Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara, în colaborare cu Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România, Primăria Oraşului Jimbolia şi Asociaţia de Cooperare Agricolă Voivodina din Serbia au susţinut la începutul acestei săptămâni prima ediţie transfrontalieră a „Caravanei Recoltei”.
Pentru prima dată, în acest an acţiunea s-a desfăşurat de ambele părţi ale graniţei, în regiunea transfrontalieră România – Serbia, între localităţile Jimbolia şi Zitiste. Experţii agricultori au avut ocazia să analizeze producţia de grâu din acest an din punct de vedere al calităţii şi al cantităţii, oferind informaţii despre producţia preconizată pentru anul 2010 şi nivelul preţurilor.
Evenimentul desfăşurat marţi a demarat la Cooperativa Itebej din Vojvodina, pe o suprafaţă de teren situată în imediata apropiere a graniţei cu România. Ulterior, goştii s-au mutat pe o parcelă din apropierea oraşului Jimbolia, la Grabaţ. Dacă sârbii s-au prezentat cu modul tradiţional de abordare al agriculturii, cu ţărani îmbrăcaţi în costume populare veniţi la coasă, cei români au vrut să facă demonstraţii cu combine ultramoderne. Nu prea le-a reuşit, umiditatea ridicată a grâului împiedicând efectuarea secerişului.
Dacă românii se pot lăuda cu tehnologia, sârbii se bazează pe un mod diferit dar, se pare, eficient, de abordare a agriculturii. Ei se bazează pe sistemul cooperativelor, desigur, bazat pe principii moderne de abordare. Românii ar avea de învăţat din acest mod de organizare, considerat unul eficient chiar şi în ţările vestice cu tradiţie agricolă.
„Aceasta este o nouă experienţă între noi şi vecinii noştri sârbi, care de fapt continuă o colaborare de sute de ani existentă pe aceste locuri, căci, între noi şi sârbi n-au existat niciodată secrete. Noi, românii, aduceam hibrizii cei mai buni din Serbia, pentru că ei au avut întotdeauna o cercetare care a depăşit-o pe a noastră. Prin această colaborare suplinim ceea ce ne lipseşte în România – soiuri productive de grâu, calitative şi cantitative, hibrizi de porumb care sunt extraordinari în Serbia”, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!