Centrul educațional „Să Creștem Împreună!” este frecventat de luni până vineri de 25 de copii, care beneficiază de sprijin educational (tip Școală după școală), de ajutor la teme. Aici se face și recuperare și remediere pentru elevii cu dificultăți de învățare, pregătire suplimentară la principalele materii de studiu. Activitățile educaționale sunt desfășurate de către un cadru didactic de la școală. Copiii primesc câte o masă caldă la care se adaugă rechizitele necesare pentru școală, îmbrăcăminte și încălțăminte.
Acest centru este destinat copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, cu o situație socio-economică precară sau cu risc de a dezvolta o traumă psihologică, care vor beneficia de sprijin psihologic direct. În școală a fost amenajată și dotată o sală de consiliere în care se desfășoară într-un mediu prietenos și sigur activitățile de consiliere psihologică individuală și de grup pentru copii și părinții lor. Acest serviciu este oferit de către specialiștii Centrului de Consiliere pentru Părinți și Copii din cadrul Organizației Salvați Copiii Filiala Timișoara.
Părinții copiilor și reprezentanți legali vor beneficia, la rândul lor, de asistență socială și psihologică – 100 de părinți și profesioniști din domeniu vor fi informați și sensibilizați despre procedurile legale privind copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate și protecția copiilor aflați în risc de abuz sau neglijare.
Conform doctorului Mihai Gafencu, președinte Salvați Copiii, acest proiect de la Sânnicolau Mare este dedicat copiilor care au părinți plecați la muncă în străinătate sau copiilor care provin dintr-un mediu defavorizat.
„O să reușim să sprijinim în sistem de after school, timp de cinci zile pe săptămână, un număr de 25 de copii. Acest after school se va derula în cadrul Școlii Generale 1 din Sannicolau Mare. Pe lângă acest serviciu de tip after school, copiii vor beneficia şi de servicii de consiliere individuală şi de grup, precum şi de de activităţi extracuriculare, realizate de colegii din Salvați Copiii Timişoara. De asemenea, ne dorim ca în comunitate să mergem cu sesiuni de parentalitate pozitivă pentru părinţii acestor copii și nu numai.” a spus doctorul Mihai Gafencu, preşedinte Salvaţi Copiii.
În România, aproape 400.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învățământ în 2016. 51% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o treime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă, conform Eurostat.
„Estimăm că numărul total al copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate se ridică la aproximativ 250.000”, transmit cei de la Salvați Copiii, în urma cercetărilor, analizelor și colectărilor de date pe care le-au făcut de-a lungul timpului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!