Proiectul este rezultatul colaborării dintre Politehnica Timișoara, specialiști în insecte din Serbia și reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice. S-a lucrat pe partea tehnologiilor de precizie pentru identificarea insectelor și s-a studiat migrația acestora, raportată la schimbările de climă. Inițiatorii de proiect au avut și un autolaborator, dotat cu echipamente și sistem de localizare cu precizie.
„Impactul proiectului este asupra mediului, prin care sperăm să-l protejăm mai mult prin aplicarea acestui proiect. Sperăm să optimizăm cantitatea de pesticide administrată de fermieri, deoarece nu se va mai stropi după calendar, ci după necesitate. Prin acest proiect care corelează parametrii de sol, climă și migrație a insectelor se identifică de fapt condițiile prielnice de înmulțire a insectelor în faza de vârf și atunci e recomandat să fie folosită combaterea lor. (…) Noi monitorizăm migrația insectelor de ambele părți ale frontierei (cu Serbia – n.r.). Când furnizăm alertă, fiecare abonat primește e-mail individual, informații și recomandări de stropire cu anumite substanțe și proporția insecticidului”, spune profesorul universitar dr.ing. Dumitru Țucu, membru corespondent al Academiei de ȘtiințeAgricole și Silvice și vicepreședinte al filalei de vest.
Pentru fermieri este deschis un site unde aceștia se pot înregistra gratuit. Participanții trebuie să completeze un formular de înscriere la rubrica „Registration”, iar mai apoi primesc cont și parolă. Ulterior, oamenii au acces la toate datele de pe platformă, la parametrii de climă și caracteristici de sol.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XToate datele indica faptul ca aceasta administratie va sifona bani la greu pe motive de digitalizare. Tot felul de solutii inutile in lumea reala, dar care pot suna bine pentru necunoscatori. Mai fac acolo un site-ulet, mai incaseaza cateva zecii de mii de euro firmele corespondentilor din privat.
Un sistem de irigații bine pus la punct ar ajuta in aceasta perioadă secetoasa.
Deci cand apare avertizarea, repejor cu stropirea… oare cate ferme, inafara de cele de talia emiliana, bardeau si altele care rin de holdinguri internationale si sunt la randul lor automatizate si digitalizate vor putea utiliza acest timing avertizare – stropire? Intreb, poate are cineva o idee clara. Poate aflam ca suntem mai avansati decat credeam si la nivelul fermierilor mici si mijlocii
Poza asta zici ca e din filmul Gladiatorul