Cursurile de impresar artistic, de referent de specialitate în așezăminte culturale și de competențe în muzicologie reprezintă modalitatea prin care tinerii care au absolvit studii în domeniul muzical se pot specializa și pot găsi mai ușor o slujbă, în țară sau în străinătate.
În cadrul proiectului „Observatorul Profesiilor Muzicale din România”, la Timişoara a fost înființat un Centru de Consiliere și Orientare Profesională în Carieră și Educație la Facultatea de Muzică. Prin acest proiect, facultatea din cadrul Universității de Vest colaborează cu o firmă de impresariat din Germania, care le oferă tinerilor posibilitatea de a lucra în străinătate.
„Cei mai mulți dintre studenți și absolvenți nu știu cum arată un contract cu depturi de autor. Iar ei tocmai cu aceasta se ocupă. Am avut studenți care au pierdut sume imense pentru că au semnat contracte care i-au legat de mâini și au primit sume infime pentru drepturile de autor. Noi vrem să-i învățăm să se reprezinte, iar cursurile de impresari se ocupă de acest aspect”, explică Veronica Demenescu, directorul proiectului.
„În cadrul Centrului oferim consultanță pentru tineri. Îi învățăm cum să-și facă un CV, o lucrare de licență, referate, iar cu sprijinul colaboratorilor germani – un portofoliu internațional al abilităților pe care le au”, a continuat Demenescu. Ea a precizat că Centrul este deschis pentru tineri din domeniul muzical din toată regiunea de vest a țării şi nu numai. „La cursurile de formare pe care le vom derula în luna martie și aprilie participă tineri din Craiova, Suceava și chiar Brăila”, a adăugat coordonatoarea proiectului. Cursurile sunt recunoscute la nivel internațional, iar în țară, de Ministerul Educației și Ministerul Muncii. La sfârșitul lunii aprilie, va fi organizată şi o bursă a locurilor de muncă în domeniul muzical.
Tinerii pot apela la Centrul de Consiliere și Orientare Profesională în Carieră și Educație, situat la Facultatea de Muzică – Piața Libertății nr. 1, etajul I, sala 27, de luni până vineri, între orele 10.00-16.00. Înscrieri pentru cursuri se pot face pe www.opmr.eu.
Facultatea de Muzică din Timișoara are aproximativ 300 de studenţi, iar 70-80 dintre ei termină studiile în acest an. În țară sunt 12 facultăți de muzică.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!