Dune, să trăiască la lumina lumânărilor O noapte furtunoasă, să asculte jazz , rock sau literatură franțuzească, să vadă filme bune sau să asculte cum ninge poetic decembre și se deșteaptă primăvara.
Eveniment excepțional la Filarmonica Banatul: publicul serii de vineri, 14 martie 2014, va audia, în premieră, o Piesă de concert pentru cinci timpani și orchestră, compusă de Mauricio Kagel, în interpretarea solistică a reputatului percuționist Doru Roman. Concertul va fi dirijat, de la ora 19:00, în sala Capitol, de maestrul Gheorghe Costin. ” În Piesa de Concert pentru cinci Timpani, Kagel se dovedește a fi un adevărat magician al sunetelor”, dezvăluie solistul. În partea secundă a concertului, orchestra va interpreta Simfonia Manfred a lui P.I.Ceaikovski. Biletele pentru acest eveniment costă, în funcție de loc, între 10 și 30 de lei.
”Cabaret”, spectacolul pe care coregraful Răzvan Mazilu l-a regizat pe scena Teatrului German din Timișoara, are a doua reprezentație duminică, 16 martie, de la ora 19,30. Muzicalul lui Joe Masteroff a devenit celebru în întreaga lume datorită filmului regizat de Bob Fosse în 1972, cu Liza Minelli în rolul principal. El a lansat adevărate hit-uri, precum Willkommen, Mein Herr sau Cabaret, toate purtând semnătura celebrului cuplu de autori John Kander și Fred Ebb. Libretul a fost creat pe baza piesei „I am a Camera“, de John van Druten și a câtorva povestiri de Christopher Isherwood, varianta germană fiind realizată de Robert Gilbert. Viziunea lui Răzvan Mazilu este una profund umană, care pledează pentru libertatea de a alege. Amenințată de război, lumea e cuprinsă de o frenezie senzuală, iar cabaretul e epicentrul acestui delir. De sub luminile fascinante, senzuale, ale luxuriantului spectacol, se vede fața tragică a istoriei, drama unor oameni, monstrul care transformă lumea într-un cabaret mortuar, o anticameră a lagărelor de gazare, în care oameni dezgoliți de dezumanizarea semenilor ies din scenă, din viață, și intră în istorie. Rolurile principale în producția Teatrului German de Stat Timișoara sunt interpretate de actorii Georg Peetz și Daniela Török. Biletele pentru acest spectacol sunt epuizate.
Opera Naţională Română din Timişoara îşi invită din nou spectatorii într-o lume plină de farmec, un melanj pitoresc de tradiţie, nostalgie, muzică, umor şi dramă. Vineri, 14 martie 2014, de la ora 18:00, „Scripcarul pe acoperiş”, musicalul lui Jerry Bock, după povestirile lui Şalom Alehem, îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Peter Oschanitzky. Adaptare după povestirea „Fiicele lui Tevye”, „Scripcarul pe acoperiş” este unul din musicalurile cu cel mai mare succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a atins un record de peste 3200 de reprezentaţii. Spectacolul surprinde câteva scene din viaţa lăptarului Tevye (Cristian Rudic), al cărui simplu şi onest ideal este să-şi ţină familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka. Dar omul stă sub vremi, iar evreii nu au fost ocoliți de vremuri tulburi. La reprezentația de vineri seara, publicul va asista și la un debut: Cristina Vlaicu în rolul Shprintze. Biletele pentru acest spectacol costă 30 de lei.
„O noapte furtunoasă” la Teatrul Auăleu (str. Zoe nr.1), sâmbătă și duminică (15 și 16 martie 2014), de la ora 19:00 și de la ora 21:00. ”Noaptea Furtunoasă nu mai are nevoie de nicio prezentare. Toţi aceia care se constituie într-un eventual public de teatru, cunosc deja toate formulele şi combinaţiile de Miţe, Nea Ianci, Coni ş.a.m.d. (…) Ar fi superfluu să căutăm formulări pompoase şi inedite acestui spectacol al Nopţii. El a fost făcut din dorinţa trupei de a-l omagia pe Caragiale tăcut, mut şi neobservat într-un an al lui, (de parcă nu fiecare an este al lui Caragiale). Fără fast pompos, subvenţii, dineuri şi serate. În spectacolul de la Auăleu Teatru, spectatorii stau în lumina lumânărilor, la aceeaşi masă cu cele 7 personaje, fiind invitaţi să asiste la o întrunire de familie. Un fel de a pune cărţile pe masă, pe faţă, aşa cum sperăm că i-ar fi plăcut şi omagiatului: simplu, scurt şi la obiect. Dacă vreţi să veniţi cu o blăniţă pe gât sau o rochie de seară, nu veniţi. Vă mulţumim pentru asta. Dacă vreţi să veniţi doar pentru a râde, vă aşteptăm”, transmit actorii. Biletele pentru spectacolele Auăleu costă 20 de lei.
La Teatrul Național Timișoara, weekendul începe cu ”Deșteptarea primăverii” după Frank Wedekind, în regia lui Cristian Ban, vineri, 14 martie, în Sala 2. Sâmbătă, 15 martie, în Holul cu Coloane, ”Te uită cum ninge decembre…”, un spectacol de Valentin Ivanciuc pe texte de George Bacovia și Agatha Grigorescu . Duminică, 16 martie, în Studio Uțu, actorii TNT joacă spectacolul cu piesa ”Cloaca”, de Maria Goos, în regia Mihaelei Lichiardopol. Spectacolele TNT încep la ora 19:00, iar biletele costă între 20 și 40 de lei.
Duminică seara, 16 martie, de la ora 19:00, ”Regina frumuseții din Leenane” este suverană pe scena Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara. Piesa lui Martin McDonagh, în montarea lui Upor László, reunește actori din trei țări, iar rolul titular este interpretat de o vedetă a trupei maghiare din urbe, Magyari Etelka. Csoma Judit, actriță a Teatrului „Katona József” din Budapesta, laureată cu premiul „Jászai Mari”, joacă rolul mamei ce-și ține fiica prizonieră în lațul nevoilor, răutăților și ticurilor ei, curtezanul optimist, timid și cumsecade e jucat de Bandi András Zsolt, iar în rolul zvăpăiatului Ray a debutat tânărul actor Dévai Zoltán, proaspăt absolvent al Academiei de Teatru din Novi Sad. Spectacolul este tradus în limba română, iar biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 8 lei).
În ultima zi a Festivalului Cinecultura, vineri, 14 martie, în Aula Magna a Universităţii de Vest, cinefilii vor vedea, de la ora 18:00, ”Tudo isto e fado” (Portugalia) și, de la ora 20:00, ”El bosque animado” (Spania). Accesul publicului este liber.
Vineri, 14 martie, de la ora 17:00, la Clubul Helion, ale cărui reuniuni se desfășoară în sala Orizont (Piața Sf. Gheorghe nr.3), profesorul universitar dr. Tudor Beșuan realizează un excurs ideatic asupra celei mai cunoscute opere din anticipația modernă – „Dune”, de Franck Herbert, ”încercând să comunice asistenţei etica, morala, deontologia și distribuţia puterii în această saga”. În partea a doua a întâlnirii, Ciprian Ionuţ Baciu va citi o proză din viitorul său volum. Accesul este liber.
Ezza Agha Malak, scriitoare franceză de origine libaneză, romancieră, poetă, eseistă, nuvelistă, critic literar, profesor universitar, va susține o lectură publică urmată de discuții în limba franceză, vineri, 14 martie, de la ora 18:00, la Librăria Cartea de Nisip (Str.V.V.Delamarina, nr.1). Evenimentul are loc în cadrul Lunii Francofoniei. Scriitoarea va vorbi despre francofonie, despre identitatea sa francofonă, despre parcursul său, va descrie temele abordate în lucrările sale şi va citi extrase din cel mai recent roman – „Qu’as-tu fait de tes mômes papa?” Accesul publicului la acest eveniment cultural este liber.
Tot vineri, 14 martie, Luna Amară ajunge cu turneul de promovare a noului album “Live la Conti”, la Timişoara. ”Începând cu ora 20:00, trupa își aşteaptă fanii în librăria Cartureşti din Iulius Mall pentru a sta de vorbă despre proiectul „Live la Conti” – va exista o sesiune de întrebări şi răspunsuri, se va cânta un mini-set acustic ca încălzire pentru concertul de mai târziu, iar fanii vor putea să facă poze şi să ia autografe”, anunță organizatorii evenimentului.
Sâmbătă, 15 martie 2014, de la ora 19:00, are loc Nocturna Jazzaar, organizată de incubator107 Timișoara, în Rost (str. Lucian Blaga, nr. 3). ”Programul va include un mini-maraton al prezentărilor de ateliere ce se vor defășura începând cu săptămâna viitoare: Teatru și improvizație, Cum îmi repar bicicleta, Lumânări decorative, Ashtanga Yoga, Branding-ul de oraș. Momentul muzical al serii îl reprezintă concertul JazzyBIT cu un sound inspirat din jazz, funk, blues, latino”, precizează organizatorii. Intrarea se va face pe baza unei donații de 10 lei.
Foto by (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!