Asociația Verde de Banat merge în pragul sărbătorilor la „bunicii munților” din Banat, în locuri parcă uitate de lume, pentru a aduce bucurie celor care păstrează tradițiile locale vii.
„Acțiunile noastre vizează protejarea și refacerea cadrului natural, dar și păstrarea purității spiritului care dă valoare vieții în zona Banatului montan. Comunitățile locale de aici sunt lecții vii de istorie, cărți deschise pentru toți cei care vor să le răsfoiască. De multe ori uitați și neglijați, bătrânii continuă să trăiască după legile firii, să mențină tradițiile și obiceiurile care au dat sute de ani ritmul activităților de zi cu zi. Majoritatea celor tineri au plecat spre mirajul – adesea înșelător – al vieții de la oraș, iar părinții și bunicii lor îi așteaptă răbdători să le treacă pragul. De cele mai multe ori, însă, doar singurătatea le bate la ușă. Peste ei au trecut anotimpuri și ani, greutăți și bucurii, pe care le-au trăit așa cum știu ei: cu simplitate în demnitate. Locurile unde își au căminul sunt de o ireală frumusețe, zone de deal și munte, cu păduri și ape, cu case-muzeu și povești adevărate. Avem posibilitatea de a deveni și noi parte din povestea locurilor, bucurându-ne ochii și inima de fericirea pe care o putem aduce. Drumul până acolo e adesea anevoios, de aceea e dificil pentru ei să își asigure toate cele necesare. Aici începe rolul nostru, al celor care dorim să vedem licărul speranței răsărind în ochii unor oameni care au văzut multe apusuri”, spune Iosif Martinescu, președintele Asociației „Verde de Banat”.
Pentru oamenii care trăiesc în zona Banatului montan, asociația va face pachete cu alimente neperisabile, obiecte sau haine în stare bună. Puteți dona și voi sau să contribuiți cu un astfel de pachet, pe care îl puteți duce chiar personal, în acțiunile făcute de asociație săptămânal. Cei ce realizează pachete se pot adresa președintelui asociației la numărul 0728.961.929, iar doritorii pot dona în contul Asociației VERDE DE BANAT (RO29BTRLRONCRT0513621701, CUI 41932338) sau pot redirecționa cei 2% din impozitul pe venit, pentru persoane fizice, cei 20%, pentru persoane juridice, către asociație.
Asociația Verde de Banat a întreprins în județ acțiuni ecologice și excursii tematice în locuri unice din Banat și pe culoarul Bega. Cea mai recentă acțiune a fost împădurirea pe lângă pista de biciclete spre sârbi, în zona Uivar – Otelec. Aproximativ 10.000 de puieți de stejar au fost plantați în această toamnă de sute de voluntari.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XFrumos ! Cinste Asociației si a Dn-ului Martinescu !