Nivelul competitional in educatie a crescut mereu, astfel incat fiecare an ratat de studii superioare a devenit o piedica in dezvoltarea carierei dorite.
De ce este o alegere complicata?
Romania este o tara cu multe universitati, dar si cu multi copii cu potential intelectual ridicat pentru care o diploma din strainatate ofera un alt inceput in viata. Nu este intamplator faptul ca in ultimii 5 ani numarul celor care doresc sa studieze in strainatate a crescut in mod constant cu aproximativ 7% in fiecare an.
Aceasta crestere se datoreaza si oportunitatilor in cariera create pe baza obtinerii unei diplome in strainatate care “deschide” larg “usile” companiilor multinationale prezente in tara noastra.
In timp ce tinerii sunt entuziasmati de locul unde vor merge si de materiile ce urmeaza sa le studieze, parintii sunt ingrijorati sa isi lase copiii sa mearga in alta tara deoarece vor fi nevoiti sa se descurce singuri, fiind complet independenti. Ei au emotii unde vor locui, ce vor manca, daca vor face fata tuturor provocarilor. Pentru echipa IntegralEdu – consultantul № 1 pentru studii in strainatate – aceasta nu este o surpriza. Exista sute de cazuri in care un parinte vrea sa se intalneasca cu ei pentru a le adresa aceste intrebari.
Pe de alta parte, posibilitatile de alegere a unei universitati din strainatate sunt acum atat de variate incat familiile, de multe ori se intreaba de unde pot lua informatiile necesare pentru a-si ajuta copilul in a lua cea mai buna decizie. Cel mai important lucru in acest proces este de a nu cadea in “Capcana pentru parinti” numita “alegerea unei universitati de prestigiu.”
Fiecare parinte este bine sa cunoasca toate etapele si dificultatile pe care copilul le poate intampina astfel incat sa ii ofere sustinerea de care acesta are nevoie.
“Multi cauta raspunsuri la intrebarile lor pe internet si aici se confrunta cu doua mari probleme – cantitatea mare de informatii si timp insuficient pentru prelucrarea acestora. De obicei, termenele de aplicare sunt scurte iar oportunitatile sunt numeroase! Alegerea unei universitati mai slab cotate este la fel de daunatoare ca si alegerea uneia de top, atata timp cat nu se potriveste cu profilul copilului.” sunt categorici consultantii IntegralEdu.
“Unde sa studieze?” Este o chestiune nu doar de alegere, ci si de bani. Gasirea celei mai bune variante presupune o informare corecta. Posibilitatile financiare ale parintilor nu mai constituie factorul decisiv in alegerea finala a universitatii. Motivul este ca acum studentii romani se bucura de conditiile favorabile oferite tuturor candidatilor din UE – de la creditarea oferita pentru studii la o universitate britanica pana la gratuitatea invatamantului din Danemarca. Principala intrebare este “ce sa studieze?”. Este bine ca viitorul student sa se inscrie exact in programul de care este interesat. Aici parintii, uneori, fac prima greseala. Daca acestia pot sa aiba opinii cu privire la alegerea tarii sau universitatii, alegerea specializarii este “dreptul sacru” al viitorului student. Exista cazuri in care copilul este orientat mult mai devreme spre un anumit domeniu si astfel aceasta problema nu exista. Aceste cazuri sunt insa rare! In general, orientarea profesionala este etapa cea mai dificila in procesul de selectie.
Sfatul gresit numarul 1: “Mi-as dori sa-mi vad fiul medic sau avocat! Cea mai nefericita varianta este ca parintii sa-si impuna propriile alegeri. Cu toate acestea, in cazul in care copilul ezita, intervin testele de orientare profesionala. Pentru a avea succes in cariera ar trebui sa studieze intr-un domeniu in care este talentat dar care ii si place. Sfaturi precum “Invata informatica pentru ca profesionistii din IT iau salarii mai mari”, deasemenea poate fi foarte daunatoar. Salariu mai mare primesc doar cei care se pricep in meseria aleasa, nu cei care au obtinut o diploma.
Acelasi lucru se intampla si celor care spun, de exemplu : “Vreau ca fiul meu sa studieze la Universitatea Cambridge sau macar la Imperial College, pentru ca acestea sunt primele clasate in topuri!”
In cazul in care acesta este singurul argument rational in alegerea unei universitati – nu va asteptati la miracole!
“Cea mai buna universitate” poate fi intr-adevar cea mai buna, dar nu si pentru fiecare specializare sau pentru fiecare elev. Studentul nu este produsul unui stat, oras sau a numelui universitatii din clasamentele de prestigiu.
Este adevarat ca unii elevi sunt mai bine pregatiti, ceea ce ii face in mod automat preferati ai universitatilor de top. Informarea corecta si din timp despre posibilitatile potrivite pentru fiecare copil in parte, este foarte importanta pentru a nu se pierde sansa alegerii variantei optime.
Sunt parinti care spun “vecinii si-au trimis fiul la Oxford si sunt fericiti, ne dorim si noi acolo!”. Nu ar putea exista o decizie mai rea ca cea care are la baza doar “cele mai bune intentii ale prietenilor”. Nu ca ar fi rau sa ne informam de la “prima mana”, de la prietenii apropiati. Doar ca ceea ce este bun pentru un copil, poate fi pentru un altul, un cosmar de neimaginat. Bunele practici in consultanta recomanda intalnirea candidatului cu responsabilul de admitere din partea scolii. Acestia sunt oameni cu experienta in evaluarea foarte precisa a candidatilor potriviti si nimeni nu ar trebui sa puna la indoiala sinceritatea lor, deoarece de succesul selectiei depinde reputatia oricarei universitati de prestigiu din strainatate.
“Un consultant educational bun poate analiza cu precizie atitudinea candidatului in intalnirile personale, pentru a putea fi de folos familiei in luarea unei decizii corecte”, au declarat reprezentantii IntegralEdu. Din experienta acumulata, consultantul stie unde mediul este extrem de competitiv, ce specialitate si in care universitate sau tara este recomandabil sa se studieze.
Alegerea cea mai potrivita in ceea ce priveste tara, programul si universitatea tine de o informare din timp, consiliere profesionala si orientare corecta a solicitantului. Acestea sunt obiectivele precise ale proiectului international “World Education”, care trimite anual sute de studenti romani sa studieze in strainatate. Cea mai buna sansa de a gasi raspunsuri la timp la intrebarile despre procesul de admitere este targul de consultanta educationala “World Education”, care atrage cele mai bune institutii de invatamant din strainatate si faciliteaza intalniri personale intre familiile din Romania si reprezentantii universitatilor.
In acest an, programul targului include cursuri utile, intalniri cu universitati, consiliere gratuita in alegerea celor mai bune programe de studiu in strainatate.
Primul targ pentru admitere la universitati din strainatate pentru anul 2015 va avea loc pe 11-12 octombrie, la Hotel Athenee Palace Hilton Bucuresti, urmat de targurile din Timisoara pe 13 octombrie la Hotel Timisoara, pe 15 octombrie la Galati la Hotel Vega si pe 16 octombrie la Constanta la Hotel Ibis.
Informatii despre programul complet al acestor evenimente cat si inregistrarea gratuita pentru intalniri private cu universitatile din strainatate sunt disponibile pe www.worldeducation.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!