Conform reprezentanților Biroului Electoral Județean, toate secțiile de votare s-au deschis la prima oră a dimineții – 7, neexistând deocamdată nicio problemă semnalată.
Secţiile de votare sunt deschise între orele 7:00 şi 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează. În străinătate se votează între 7 şi 21 ora locală. Dacă sunteţi omis din lista permanentă, veţi fi înscris pe o listă suplimentară. Pentru a afla care este secția unde sunteți arondat accesați acest LINK.
Puteți vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români aflaţi în străinătate sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate.
Ambele voturi (pentru europarlamentare şi referendum) vor fi date în aceleaşi secţii de votare. Aveţi opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau la referendum. După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare de la referendum.
Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul! Aplicaţi ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secţiei de votare să rămână în afară, şi introduceţi-l apoi în urna corespunzătorare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri şi referendum) astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă greşiţi aplicarea ştampilei, puteţi cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.
Restituiți ştampila şi primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărţile de identitate). Se va aplica un singur autocolant, indiferent dacă votaţi doar la referendum sau la europarlamentare.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/alegeri-europarlamentare-si-referendum-2019-prezenta-la-vot-din-ora-in-ora/2257729
http://www.tion.ro/alegeri-europarlamentare-2019-si-referendum-unde-si-cum-puteti-vota/2256848
Citiți principiile noastre de moderare aici!