Ţinând să sublinieze că reglementările recent aprobate se vor aplica doar pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, reprezentanţii Agenţiei pentru Prestaţii Sociale Timiş explică „Legea Mamelor” arată totodată că pentru naşterile de până la 31 decembrie 2010 inclusiv se aplică prevederile actuale, cu stabilirea indemnizaţiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai puţin de 600 lei şi nici mai mult de 3.400 lei. Cuantumul, opinează cei de la Agenţia pentru Prestaţii Sociale, este mai avantajos faţă de cel acordat în prezent, care este redus cu 15% conform Legii nr.118/2010 (75% faţă de 72,25% în prezent).
Mamele sau, după caz, taţii vor putea opta între cele două variante propuse de Ordonanţa de Urgenţă de miercuri:
– concediu de 1 an, cu o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 de lei, şi cu un stimulent de 500 de lei, bani primiţi lunar până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil, dacă părintele se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către nou născut a vârstei de 1 an.
– concediu de 2 ani, cu o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei, dar fără niciun stimulent de reinserţie.
În cazul copilului cu handicap, concediul are o durată de 3 ani cu o indemnizaţie aferentă în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, nu mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 de lei, stimulentul în valoare de 500 de lei acordându-se oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
Indiferent de varianta pentru care optează, arată reprezentanţii APS Timiş, mamele vor primi un cuantum suplimentat cu suma de 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple sau pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Perioada de concediu contează ca perioadă asimilată în sistemul asigurărilor de sănătate, în sistemul asigurărilor sociale şi al asigurărilor pentru şomaj, constituind totodată vechime în muncă şi în serviciu.
Agenţia pentru Prestaţii Sociale Timiş a făcut în acelaşi timp precizări cu privire la introducerea unei noi dispoziţii, care interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/ salariatului în unitate, în cazul acesta se află în concediu pentru creşterea copilului sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi la prelungirea concediului fără plată acordat după primele 3 naşteri, respectiv după primii trei copii, a cărui durată creşte de la 3 la 4 luni.
M. H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!