După o jumătate de an de muncă fiecare timişorean îşi propune să se relaxeze câteva zile pe litoral, mai ales, dar şi la munte. „Nu putem spune că am simţit atât de puternic criza. Avem clienţi, nu se pune problema. Probabil la situaţia de acum a contribuit şi criza, unele firme s-au închis iar, restul au preluat şi clienţii celor închise. Unele agenţii au avut chiar creşteri de activitate”, ne-a declarat Gabriela Petcana, deţinătoarea unei agenţii de turism şi vicepreşedinte pe zona de vest a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Trebuie spus că cine s-a trezit în ultimul moment, ar putea avea surprize, cam tot ce era disponibil a fost deja rezervat.
Solicitările cele mai multe se îndreaptă spre două tipuri principale de sejururi. Primul este cel cu toate serviciile incluse. Se acordă rezervări pentru pachete turistice care includ zborurile charter, autocar de transfer de la aeroport la hotel, cazare şi masă, de cele mai multe ori de trei ori pe zi. „Foarte bine se vinde Spania. Costa Brava. Am avut contractate în avans mai multe locuri şi aproape toate au fost deja vândute. Avantajele utilizării unei agenţii de calitate sunt multiple. Noi avem rezervările efectuate din timp, oferim biletele de avion sau autocar cu ghid român, cazarea la hoteluri. Clientul are siguranţa sejurului. Pentru Costa Brava preţurile pornesc de la 400 de euro pentru un sejur de şapte nopţi cazare, preţul mediu este undeva la 600 – 700 de euro. În funcţie de categoria hotelului. Totul este inclus, chiar şi trei mese pe zi”, declară Petcana.
O destinaţie deja tradiţională pentru turiştii români, inclusiv cei timişoreni, rămâne Turcia. Problema este că pe această destinaţie preţurile au crescut puţin. „De fapt nu este o creştere de preţ, este doar o aşezare la normal a acestora. Înainte erau chiar atât de mici încât unii operatori ieşeau în pierdere. Acestea sunt de fapt preţurile reale.
„Tunisia şi Egipt nu mai sunt atât de atractive, iar turiştii aleg acum Turcia. Foarte mulţi nemţi apelează la această destinaţie pentru concedii”, ne-a mai declarat Gabriela Petcana. Chiar dacă interesul e scăzut, Egiptul rămâne atractiv. „Problemele politice au dispărut, situaţia e mult mai liniştită. Există cereri şi pentru această destinaţie. Problema este că plecarea se face de la Bucureşti sau de la Budapesta”, am mai aflat de la Gabriela Petcana. Aici, un sejur mediu pleacă de la 600 de euro de persoană, pentru o săptămână.
Vacanţa în Cuba, puţin peste 1000 de euro
Excursiile ceva mai deosebite sunt cele de vizitare a Italiei, nu este vorba de litoral, plajă şi stat la soare, este vorba de circuite de vizitare a diferitor situri istorice. „Pe timp de vară această variantă este destul de scumpă, dar pe perioada toamnei este extrem de atractivă la preţ”, ne-a mai spus vicepreşedintele ANAT.
Desigur, într-adevăr exotică este o excursie în Caraibe sau pe diferite alte insule din Pacific sau pe litoralul Asiei. „În acest moment în Asia este sezonul ploios. Unii oameni preferă exact această perioadă. Preţurile sunt mai mici, aglomeraţia lipseşte, ai parte de mai multă linişte. Există ca destinaţie Thailanda, Republica Dominicană sau Insulele din Caraibe. Singura problemă este că plecarea se face cu charter de la Budapesta, Viena sau chiar din Germania. Pentru timişoreni există avantajul legăturilor foarte bune, prin Lufthansa, se pleacă de la Timişoara şi se schimbă doar avionul pe un aeroport german. Se mai aleg ca şi destinaţii mai speciale Tenerife şi insulele Gran Canaria din Spania. Deplasarea e ceva mai scurtă”, ne-a declarat Gabriela Petcana.
O destinaţie tot mai interesantă pare să fie Cuba. Nu este greu de descoperit de ce. Un sejur de o săptămână, la Havana de exemplu, e în jur de 1100 de euro. Extrem de avantajos este sejurul de două săptămâni, diferenţa e de 100 – 200 de euro!
Bulgaria se vinde extrem de bine
Nici cei cu bani mai puţini nu evită să contracteze un sejur de concediu. În continuare se caută şi litoralul românesc. „E important să fii informat, apar schimbări ale calităţii hotelului tot timpul. De exemplu noi avem pe fiecare sezon o persoană care merge pe litoral şi studiază calitatea cazării, face poze la hotel. Deci omul ştie în permanenţă ce îl aşteaptă. Noi îi oferim recomandări, omul are încredere”, a menţionat Petcana. Destinaţii preferate pentru timişoreni rămân litoralul din Croaţia şi Muntenegru, de asemenea Grecia şi Bulgaria merg foarte bine. Bulgaria chiar foarte bine! Cine are noroc poate prinde o ofertă last minute la 100 de euro sejurul. Pe această destinaţie merg extrem de bine ofertele pe all-inclusive. Preţul e de 30 de euro pe zi de persoană, iar calitatea serviciilor este deosebită. Hotelurile de patru sau cinci stele din Bulgaria sunt de calitate certă, iar operatorii din aceatsă ţară sunt extrem de deschişi la colaborare, ne mai spune Gabriela Petcana. În plus, copiii până la 12 ani sunt primiţi gratuit.
Viitorii turişti nu se informează din timp
Foarte mulţi dintre cei care cumpără un concediu nu ştiu de fapt ce primesc: „Am un exemplu foarte clar. O excursie pe litoralul italian. Turistul ajunge, se cazează şi merge la masă. Iar acolo se serveşte extrem de mult fructe de mare. Unii apreciază, alţii nu. S-a întors clientul şi s-a plâns la agenţie că i-au dat să mănânce tot felul de peşti sau caracatiţă, iar el ne spune că nu poate şi nu mănâncă aşa ceva. Alţii sunt mai mult decât încântaţi de asta! Alţii nu… Din păcate, turiştii nemulţumiţi nu s-au informat din timp asupra ofertei şi au primit altceva decât şi-ar fi dorit”. O altă problemă apare la ofertele last minute. Unii clienţi vin la începutul verii şi spun că doresc o rezervare last minute undeva la finalul lunii august. Normal, last minute nu se poate acorda astfel, oferta apare cu câteva zile înainte şi preţurile sunt extrem de atractive! De asemenea, unii turişti se plâng de comportamentul reprezentanţilor turistici de la destinaţie. Unii nu se ocupă destul de turist, au câteva sute de oameni pe tură şi unii clachează, iar turistul nu se mai bucură de toată atenţia de care ar fi avut nevoie. Din fericire, piaţa a mai cernut din firmele de turism, iar cele serioase au rămas pe piaţă, cele care dădeau „tunuri” fiind majoritatea închise deja.
Citiți principiile noastre de moderare aici!