Nu uitaţi, secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale se deschid duminică la ora 7 şi se închid, ca de obicei, la ora 21. În judeţul Timiş avem 596 de secţii de vot, în 428 de locaţii.
Sunt şi noutăţi faţă de primul tur. În Timişoara, la secţiile unde votează cu preponderenţă studenţii – Casa Tineretului, Colegiul Ion Vidu, strada Fagului – s-a suplimentat numărul cabinelor de vot şi al ştampilelor. Astfel, la fiecare secţie dintre cele menţionate va fi câte o ştampilă şi o cabină de vot în plus, pentru a nu se mai produce cozi, cum s-a întâmplat în turul I.
Şi, pentru că studenţii votează pe liste suplimentare, declaraţia pe proprie răspundere, care trebuie completată în cazul în care nu votaţi în localitatea de domiciliu, va putea fi scrisă de acasă şi doar semnată în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Declaraţia se găseşte la http://www.bec2014.ro/.
În acest fel se scurtează timpul pe care cei care votează pe liste suplimentare (inclusiv românii din străinătate) îl petrec în interiorul secţiei de votare şi îşi vor putea exercita dreptul la vot mai mulţi alegători, ceea ce înseamnă mai puţine cozi la secţii.
Organizatorii alegerilor prezidenţiale se aşteaptă, însă, la un aflux mai mic de studenţi în turul doi, faţă de primul tur de scrutin. Asta şi pentru că, la propunerea ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, studenţii au primit liber vineri, 14 noiembrie şi luni, 17 noiembrie. Astfel, ei vor putea vota în localităţile de domiciliu. Unele voci au afirmat, însă, că măsura luată de Guvern a fost şi pentru a evita unele proteste.
Numărul de alegători din judeţul Timiş este, conform datelor obţinute de la Prefectura Timiş, de 616.371. Diferenţa dintre numărul de alegători şi cel al buletinelor de vot tipărite este dată de faptul că sunt tipărite şi buletine de vot de rezervă, pentru cei care nu se află în judeţul de domiciliu în ziua alegerilor.
Atenţie, cererile scrise în baza cărora se solicită urna specială se depun sâmbătă, între orele 18:00-20:00, la biroul electoral al secţiei de votare, precizează reprezentanții Prefecturii Timiș.
Cererea trebuie să fie depusă la secţia de votare la care este arondată adresa la care se află persoana netransportabilă sau aflată în arest la domiciliu, în funcție de situație, respectiv la secţia de votare la care este arondat spitalul, în cazul persoanelor internate, sau la secţia de votare la care este arondat penitenciarul.
Cum votăm
Persoana care votează trebuie să prezinte actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare, care verifică dacă aceasta este înscrisă în copia de pe lista electorală permanentă. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă, alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
Potrivit legii, vor fi considerate nule buletinele de vot care nu poartă ştampila de control a biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot având un alt model decât cel legal aprobat sau la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere ori în afara lor. Aceste buletine de vot nu vor intra în calculul voturilor valabil exprimate.
Alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ştampila care poartă menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care doresc să îl aleagă.
Rezultatele finale ale celui de-al doilea tur vor fi cunoscute abia după câteva zile, când numărătoarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate va fi validată de Biroul Electoral Central.
În acest an, în premieră, absolut toate instituţiile care se ocupă de bunul mers al alegerilor în Timiş sunt grupate la Palatul Administrativ. Astfel, la finalul zilei de duminică, buletinele de vot vor fi aduse şi numărate în acest loc, care a devenit şi sediul Biroului Electoral Judeţean. În seara alegerilor, buletinele de vot vor fi centralizate şi numărate, în premieră, în această locaţie. Până acum, sediul BEJ era la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
Mandatul Președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Președintele reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. El veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Luni, 17 noiembrie, vom cunoaşte viitorul Preşedinte al României.
Dacă observaţi nereguli în ziua votului, sunaţi la 112. Trebuie să ţineţi cont însă că trebuie să existe dovezi pentru ceea ce reclamaţi.
Ca la fiecare rundă de alegeri, puteţi urmări întregul proces electoral, de dimineaţă de la deschiderea urnelor şi până seara la exit-poll-uri în direct pe www.tion.ro.
Dacă vreţi să ne semnalaţi fraude la vot sau alte situații inedite din timpul scrutinului ne puteţi scrie şi ne puteţi trimite imagini pe adresa redactie@tion.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
UPDATE. Procesul electoral a început fără probleme în judeţul Timiş. Toate secţiile de votare s-au deschis şi funcţionează, oamenii fiind aşteptaţi să îşi exprime opţiunea electorală pentru alegerea preşedintelui României.
La Biroul Electoral Judeţean s-au depus 3.200 de cereri pentru urna mobilă pentru judeţul Timiş. Fiecare preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare stabileşte ora la care se vor deplasa membri secţiei în vederea votului cu urna specială (mobilă). Doi membri ai secţiei plus un jandarm se vor deplasa cu urna mobilă în locurile unde sunt solicitaţi, la persoane nedeplasabile, spitale, ori persoane aflate în regimul penitenciar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!