Protestul angajaţilor GES a început încă de miercuri dimineaţa, când aceştia au refuzat să se mai urce în maşinile blindate. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că, susţin ei, nu îşi primesc niciodată salariile la timp, chiar dacă acestea nu sunt mari, fiind cuprinse între 1.000 şi 1.200 de lei, net. Pentru că nu au reuşit să ajungă la nicio înţelegere cu conducerea companiei, angajaţii au decis să continue protestul şi joi dimineaţa. În jurul orei 8, ei s-au adunat în faţa sediului CEC Bank de pe Calea Torontalului din Timişoara şi au refuzat să intre în tură. Oamenii spun că trebuiau să îşi primească salariile în data de 25 iulie, însă banii nu au fost viraţi în conturi nici până acum. Mai grav este că angajaţii susţin că sunt nevoiţi să transporte sume mari de bani cu maşini neblindate, deoarece autovehiculele speciale au diverse probleme mecanice.
„Niciodată nu s-au dat salariile la timp, deşi în contract scrie data de 25. Maşinile sunt cu risc şi pentru noi pentru ceilalţi participanţi la trafic. De exemplu, probleme de direcţie, de frânare, nu au aer condiţionat, iar cum noi nu avem voie să deschidem geamurile, măsurat de mine, au fost chiar şi 50 de grade în maşină… O altă maşină cu care se circulă pe traseu, mi-au spus colegii că au intrat gaze şi i-a luat cu ameţeli… Se transportă valori cu maşini neblindate…”, ne-a declarat un angajat Grup Est Security, care a refuzat, joi, să transporte valori.
Acesta a precizat că nu o singură dată maşinile cu care transportau valori s-au stricat pe traseu, iar conducerea firmei a refuzat nu numai să le repare, susţinând că nu există fonduri disponibile, nici măcar să le spele.
Protestatarii ne-au mai declarat că în momentul în care au declanşat conflictul de muncă au fost ameninţaţi cu concedierea de către conducerea centrală a firmei.
„Ne-am adunat aici pentru că de aici plecăm în traseu de trei ani şi jumătate. Am discutat (cu conducerea firmei – n.r.), am întrebat de ce nu se dau salariile la timp, deşi în contract este specificată data de 25. Ne-au spus că nu îi interesează, cui nu-i convine să plece acasă. Să ne dăm demisiile, dar noi nu vom face aşa ceva. Ameninţări de genul acesta. Nu ne-am urcat în maşini nici ieri, nu ne vom urca nici azi, până nu ne vor vira salariile şi nu se vor rezolva problemele. Nu vom mai transporta bani nici cu maşinile neblindate, pentru că sunt în stare jalnică şi nici cu maşinile blindate, pentru că e viaţa noastră în joc şi sunt legi care se încalcă”, ne-a mai spus angajatul GES.
Nemulţumiţi, oamenii au făcut plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Reprezentanţii ITM Timiş ne-au confirmat că au fost primite două sesizări ce vizează această firmă şi că vor declanşa o anchetă în acest caz, petenţii urmând să primească răspuns în termenul legal de 30 de zile.
Însă situaţia din Timişoara se pare că nu este singulară. În timpul protestului de joi dimineaţa, angajaţii GES din Timiş au fost contactaţi de colegii lor din Reşiţa, care au afirmat că au aceleaşi probleme legate de salarii şi de tehnica învechită, ce le pune viaţa în risc. Cei din Reşiţa au declarat pentru tion.ro că sunt decişi să demareze şi ei o grevă. Iar cei de la Timişoara spun că probleme similare au şi colegii lor din Deva.
Între timp, conducerea Grup Est Security a adus, joi dimineaţa, angajaţi din judeţele învecinate, care au venit cu o maşină blindată pentru ca activitatea firmei să nu se suspende. Am solicitat un punct de vedere conducerii GES Timişoara vizavi de acuzaţiile grave aduse acestei firme, însă nu am primit niciun răspuns până la ora publicării aceste ştiri.
Portalul Timiş Online va urmări acest conflict de muncă extrem de grav şi vă va ţine la curent cu evoluţia situaţiei.
UPDATE: Angajaţii grevişti au stat de vorbă cu conducerea GES, joi după-amiaza. Ei susţin că au fost informaţi că vor fi mutaţi la o altă bancă din Timişoara şi se tem că acesta este doar un tertip pentru a fi daţi afară.
Cât despre bani, agenţii de securitate nu au reuşit să obţină niciun angajament ferm de la cei care conduc firma…
Citiți principiile noastre de moderare aici!