În 16 februarie 2016, edilul-șef anunța că în câteva săptămâni clădirea Operei va intra în șantier. Palatul Culturii ar trebui reabilitat de firma Alex Dia Construct SRL, care a câștigat licitația cu o ofertă de 632.000 de lei, fără TVA, adică aproape 170.000 de euro, cu tot cu TVA. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Lucrările ar fi trebuit să fie gata deja…
Potrivit reprezentanților primăriei, se așteaptă după avize de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Timiș.
„Documentația este predată integral la Direcția de Cultură, în vederea avizării. La mine au fost arhitecții cu proiectul, am discutat, este o abordare foarte serioasă, așa cum trebuie să fie vizavi de un asemenea obiectiv cum este clădirea Operei. Sunt convins că se vor obține avizele. Nu cred că mai apucăm să lucrăm anul acesta, poate doar unele mici intervenții. S-a mizat pe faptul că documentația inițială este acoperitoare, că are inclusiv aviz. De fapt, exista un aviz, dar nu era un aviz pentru ce vrem noi să facem acolo. Noi dorim să fim corecți și nu am început nicio luptă pentru a obține pe scurtătură avizele, ci ne-am conformat, așa cum facem întotdeauna, exigențelor legale și urmăm procedura. Proiectul inițial era unul vechi, eu l-am luat ca atare, pentru că nu e specialitatea mea și nu mă amestec în aspectele tehnice, dar s-a constatat, când era cât pe ce să ne apucăm de treabă, că de fapt nu sunt toate avizele așa cum sunt cerute de lege”, a explicat, pentru tion.ro, primarul Nicolae Robu.
De cealaltă parte, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Timiș, Sorin Predescu, susține că… încă se așteaptă o completare pentru documentație. Procedura este însă mai greoaie, pentru că trebuie să vină aprobare și de la Comisia națională de monumente.
„În acest moment așteptăm o completare pentru documentație. Comisia zonală de monumente așteaptă o completare de proiect, iar ulterior va exprima un punct de vedere. Documentația va ajunge apoi la Comisia națională de monumente, care va aproba sau nu intervenția, clădirea Operei fiind un monument de clasă A. Direcția Județeană de Cultură este cea care, în final, dă avizul. Este vorba despre o intervenție puțin intruzivă, care presupune schimbarea unor plăci de travertin fisurate plus anumite operațiuni de curățenie. Este o reparație aproape de întreținere. Plăcile fisurate vor fi înlocuite sau reparate, de la caz la caz. S-a făcut o analiză a întregii suprafețe a clădirii Operei”, ne-a declarat Sorin Predescu.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și realizat fațada actuală a Palatului Culturii. În 2003 au fost restaurate fațadele laterale ale clădirii.
În prezent, clădirea adăpostește mai multe instituții: Opera Română, Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar Csiky Gergely, Infocentrul Turistic, Atelierul de Urbanism al Primăriei Timișoara și alte spații comerciale închiriate de primărie. Renovările se vor face cu bani din bugetul local.
Articole pe aceeași temă:
Santierul pentru reabilitarea fatadei Operei Romane ar fi inceput, dar mai e nevoie de avize
Santierul pentru reabilitatea fatadei Operei Romane din Timisoara incepe cu o evaluare
Citiți principiile noastre de moderare aici!