Conform reprezentanților de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, Serbia nu dispunea de acest ser, așa că vestea a ajuns repede la Timișoara și la Ministerul Sănătății, care s-au mobilizat rapid.
„Lupta pentru a salva o viață, ajutorul medical pe care poți să îl oferi unui bolnav nu trebuie să depindă de granițe. Și asta s-a văzut cel mai bine în aceste zile când medicii și farmaciștii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, dar și pompierii de la ISU Timiș și-au dat mana pentru a salva viața unui copilaș din Serbia. Băiețelul, ajuns la Spitalul din Belgrad, a fost diagnosticat cu botulism. Pentru că autoritățile medicale din Serbia nu au găsit în țara vecină ser antibotulinic, au cerut de urgență, prin Ministerul Sănătății, ajutor internațional”, relatează reprezentanții spitalului de la Pădurea Verde.
Un flacon de ser antibotulinic a fost trimis cu un echipaj ISU Timiș la PTF Moravița, substanța fiind transportată în condiții optime, conform procedurilor. Mai departe, medicul din Belgrad care a făcut solicitarea și tatăl copilului au preluat serul. În câteva ore a ajuns și la copilul cu botulism, în siguranță.
Botulismul este o boală rară și chiar fatală dacă nu se administrează tratament la timp. Aceasta este generată de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum, îndeosebi la copiii sub 6 ani, care încă nu au imunitatea dezvoltată. Aceasta poate fi luată de pe alimente sau din apă, iar odată ajunsă în stomac se declanșează toxina.
Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor.
Trimite articolul
XRespect pentru acest mare gest .
🙏