Vă reamintim că Petru Ehegartner, fostul preşedinte al organizaţiei PNL Timişoara, a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat, lăsându-i liberă calea viceprimarului Dan Diaconu.
În timpul alegerilor care s-au desfăşurat la Filarmonica Banatul, liderul PNL Timiş, Nicolae Robu, a ţinut să declare în discursul său că acest lucru nu este nefiresc, deşi, în urmă cu câţiva ani, concurenţa pentru această poziţie era acerbă.
„Iată, constatăm că nu avem competiţie. Asta nu e nimic rău, sau nefiresc. Se întâmplă uneori să nu existe mai mulţi oameni care în acelaşi moment să îşi dorească acelaşi lucru. Avem însă o competiţie pentru alegerea biroului organizaţiei. Acolo este o competiţie destul de importantă. E un număr important de candidaţi care cred că nu a fost atins la ediţiile precedente”, a afirmat Robu.
Cum în sală se aflau şi partenerii de alianţă de la PSD, Titu Bojin şi Sorin Grindeanu, Robu a ţinut să se refere şi la problemele din ultimul timp din cadrul USL, declanşate de declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu. Spre suprinderea unora, Nicolae Robu a afirmat că Stănescu a greşit atunci când i-a atacat pe „colegii de alianţă” şi că ar trebui pedepsit pentru acest lucru, aşa cum cerea şi liderul PSD, Victor Ponta.
„S-a făcut mare caz de faptul că un coleg de-al nostru liberal (Sorin Roşca Stănescu – n.r.) a făcut anumite afirmaţii vizavi de partenerii noştri de uniune. Trebuie să avem tăria să spunem că a greşit acel coleg al nostru şi, la un moment dat, trebuie luate şi măsuri împotriva acelui coleg. Nu trebuie să trecem însă cu vederea că perioade lungi de timp, sistematic, pe un post de televiziune al cărui patron este un deputat PSD (România TV – n.r.), preşedintele PNL a fost prezentat în termeni mai critici decât pe orice alt canal. (…) Trebuie să păstrăm unitatea şi să facem ce le-am promis oamenilor atunci când am fost în faţa lor şi le-am cerut să ne voteze. Atunci le-am spus că timp de patru ani va funcţiona o uniune, că ne vom înţelege între noi şi că preocuparea pe care o vom avea va fi aceea de a ne îndeplini promisiunile şi nicidecum altceva”, a mai spus Robu.
Pe de altă parte, Robu a precizat că trebuie păstraţi în alianţa de la nivel local şi cei de la PP-DD, care le asigură o majoritate confortabilă în Consiliul Local Timişoara şi în Consiliul Judeţean Timiş.
„Cred că noi am dovedit în plan local că avem înţelepciunea să tratăm cum trebuie momentele de criză. Iar în plan local interesul major este ca ce am avut pe pliantele electorale, ce am spus în întâlnirile cu oamenii, să devină realitate. Şi asta se poate întâmpla numai dacă USL este unită la nivelul Consiliului Lolcal Timişoara, dacă ştim să îi ţinem aproape pe ceilalţi parteneri pe care îi avem îjn plan local – PPDD. Numai dacă va funcţiona uniunea la nivelul Consiliului Judeţean Timiş, dacă se va comporta ca o majoritate care trage la aceeaşi căruţă. Eu sper că până la sfârşitul mandatelor noastre, USL se va dovedi acea forţă care a pretins că este, o forţă politică matură, o forţă politică care chiar este o alternativă pentru România. (…) Şi nu vom ieşi să încercăm să ne decredibilizăm unii pe alţii în spaţiul public. Vă rog colegi liberali să ne comportăm de pe această poziţie, să dăm un exemplu prin ceea ce facem”, a concluzionat Robu.
Declaraţiile lui Robu au fost taxate fin de liderul PSD Timiş, Titu Bojin, care a afirmat de la tribună că speră ca acei oameni care acum îl înjură pe Nicolae Robu că sparge drumurile, să îl pupe după ce le termină.
„Şi chiar dacă îl mai înjură unii pe Robu că sparge drumurile, sper să îl pupe după ce le termină”, a spus Bojin.
În ceea ce priveşte spargerea USL, preşedintele PSD Timiş a afirmat: „Cred că este de datoria noastră să iertăm unii altora anumite ieşiri în decor ale unora sau altora, asta nu înseamnă că USL în esenţa lui are probleme. Sunt orgolii care încet, încet trebuie să le înfrânăm şi să continuăm împreună. (…) Doresc să îi urez viitorului preşedinte, sper că e viitorul preşedinte, pentru că la noi se mai întâmplă în ţara românească să candidezi singur şi să ieşi pe locul doi, mult succes. Dane, te felicit!”.
Şi preşedintele PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, a ţinut să se refere mai mult la o eventuală scindare a USL.
„Organizaţia PSD Timişoara numără 4000 de membri. Şi, spre surprinderea mea, am văzut domni şi doamne în sală care eu ştiam că sunt membri PSD. Dincolo de glumă, ce vreau să spun este că aşa de bine s-a lucrat împreună în campanie încât nu ştiam la un moment dat care sunt membri PSD, PNL sau PC. În ceea ce priveşte derapajele, eu cred că lucrurile acestea trebuie lăsate deoparte. Am câştigat alegerile împreună, dacă USL se va sparge, noi vom fi vinovaţi şi vom fi traşi la răspundere împreună. Câştigători dintr-o eventuală scindare nu există”, a declarat Grindeanu.
Robu: Dlui Ehegartner i-ar fi stat mai bine să intre în competiţie, decât să fie frustrat
Supriza a venit după discursurile oficiale, în momentul în care s-a constatat că în sala Filarmonicii Banatul nu există cvorum pentru alegerea unui nou preşedinte al PNL Timişoara şi a unui nou Birou de Conducere, în sală existând doar 480 de membri cu drept de vot, cvorumul necesar fiind de 531. În aceste condiţii, a fost convocată o nouă şedinţă, după 15 minute de discursuri, când prezenţa a fost de 497 de membri. Astfel, noua conducere a fost aleasă de cei prezenţi la şedinţă.
O altă surpriză a venit după discursul fostului preşedinte al PNL Timişoara, Petru Ehegartner, care a dat raportul celor trei ani în care a fost în fruntea organizaţiei municipale de partid. Liderul PNL Timiş, Nicolae Robu a afirmat că a observat un ton de frustrare în discursul senatorului liberal şi că acesta ar fi trebuit să candideze.
„Domnului Ehegartner i-ar fi stat mai bine să intre în competiţie decât să adopte un ton de frustrare (…) Nu trebuie să ne prefacem că nu am auzit în tonul lui Ehegartner o durere. Ea este provocată de acei liberali de cafenea. Nimeni nu a complotat împotriva lui, chiar dacă i-au fost aduse unele reproşuri”, a spus Robu.
Resemnat, Ehegartner şi-a luat locul în prezidiu şi a rămas gânditor pe tot parcursul şedinţei de alegeri.
Confortabil în postura sa nouă, proaspătul preşedinte al PNL Timişoara a evitat să se refere la predecesorul său, Petru Ehegartner.
„Mi-am asumat preşedinţia, sau candidatura la preşedinţie ca o responsabilitate, pentru că este o responsabilitate să conduci o organizaţie care a obţinut rezultatele din ultimul mandat. În acest moment este important să capitalizăm acest succes în relaţia cu cetăţenii şi cu membrii de partid, dacă vrem să rămânem la putere”, a spus proaspătul preşedinte PNL Timişoara, Dan Diaconu.
El a promis, totuşi, că, în timpul mandatului său, organizaţia PNL Timişoara va reuşi să adune 40 la sută din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, încă un mandat la Primăria Timişoara şi cel mai mare număr de voturi adunate de liberali în Timişoara la alegerile locale din 2016.
UPDATE: Dan Diaconu a fost ales președinte cu 391 de voturi „pentru” şi 43 împotrivă. Vedeţi cine face parte din Biroul Permanent Municipal.
Au fost aleşi vicepreședinți, în ordinea voturilor obținute, următorii: Radu Dimeca, Ciprian Bogdan, Iulius Jugănaru, Ciprian Jichici, Vasile Rușeț, Grigore Grigoroiu, Vasile Vesa, Emil Șerpe şi Adrian Faur.
Au mai obţinut locuri în Biroul Permanent Municipal al PNL Claudiu Chira, Dumitru Dinulescu, Florin Vîrteiu, Daniela Mariș, Claudiu Dragomir, Adrian Aldea, Cantemir Pîrva, Cosmin Pavlovici, Bogdan Burghină, Camelia Gurban şi Rodica Mihăescu.
Membri supleanţi sunt: Sorin Anghel, Ilie Stoinel, Iulia Păun, Ovidiu Adam, Mirel Telteu, Marian Brănescu şi Vlad Bursașiu.
Alegeri in PNL Timisoara. Un singur liberal si-a depus candidatura la functia de presedinte
Citiți principiile noastre de moderare aici!