În primul rând, trebuie să cunoști tipul de tapet pe care îl ai în casă înainte de a îl curăța. În funcție de tipul acestuia poți decide și cum îl vei curăța. De exemplu, tapetul din vinil este foarte ușor de curățat, putând fi curățat cu apă sau diverși detergenți, în schimb, tapetul textil trebuie curățat cu o cârpă jilavă, iar cel bazat pe hârtie nu trebuie curățat niciodată cu apă.
Pentru a curăța un tapet cu detergent și apă, puteți să utilizați chiar și detergent de vase. Fii atent să nu utilizezi prea mult detergent pentru că altfel pereții vor deveni lipicioși și vor atrage mai mult praf. Asigurați-vă că cârpa pe care o utilizați nu este colorată, întrucât culoarea se poate transfera în tapet și îl puteți păta. Nu utilizați bureți abrazivi pentru că pot strica structura tapetului. La sfârșit, șterge tapetul cu o cârpă umedă pentru a îl clăti. Pentru a te asigura că curățarea tapetului cu apă nu îl va afecta, poți testa curățarea pe o bucată mai mică de tapet, ceva mai ascunsă. Dacă nu apar probleme, puteți să începeți să curățați întregul tapet.
Pentru tapetul pe bază de material textil, trebuie să utilizezi doar o cârpă umedă și eventual un pulverizator. Încearcă să utilizezi un detergent ce nu necesită clătire și încearcă să nu utilizezi apă în exces. După curățare, utilizează un prosop uscat pentru a șterge pereții și a te asigura că nu sunt foarte umezi.
Pentru tapetul ce nu poate fi curățat cu apă sau detergenți, pentru a îi curăța trebuie practic să cureți praful. O metodă eficientă prin care poți face acest lucru este să aspiri tapetul. Poți utiliza un cap de aspirator cu perie pentru a te ajuta să aspiri mai ușor. S-ar putea să ai nevoie de o scară sau un scaun pentru a ajunge să cureți tapetul în partea superioară. În cazul în care nu vrei să folosești aspiratorul, poți oricând să cureți tapetul cu un pămătuf sau cu o cârpă uscată. Acest lucru este mult mai ușor și rapid, mai ales dacă nu ai tapet pe o suprafață mare sau ai doar segmente de tapet.
Bineînțeles că tapetul din vinil este cel mai ușor de curățat și este ideal pentru persoanele ce au copii, pentru bucătărie sau camere des circulate și utilizate. Pentru a te asigura că tapetul este curat în întregime, este bine să începi procesul de curățare de jos în sus. Astfel, te vei asigura că nu ai ratat nici o porțiune a acestuia. Direcția în care ștergi ar trebui să fie mereu verticală pentru a evita dezlipirea marginilor tapetului.
Nu utiliza niciodată detergenți pe bază de solvenți. Acestea ți-ar putea distruge iremediabil tapetul. Dacă te-ai răzgândit, totuși, și nu mai vrei tapet în locuința ta, îndepărtarea acestuia poate fi un proces de durată, dar pe care îl puteți face chiar și dumneavoastră. În primul rând trebuie să pregătiți camera, să o eliberați de mobilier și să protejați eventual parchetul. Apoi, cu un șpaclu, începeți să îndepărtați tapetul. Cel mai bine este să porniți de la marginea acestuia. Când nu prea mai aveți cum să îndepărtați din tapet cu mâna sau șpaclul, pulverizați tapetul cu apă călduță și încercați să îl răzuiți iar. După ce tapetul a fost îndepărtat complet este important să spălăm pereții pentru a îndepărta adezivul pentru tapet sau alte rămășițe ale acestuia. Putem folosi chiar și șmirghel pentru a netezi pereții. După putem vărui noii pereți sau putem să aplicăm un tapet nou și modern.
Citiți principiile noastre de moderare aici!