Ceremonia din Ajunul Crăciunului pe rit vechi a început la Timișoara, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Piața Unirii în jurul orei 17, vineri, 6 ianuarie. Sârbii au aprins trunchiul de stejar în curtea bisericii, pe un vânt tăios și puternic și la minus 8 grade.
Aprinderea stejarului (Badnjak) semnifică arderea păcatelor şi înălţarea spre Lumină şi cu cât flăcările se înalţă mai mult, cu atât se crede că este mai îndurător Dumnezeu cu făpturile Sale.
După „Badnjak”, credincioşii sârbi asistă la slujba vecerniei, iar la plecare primesc legături din crenguţe de stejar cu paie, pe care le duc acasă, rămurelele semnificând puterea şi tăria cu care va fi întâmpinat Noul An, iar paiele simbolizând locul unde s-a născut Iisus.
Conform Calendarului Iulian, Anul Nou va fi în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie, iar Boboteaza în 19 ianuarie. Câteva biserici ortodoxe au rămas pe stilul vechi și sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou la câteva zile diferență. Este cazul bisericilor rusești, sârbești, ucrainene, a Patriarhiei Ierusalimului şi al monahilor de la Muntele Athos. Toate aceste biserici sărbătoresc Naşterea Domnului cu o întârziere de 13 zile faţă de stilul nou.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!