Datele Direcţiei Agricole Timiş arată că există o serie de specii şi rase de animale care se găsesc cu efective scăzute în judeţ. Astfel, la rasele de bovine sunt tot mai puţine exemplare din Sură de Stepă, Roşie Dobrogeană, Pinzgau de Dorna, Pinzgau de Transilvania. La rasele de porci s-au împuţinat exemplare din Mangaliţa Bazna, Porcul de Strei, sau Alb de Banat, iar în ceea ce priveşte rasele de ovine, problemele se văd la rasa Merinos. Nici la păsări situaţia nu e diferită, în scădere din efectivul animalelor sunt celebrele găini din rasa Gât Golaş de Transilvania.
Schimbări importante se pot vedea şi în ceea ce priveşte plantele cultivate de timişeni. Datele oficiale arată că în regres, la cultura mare, se găsesc cânepa, inul, sfecla de zahăr, tutunul, secara, sau porumbul zaharat. La plante medicinale schimbări în sens negativ se observă la mentă, chimion, fenicol, anason, lavandă, salvie, muşeţel, iar la plantele aromatizante la şofran, şofrănel, cimbru. Legumicultorii au renunţat la o mare parte din culturi la sparanghel, iar la leguminoase la ,năut şi linte.
Scade interesul pentru Merinos, se promovează oaia de Camerun
Dacă la rasa Merinos scade interesul, în saivanele ciobanilor s-ar putea impune în perioada următoare o altă rasă de ovine, una care provine dintr-un areal complet diferit de cel european. Este vorba de oile de Camerun, care deşi provin din Africa, sunt crescute în Europa de peste 30 de ani. „Oile de Camerun sunt uşor de crescut, nu sunt pretenţioase şi se adaptează foarte bine la clima din România. Ele se înmulţesc în 2 ani de 3 ori şi nu se mulg. Mieii de Camerun cresc repede”, am aflat de la Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş. „Oile de Camerun se înmulţesc forte bine şi au nevoie doar de puţin furaj, un consum mai mic faţă de oile româneşti, şi sunt rezistente la orice climat. Pot fi ţinute pe păşune dar şi pe stabulaţie. Nu au nevoie de grajd, le trebuie doar un saivan”, a mai spus Lelescu.
Carnea oilor de Camerun nu are mirosul de oi şi are colesterol foarte redus, fiind o „carne dietetică”.
Un alt lucru inedit, berbeci de oi de Camerun stau pe toată perioada anului cu femelele. Deocamdată, în Banat sunt doar câteva oi de Camerun în judeţul Arad, crescute mai mult ca hobby.
O altă noutate în creşterea animalelor din rase exotice în Banat este cea a porcilor vietnamezi. Deja există mai mulţi crescători au adoptat această rasă, considerată mai rentabilă şi care oferă, la fel, carne fără colesterol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!