În Timiș sunt 625.645 alegători înscriși în listele electorale permanente în data de 10 mai 2019 și 599 de secții de vot.
Votarea are loc în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, pe trei buletine de vot. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7:00 şi 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează. În străinătate se votează între 7 şi 21 ora locală. Dacă sunteţi omis din lista permanentă, veţi fi înscris pe o listă suplimentară. Pentru a afla care este secția unde sunteți arondat accesați acest LINK.
Ambele voturi (pentru europarlamentare şi referendum) vor fi date în aceleaşi secţii de votare. Aveţi opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau la referendum. Dacă nu doriţi să votaţi la referendum, membrii biroului electoral al secţiei de votare vor trage o linie în dreptul spaţiului pentru semnătură pentru referendum. După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum (câte un buletin pentru fiecare întrebare de la referendum).
Pe 26 mai, românii votează reprezentanţii în Parlamentul European. România are alocat un număr de 32 de reprezentanţi, care sunt aleşi în sistem proporţional, pe liste închise; există o singură circumscripţie. Cu alte cuvinte, fiecare partid primeşte mandate direct proporţional cu numărul de voturi obţinute. Mandatul unui europarlamentar este de 5 ani.
Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinele de vot sunt:
1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Procedura votării
Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul! Aplicaţi ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secţiei de votare să rămână în afară, şi introduceţi-l apoi în urna corespunzătorare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri şi referendum) astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă greşiţi aplicarea ştampilei, puteţi cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.
Restituiți ştampila şi primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărţile de identitate). Se va aplica un singur autocolant, indiferent dacă votaţi doar la referendum sau la europarlamentare.
Actele de identitate cu care puteți vota
Puteți vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români aflaţi în străinătate sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate.
Cine poate alege și cine poate fi ales
Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European. Au drept de vot și cetățenii comunitari care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European.
Cetăţenii români care au drept de vot şi au împlinit, până în ziua de referinţă inclusiv, vârsta de 23 de ani au dreptul de a fi aleşi în Parlamentul European. Cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Votul cu urna mobilă
La alegerile care vor avea loc duminică, 26 iunie, se va putea vota și cu urna mobilă. Trebuie doar să fie depusă o cerere formulată de bolnavul internat și netransportabil cel mai târziu în preziua alegerilor, la birouri ale secțiile de votare.
Biroul Electoral Județean Timiș a decis că cererile de votare prin intermediul urnei speciale (mobile) formulate de persoanele cu drept de vot internate în Spitalul Clinic Județean de Urgență nr. 1 Timișoara pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării, 25 mai 2019 între orele 18.00-20.00, la secțiile de votare nr. 111, 112 și 113 amplasate în incinta Casei Tineretului, situată în str. Arieș nr. 19.
Conform aceleiași hotărâri, cererile de votare prin intermediul urnei speciale (mobile) formulate de persoanele cu drept de vot internate în Institutul de Boli Cardiovasculare, situat în str. Gheorghe Adam nr. 13A, precum și în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumo-ftiziologie „Dr. Victor Babeș” situat în str. Gheorghe Adam nr. 13 pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării, 25 mai, între orele 18-20, la secțiile de votare nr. 163, 164 și 165 amplasate în incinta Liceului Arte Plastice, situat în str. Lorena nr. 35, într-un mod egal pentru fiecare secție de votare în ce privește numărul cererilor.
„Cererile de votare prin intermediul urnei speciale (mobile) formulate de persoanele cu drept de vot internate în Clinica de Oftalmologie (secție a Spitalului Municipal) situată în Scuar Martir Radian Belici (fosta Sf. Ioan) nr. 3, Spitalul Clinic Municipal situat în Str. Gheorghe Dima nr. 5 precum și Spitalul Militar De Urgență «Dr. Victor Popescu» situat în Str. Gheorghe Lazăr nr. 7 pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării, 25 mai 2019 între orele 18.00-20.00, la secțiile de votare nr. 5, 6 și 7 amplasate în incinta Liceului «Nikolaus Lenau» situat în Str. Gh. Lazăr nr. 2, într-un mod egal pentru fiecare secție de votare în ce privește numărul cererilor”, scrie în hotărârea Biroului Electoral Județean Timiș, al cărui președinte este judecătorul Titu Birceanu.
Conform legii, „pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secție de votare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!