găsesc la Agenția Filarmonicii.
La Teatrul Național Timișoara, weekend-ul începe cu o poveste: ”Cenușăreasa”, de Charles Perrault, un spectacol de Mirela Puia, programat vineri, 13 decembrie, de la ora 11, în Sala Mare. Sâmbătă, 14 decembrie, trupa TNT joacă, de la aceeași oră, 19, două spectacole. Sâmbătă, 14 decembrie, la Studio „Uţu Strugari”, spectatorii sunt invitați la ultima premieră pe care Naţionalul timişorean o propune în acest an: ”Un Romeo şi o Julieta – Un scandal urban” variantă a celebrei piese a lui William Shakespeare în viziunea studenților la actorie. ”Poveste căreia timpul nu-i poate răpi nimic din prospeţime, adaptarea pe care o propun studenţii secţiei de teatru a Facultăţii de muzică din cadrul Universității de Vest celebrei piese shakespeariene mizează cu precădere pe tinereţea care se aprinde atât de uşor, iubeşte atât de uşor, sacrifică şi se sacrifică atât de uşor. Spectacolul îi reuneşte, sub coordonarea actriţei Laura Avarvari – pe tinerii Raul Băștean, Cristina Dumitru, Angelo Duciuc, Raul Lăzărescu, Denis Hertz şi Adrian Cozan, cărora li se adaugă Dorin George Pop (percuţie). Scenografia aparţine Getei Medinski, iar sound design-ul este semnat de Sebastian Hamburger”, precizează secretarul literar al TNT, Codruța Popov. În același timp, în Sala 2 publicul are întâlnire cu ”Billy Mincinosul”, de Keith Waterhouse și Willis Hall, spectacol regizat de Antonella Cornici. Duminică, 15 decembrie, de la ora 19, în Studio Uțu Strugari, actorii TNT (se) joacă ”De-a baba oarba” în piesa Ednei Mazya, regizată de Mihaela Lichiardopol. Prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
Teatrul Auăleu joacă în 14 și în 15 decembrie, de la ora 19,30 fix, spectacolul cu piesa ”O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, o înscenare de Ovidiu Mihăiță. ”În spectacolul de la Auăleu Teatru, spectatorii stau în lumina lumânărilor, la aceeaşi masă cu cele 7 personaje, fiind invitaţi să asiste la o întrunire de familie. Un fel de a pune cărţile pe masă, pe faţă, aşa cum sperăm că i-ar fi plăcut şi omagiatului: simplu, scurt şi la obiect. Dacă vreţi să veniţi cu o blăniţă pe gât sau o rochie de seară, nu veniţi. Vă mulţumim pentru asta. Dacă vreţi să veniţi doar pentru a râde, vă aşteptăm”, anunță actorii. Sunt ultimele reprezentații din acest an ale trupei la sediul teatrului, str. Laszlo Szekely nr.1, biletele costă 20 de lei, iar rezervări de locuri se fac la tel. 0751892340.
Electric Theatre invită publicul la prima sa producție: premiera spectacolului “Romania free country”, cu un scenariu realizat și regizat de Mihaela Lichiardool. Spectacolul se va juca vineri, 13 decembrie, de la ora 22, la sediul teatrului, strada Argeș nr. 18. ”Spectacolul tratează cu ironie, umor și simpatie relația românilor cu <>. Sunt șase ipostaze în care romanul se confruntă cu <<ceilalți>>, căutându-și propria identitate în aparență pierdută. Scenariul porneste de la șase texte de teatru scurt ale lui Matei Vișniec”, explică regizoarea Mihaela Lichiardopol. Distribuția îi cuprinde pe actorii Călin Stanciu Jr, Iza Berger, Alina Chelba, Anastasia Nasco, Andreea Hulughiuc, Nicolae Pârvulescu, Bogdan Spiridon. Muzica este compusă de Ștefan Olariu și Luci Nagy.
Scenografia este realizată de Clara Cadar. Prețul biletului este de 25 lei/reprezentație.
Spectatorii care preferă montările clasice de teatru au, sâmbătă, 14 decembrie 2013, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar , întâlnire cu ”Regina frumuseții din Leenane”, piesa lui Martin McDonagh în versiunea regizorală a lui Upor László . Distribuția reunește actori din trei țări, iar rolul titular este interpretat de o admirabilă actriță ale trupei maghiare din urbe, Magyari Etelka. Spectacolul se traduce în limba română.
Tot la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, aniversare- spectacol: actrița Szász Enikő sărbătorește 60 de ani ”Spectacolul se bazează pe memoriile actriței și ne înfățișează o istorie subiectivă a Teatrului Maghiar. Seara de nostalgie cuprinde nu numai rememorarea unor întâmplări din cei 35 de ani petrecuți pe scena Teatrului Maghiar, spectatorii având prilejul de a vedea imagini din spectacolele jucate de ea și de a auzi și câteva dintre melodiile interpretate de Szász Enikő”, dezvăluie echipa teatrului. Evenimentul va avea loc în data de 15 decembrie, de la ora 19:00 în Sala Mare a Teatrului. Spectacolul aniversar este fără traducere în limba română. La spectacolele Teatrului Maghiar, biletele costă 16 lei, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere cu 50% a acestui preț.
Teatrul German le propune spectatorilor săi două reprezentații ale spectacolului cu piesa ”Neînțelegerea” de Albert Camus. Regizat de Bocsárdi László, spectacolul va fi jucat în serile de 13 și 14 decembrie, de la ora 19,30, în sala TGST. În distribuție, actorii Enikő Blénessy, Ioana Iacob, Ida Jarcsek-Gaza, Georg Peetz şi Sorin Leoveanu. Prețul biletelor: 20 de lei.
Duminică, 15 decembrie, de la ora 11, trupa Teatrului German joacă în sala Studio a Teatrului Maghiar ”Fetița cu chibrituri”, un spectacol realizat de Simona Vintilă după basmul lui Hans Christian Andersen . Interpreți sunt Tatiana Sessler, Caroline Bicu, Isolde Cobeţ, Anne-Marie Waldeck, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Boris Gaza, Aljoscha Cobeţ. Prețul biletelor pentru acest spectacol este 8 lei. Ambele spectacole se traduc în limba română.
Galeria Calina încheie anul expozițional cu un artist care ” ne arată că lipsa acțiunii ne reduce la o societate condamnată”: Ciprian Homorodean, într-un solo show intitulat ”Move Along, Nothing to See Here”, o expoziție recomandată de Pavilion & Bucharest Biennale. Expoziția va avea vernisajul vineri 13 decembrie 2013, de la ora 19.
Sâmbătă, 14 decembrie, la ora 19 la Jecza Gallery din Timișoara (Calea Martirilor 51/52-53) va avea loc vernisajul dublei expoziții de iarnă ”23:59” de Radu Cioca și ”Puterea justiției și puterea spirituală” de Bogdan Gîrbovan. “Ora 23:59 este percepută ca o imagine iconică pentru timpul nostru. O specie de logo atribuit stresului, fricii și incertitudinii care ne domină viețile”, explică Radu Cioca. “O lecție politică oferită de Bogdan Gîrbovan prin abordarea, în fapt, non-ierarhică și egalitariană a forțelor de ordine publică și spirituală care bântuie spațiul românesc” , recomandă Igor Mocanu, citat de Galeria Jecza.
Lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă, design, instalaţie, create de 132 de artişti plastici profesionişti, pot fi admirate în aceste zile la Muzeul de Artă Timișoara. „Ferestre luminate” este genericul ediției 2013 a Salonului anual al artelor vizuale – 2013 al artiştilor plastici din Timişoara şi Banat. Prețul biletelor la expozițiile MAT este 10 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de gratuitate.
Asociația Culturală Noua Acropolă propune sâmbătă, 14 decembrie 2013, de la ora 18:00, prelegerea filosofică intitulată ”Magica lume a lui Tolkien” și susținută de Andreea Neacșu. Conferința se va desfășura la sediul Asociației Culturale Noua Acropolă, str. Timotei Cipariu, nr. 5, ap. 2
Intrarea este liberă, în limita celor 30 de locuri disponibile.
Elevii Studioului de dans condus de prof. Ana Valkay susțin sâmbătă, 14 decembrie 2013, de la ora 11, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, spectacolul de balet ”Feeria fulgilor de nea”.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!