Evenimentul de miercuri, organizat de la ora 11 la CRAFT, a fost al cincilea din seria de seminarii organizate sub egida Instituției Prefectului Județului Timiș. Mai exact, titlul acestuia a fost „Aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și al gestionării deșeurilor”, iar colaboratori au fost Garda Națională de Mediu – Comisariatului Județean Timiș și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Anterior, în aceeași serie, agenții economici s-au întâlnit și cu reprezentanții ISU, ITM, DSP și DSVSA.
Înaintea evenimentului, CCIAT și reprezentanții autorităților au ținut să puncteze câteva aspecte legate de subiectul seminarului. Pe scurt, aceștia au explicat că Timișul nu stă neapărat rău în clasamentele naționale. Cele mai mari probleme sunt în ceea ce privește calitatea aerului, în mod special în Timișoara și zona metropolitană. Pe de altă parte, cele mai multe amenzi s-au dat pentru abandonarea de deșeuri.
La ce ajută întâlnirile cu mediul de afaceri?
„Este al cincilea seminar organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Face parte din programul de acțiuni al CCIAT de informare și de instruire a agenților economici în diferite sectoarele de activitate, organizate cu serviciile deconcentrate, sub egida Instituției Prefectului Județului Timiș”, a declarat Mihaela Tomescu, directorul general al CCIAT, în cadrul conferinței de presă.
A urmat Luci Mușuroi, comisarul șef al Gărzii de Mediu Timiș, care a abordat o temă generală.
„Așa cum se știe, este nevoie ca fiecare dintre noi să contribuie pentru a salva mediul înconjurător. Noi venim de fiecare dată în sprijinul cetățeanului. Suntem foarte puțini, dar în măsura în care putem încercăm să dăm curs tuturor solicitărilor”, a spus Mușuroi.
Alina Călușeriu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, a ținut să vorbească mai degrabă strict despre seminar.
„Pe lângă faptul că avem dreptul la un mediu sănătos, avem și obligații. De aceea, în cadrul acestor sesiuni de informare, agenții economici au, pe lângă posibilitatea de a veni zilnic cu întrebări, și posibilitatea să asiste la prezentări cu noutățile legislative. Acesta este interesul major al nostru, ca legislația de mediu să fie respectată”, a adăugat directorul de mediu.
La eveniment a luat parte și subprefectul Sorin Ionescu, care a ținut să sublinieze importanța problemelor de mediu și sesizarea lucrurilor care par neconforme sau dincolo de limita legală în ceea ce privește legislația de mediu.
„Problemele de mediu sunt extrem de importante, de aceea vă rugăm atât pe dumneavoastră (jurnaliștii – n.r.), cât și pe toți cei care fac parte din comunitatea timișeană și timișoreană, să sesizeze toate lucrurile care par neconforme sau care par a fi dincolo de limita legală în ceea ce privește legislația de mediu. Este o direcție pe care am cerut-o tuturor instituțiilor și serviciilor deconcentrate din Timiș, ca pe lângă partea de control care intră în specificul muncii, să facă și o parte de informare”, a menționat subprefectul de Timiș.
Problemele de mediu din Timiș
Din punctul de vedere al APM, cea mai mare problemă din județ ar fi calitatea aerului. Totuși, potrivit Alinei Călușeru, „nu putem spune că stăm rău în clasament”. Oricum, Timișoara ar urma să mai primească niște stații de monitorizarea a calității aerului, printr-un program al ministerului, care recent a primit și finanțare.
Per total, în ceea ce privește numărul de nereguli constatate pe partea de protecție a mediului, Timișul ar fi pe locul 16. Cele mai multe amenzi au fost date pentru abandonarea de deșeuri. Aici, amenzile sunt între 20.000 și 100.000 de lei, dar, suplimentar, se poate recurge și la alte pedepse. De exemplu, în ultimii doi ani, au fost confiscate 12 autovehicule care au fost folosite pentru abandonarea de deșeuri. În general, s-a constatat că nu există o categorie anume de deșeuri care să fie abandonată mai mult, fiind abandonate atât cele din construcții, cât și cele menajere sau verzi.
Subprefectul Sorin Ionescu, însă, a ținut să recomande Primăriei Timișoara să reia programul de ridicare a deșeurilor vegetale din fața locuințelor. Ionescu a mai vorbit și despre incendierile de deșeuri și, la insistențele jurnaliștilor, despre terenul contaminat de la Pasajul Solventul. În ceea ce privește subiectul din urmă, încă nu au apărut noutăți. Noutăți nu ar fi nici în privința fabricii Continental, unde alte controale ar fi relevat, din nou, că mirosul produs de aceasta nu înseamnă și poluare.
Noutățile legislative din domeniu
Revenind la seminarul de miercuri, tematicile supuse dezbaterii ar fi OUG 92/2021 și modificările aduse acesteia de Legea nr. 17/2023, Legea 788/2007, și HG 1074/2021. Primele două normative vorbesc despre modul de evidență și de raportate a datelor privind diferite fluxuri de deșeuri, cea de-a treia presupune implementarea Regulamentului Parlamentului European privind transferul de deșeuri, iar ultima are legătură cu sistemul de garanție returnare care urmează să fie aplicat din a doua parte a acestui an. În plus, operatorilor economilor li s-a vorbit și despre obținerea avizelor, acordurilor, autorizațiilor și vizelor de mediu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!