Celebrul dirijor Misha Katz, ale cărui concerte la Timișoara s-au desfășurat mereu cu sala arhiplină și într-o atmosferă incandescentă, a revenit la Timișoara pentru o seară cu muzică de Beethoven. Eveniment așteptat cu fervoare de melomanii timișoreni, concertul pe care îl va dirija vineri, 24 ianuarie 2014, de la ora 19, îl va avea solist pe pianistul său preferat, Timur Sergeyenia. Programul vocal-simfonic va cuprinde Concertul nr.4 pentru pian și orchestră, Rondo pentru pian și orchestră și Fantezia pentru pian, cor și orchestră. Biletele pentru concert costă între 10 și 30 de lei. Revenirii lui Misha Katz în Timișoara îi este dedicat și un eveniment de artă plastică: expoziția de fotografie ”Vrăjitorul”, a artistului vizual Florin Ianăș. Organizată de Filarmonica Banatul și Asociația ProPhilharmonia, expoziția cuprinde 17 portrete ale maestrului Misha Katz, surprins în ipostaze fascinante, exclusiv la Timișoara. Vernisajul expoziției va avea loc în pauza concertului din 24 ianuarie, în foaierul Capitol. Prezintă conf.dr. Stelian Acea, profesor la Facultatea de Arte și Design. Admiratorii înfocați ai lui Misha Katz își vor putea procura, cu această ocazie, fotografii cu autograful artistului.
Sâmbătă, 25 ianuarie, Timur Sergeyenia va susține în sala Sala Capitol, de la ora 19, un recital de pian, în care va cânta Sonata Reminiscenza de N.Medtner, 6 Momente muzicale de Rachmaninov și șase dintre Rapsodiile ungare ale lui Liszt.
Opera Națională Română din Timișoara are pe afișul de weekend două tentante evenimente. Vineri, 24 ianuarie 2014, la ora 19, iubitorii baletului au întâlnire cu ”Ondine, mica sirenă”, un foarte grațios spectacol în regia, coregrafia şi scenariul lui Eugenie Andrin (Franţa), după piesa „Ondine” a lui Jean Giradoux și basmul „Mica sirenă” de H.C. Andersen, pe un colaj cu muzică de Dmitri Şostakovici, Richard Wagner, Eckhard Kopetzki. În rolul titular, balerina Manuela Ardelean. Biletele costă 20 de lei.
Duminică, 26 ianuarie 2014, de la ora 15, Opera Naţională Română din Timişoara îşi invită din nou spectatorii pe acoperişul unei lumi pline de farmec, oferindu-le un amalgam pitoresc de tradiţie, nostalgie, muzică, umor şi dramă. „Scripcarul pe acoperiş”, musicalul lui Jerry Bock după povestirile lui Sholem Aleichem (Şalom Alehem), îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Peter Oschanitzky. Adaptare după povestirea „Fiicele lui Tevye”, „Scripcarul pe acoperiş” este unul din musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a atins un record de peste 3200 de reprezentaţii. Spectacolul surprinde câteva scene din viaţa lăptarului Tevye (Cristian Rudic), al cărui ideal simplu şi onest este să-şi ţină familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka. Prețul biletelor: 30 de lei.
La Teatrul Național Timișoara, weekendul începe cu ”Un scandal urban”: Un Romeo şi o Julieta, variantă a celebrei piese a lui William Shakespeare în viziunea studenților la actorie ai Facultăţii de Muzică din Timișoara, după un concept de Laura Avarvari. Spectacolul se desfășoară vineri, 24 ianuarie, de la ora 19, în Studio Uțu. Sâmbătă, 25 ianuarie, tot de la ora 19, ”Viața e vis”, cu Marian Râlea: TNT reia, la Sala 2, unul dintre marile texte ale teatrului universal, de Calderón de la Barca, în traducerea lui Sorin Mărculescu, repovestit scenic de regizorul Mihai Măniuțiu. Spectacolul serii de duminică, 26 ianuarie, de la ora 19, în Studio Uțu, este ”Bash” de Neil LaBute, un concept de Alexandra Didilescu și Colin Buzoianu. Prețul biletelor la spectacolele TNT este cuprins între 20 și 40 de lei.
”Bună, ce faci sâmbătă seara?”… Întrebarea este lansată de Teatrul Maghiar din Timișoara, care în 25 ianuarie, de la ora 19, îi cântă publicului ”Ai Lăv Iu” . Musicalul scris de Jimmy Roberts şi Joe DiPietro şi regizat de Puskás Zoltán ”înfăţişează tot ce aţi bănuit în secret, dar v-a fost frică să recunoaşteţi despre întâlniri, romantism, căsătorie, iubiţi, soţi, neveste, prieteni şi familie. Această celebrare a jocului iubirii ne arată adevărurile şi miturile din spatele rebusului contemporan numit relaţie. Acest revue hazliu aduce un omagiu celor care au iubit şi au pierdut, celor care au căzut în bot la uşa dragostei”, dezvăluie actorii. Duminică, 26 ianuarie, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar se derulează o ”Afacere murdară”, cu Ben ( Asztalos Géza) și Gus (Kocsárdi Levente), doi ucigași cu simbrie într-o cameră de hotel, înainte ultimei lor misiuni. Ceea ce Harold Pinter scrisese ca o parodie teatrală la filmele cu gangsteri în vogă la finalul anilor 50, ”Chelnerul mut”, devine în epilogul propus de dramaturgul Gyulay Eszter, care își asumă și regia spectacolului, un reflexiv proces de conștiință, o ultimă încercare de a salva, fie și pentru un singur, damnat, suflet, umanitatea.
Ambele spectacole sunt traduse în limba română. Biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 8 lei) și se găsesc la agenția Teatrului.
Teatrul German propune pentru seara de duminică, 26 ianuarie, de la ora 19,30, spectacolul ”Neînțelegerea”, de Albert Camus, în regia lui Bocsárdi László. Spectacolul este supratitrat în limba română, iar prețul biletelor este 20 de lei.
Pentru a marca „Ziua europeană a Holocaustului şi a prevenţiei crimelor împotriva umanităţii”, Institutul francez, Muzeul de Artă şi Comunitatea Evreilor din Timișoara invită publicul duminică, 26 ianuarie 2014, de la ora 18 în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara (Piața Unirii, nr.1) va avea loc un concert de muzică clasică evreiască, susținut de Sarah Iancu (violoncel) și pianistul francez David Bismuth. În program, lucrări de Alkan, Algazi, Halphen, Ulmann, Milhaud, Achron, Ravel, Bloch, Laks, Bruch, Nin-Culmell, Sostakovici. Accesul publicului este liber.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!