Procesul de vot se deschide la ora 7 și se închide la ora 21. Se votează cu buletinul, în localitatea de domiciliu.
În Timiș s-au tipărit 1.365.000 de buletine de vot pentru 628.000 de alegători, care își vor exprima opțiunea în 595 de secții din cel mai vestic județ al țării, din care 207 sunt în Timișoara.
La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În schimb, nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. Cetăţenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Atenție! În țară nu se poate vota cu pașaportul simplu, pașaportul electronic și pașaportul simplu temporar.
Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale (județ), aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare, Timișului i-a fost alocată suma de aproape 3.500.000 lei, incluzând aici și remunerațiile membrilor secțiilor de votare.
Operatorii filmează numărarea voturilor
Ca o noutate, operatori care la alegerile locale vă scanau buletinul înainte de a vota au o sarcină în plus. Vor face și acum acest lucru (scanarea buletinului), dar la finalul votării, ora 21, vor avea ca sarcină să și înregistreze video, cu aceleași tablete, numărarea voturilor, de la scoaterea lor din urnă până în momentul în care se întocmește procesul-verbal.
Conform reglementărilor, operatorii trebuie să găsească un punct fix din locația respectivă, își încarcă tableta, iar la ora 21 vor înregistra rezultatele din secția respectivă, până la întocmirea procesului verbal. Pe tablete s-a introdus și un cod de verificare. La terminarea numărătorii, președinții secțiilor de vot dictează operatorului rezultatul procesului-verbal, iar operatorul verifică dacă acele chei de control se potrivesc.
Transport gratuit pentru elevi și studenți
Elevii și studenții cu drept de vot vor beneficia de transport gratuit, pe calea ferată, din localitățile în care studiază, în cele de domiciliu și retur, în perioada 8-12 decembrie. Măsura luată de Guvern are scopul să asigure dreptul la vot al elevilor și studenților și răspunde solicitării Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
Călătoria gratuită pe calea ferată se acordă dus-întors, de la localitatea în care studiază la localitatea de domiciliu, cu tren regio și interregio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016. Biletul de călătorie se eliberează la casele de bilete ale stațiilor de cale ferată și agențiilor de voiaj, pe baza actului de identitate și a carnetului de elev/student. Este obligatorie procurarea biletului dus-întors. Călătoria de întoarcere se va efectua în zilele de 11 și 12 decembrie.
UPDATE. Duminică dimineață la ora 07, s-au deschis toate secțiile de votare din Timiș. Nu au fost înregistrate probleme.
Articole pe aceeași temă:
Cine vrea sa fie deputat sau senator. Lista completa a candidatilor din Timis la alegerile parlamentare
Citiți principiile noastre de moderare aici!