Documentul îşi proune să grupeze la un loc toate strategiile ce vor fi implementate în vederea valorificării la maximum a potenţialului economic şi social al tehnologiei informaţiei, în special a internetului.
Timişoara a fost, luni, primul oraş în care documentu la fost prezentat. Strategia este pusă la punct şi va fi implementată de către Ministerul Comunicaţiilor. Ce înseamnă concret această iniţiativă? „În primul rând, interacţiunea cu autorităţile va fi mult simplificată, iar birocraţia eliminată”, a anunţat Iosif Moldovan, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. „Implementarea cu succes a acestei Agende va stimula inovaţia şi creşterea economică, ameliorând în acelaşi timp calitatea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor şi a întreprinderilor. Spre exemplu, pentru plata unor taxe sau depunerea unor cereri sau declaraţii solicitantul nu se va mai deplasa la un ghişeu ci se va realiza totul prin intermediul internetului”, a mai spus Moldovan.
Tot cu ocazia evenimentului timişorean s-a lansat şi pagina de internet www.digitalagenda.ro. Deocamdată, aceasta nu cuprinde prea multe informaţii, dar, în perioada viitoare, prin intermediul internetului, utilizatorul român va putea chiar să-şi vizualizeze fişa medicală sau datoriile către bugetele naţionale sau locale. În fapt, toate datele personale vor fi stocate în mediul digital.
Tot în cadrul discuţiilor purtate la Timişoara s-a încercat lămurirea problemelor legate de implementarea programului Economia Bazată pe Cunoaştere. Agenda Digitala pentru Europa 2020 reprezintă una dintre cele şapte iniţiaţive-pilot ale Strategiei Europa 2020 dezvoltată de Comisia Europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!