La invitaţia Ambasadei Belgiei la Bucureşti, CCIA Timiş a participat la un program de trei seminarii organizat sub genericul „Situaţia agriculturii şi a sectorului agro-industrial din România; Viitorul agriculturii româneşti în Uniunea Europeană”.
Acţiunea a fost prilejuită de vizita în ţara noastră a reprezentanţilor Asociaţiei Boerenbond, cea mai mare organizaţie corporatistă a agricultorilor şi operatorilor agro-industriali din Belgia.
Emil Mateescu, reprezentantul Camerei, a prezentat belgienilor numeroasele oportunităţi investiţionale ale Timişului în domeniul agricol. Mai precis este vorba de un material despre potenţialul economic al judeţului Timiş, cu accent pe agricultură şi sectorul agro-industrial: informaţii statistice referitoare la structura terenului agricol în judeţul Timiş, structura proprietăţii terenurilor agricole, producţia agricolă vegetală la principalele culturi, efective de animale şi producţia animală obţinută prin valorificări, situaţia exportului de animale.
La categoria oportunităţi de investiţii, Camera de Comerţ timişeană a încercat să atragă posibilii agricultori belgieni, doritori de ferme pe plaiuri bănăţene, cu o serie de proiecte ce ar putea deveni realitate: înfiinţarea unui centru de achiziţie/desfacere/marketing a produselor agricole, construirea de unităţi pentru procesarea produselor agricole în domeniul vegetal, legumicol şi bioenergetic, punerea în funcţiune a staţiilor de pompare a apei existente şi realizarea de noi investiţii pentru irigarea terenurilor, constituirea de depozite de mare capacitate, reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri pentru facilitarea legăturii între producători şi procesatori, înfiinţarea de ferme de animale, achiziţionarea de terenuri agricole în vederea cultivării şi valorificării de produse bio.
Pentru ca realitatea din teren să fie cât mai real oglindită, oaspeţilor din Europa de vest le-au fost aduse la cunoştinţă şi problemele sesizate de agricultorii timişeni. Fermierii timişeni recunosc că au mari probleme cu eficientizarea exploataţiilor agricole, cu lipsa de capacitate asociativă şi de accesarea dificilă a fondurilor europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!