În satul Măguri s-a votat la Centrul Cultural. Lângă un palat în alb-auriu, la drumul principal. Dacă în alte localităţi din Timiş nu vedeai om pe stradă înainte de ora prânzului, la Măguri, aşezare unde romii sunt majoritari, era adunare mare, într-o intersecţie la mijlocul satului. Oamenii s-au oprit la vorbă în drum spre vot sau după. Povestesc că acolo se adună de obicei, pentru că nu prea ai ce să faci în sat.
„Aici ne întâlnim, la intersecţie, la drum, nu stăm la birt, că n-avem după ce bea bere…”, povesteşte unul dintre ei. Tinerii au luat mulţi drumul străinătăţii.
„Sper să fie bine cu noi, că, noi dacă nu mergeau copiii noşti în Italia, muream de foame în România. Avem copii la cerşit… Nu fură, că umblă după servici, dar nu găsesc. Dar eu cu pensia mea, 360 de lei, pot să ţin patru copii? Suntem necăjiţi, bărbatul mi-a murit… Copiii sunt în străinătate, că sunt oameni mai miloşi, mai le dă mâncare. La cerşit. Nu fură. Să meargă la puşcărie nu-i niciun rost, că au copii… Cerşesc, nu li-i ruşine. Eu, bătrână, 63 de ani, am ţinut opt nepoţi”, spune o localnică ieşită în drum, alături de fratele său bolnav care stătea aşezat într-un fotoliu în faţa casei, şi un căţel… Femeia are aşteptări, are şi un favorit – „cred că ăsta cu ochelari, care se cere acuma preşedinte” -, dar… nu ştie când sunt alegerile.
„N-am fost la vot. Păi când, că nu ştiu când… A anunţat la televizor, dar nu a venit la noi să ne anunţe. Am auzit ceva la televizor de dimineaţă, dar nu ştim… Dar eu vreau să merg, că am fost în fiecare tură. Noi am votat ca să fie bine de noi, să nu fim aşa necăjiţi. Nu ştiu ziua când e votarea, trebuie să auzim (…) Astăzi e?”, ne-a întrebat femeia.
Acelaşi pare să fie şi favoritul altei localnice. „Măreşte salariile, măreşte pensiile, aşa promite el, că face… Promite, că auzim la televizor. Şi e tânăr…”, spune doamna în cauză.
Oamenii se plâng că viaţa e grea la bătrâneţe. „Eu am lucrat 24 de ani şi am 650 de lei pensie… Nu pot nici încălţăminte să-mi iau, şi iarna tot aşa sunt, în şlapi. Am hepatita C, hipertensiune…”, spune cu supărare altă localnică.
Nu se pune problema de dezbătut platforme electorale. Oamenii spun că, de bine de rău, li s-au mai mărit pensiile şi că vor merge pe mâna candidatului care a promis că va avea grijă de ei din acest punct de vedere.
Printre cei adunaţi în mijlocul satului am găsit şi câţiva tineri. „N-am ajuns încă la vot, dar mergem, trebuie să ne alegem viitorul preşedinte. Sperăm să fie bine. Aşteptăm fiecare cât se poate mai mult. Pentru serviciu, că noi tineretul am plecat, peste 50% am plecat dincolo. Am fost şi eu, normal, am lucrat. Ne-am întors că ne întorc copiii, că avem copii la şcoală, nu putem să îi lăsăm…” a povestit unul dintre ei.
Cei mai în etate dezbăteau intens pe seama candidaţilor, a caselor făcute pe meditaţii şi a maşinilor pe care le deţin politicienii şi copiii lor, ori a vacanţelor în care pleacă.
„Eu voi merge la vot. Să meargă ţara bine, să nu mai fie cum a destrămat-o Băsescu. Băsescu şi cu Cocoş şi cu toată clica lui. Ce-a căutat să facă el propagandă cu ţiganul ăla, cu Bercea Mondial, ce-a căutat să intre între ţigani acolo? Şi i-a pus lui nevastă-sa galben de-ăla mare la gât. Şi acuma l-o băgat la puşcărie… Ce-a căutat? De ce nu s-a dus şi altul? De ce nu s-a dus primul-ministru? Încă n-am fost la vot, dar o să merg, normal că merg”, spunea, în mijlocul drumului, supărat rău și pe ”Neamţ”, Nelu Căldăraş, de altfel şi el reprezentant al etniei rome.
Media joacă un rol important, iar oamenii se arată informaţi. „Eu stau cam toată ziua la televizor. Ne uităm la televizor, mai ales la Antena 3, cu Gâdea, îmi place copilu ăla, mă uit şi acolo, mă uit şi la Creţulescu…”, adaugă omul.
Părerile sunt împărţite. „Eu am votat. Viitorul preşedinte eu zic să fie măcar ca Băsescu. Să fie corect. De minţit vă spun: nu există politician să nu deie oţâră cu minciuna, că trebuie să minţi… Aşa e, cine mai ştie oţâră politică. Cine nu…”, îl contrazice un alt localnic, Ion Rădulescu, întors recent de la copii din Spania.
Ce se va schimba în Măguri după aceste alegeri?
„Eu cred că o să fie bine (…) Aproape toţi băieţii tineri sunt plecaţi. S-au dus săracii aici pentru angajare la fabricile astea care sunt în capătul oraşului, nu i-au angajat. Dincolo stau câte un an, câte doi, se întorc. Găsesc de lucru acolo, mai la negru, mai aşa… Aici au fost oameni de la judeţ. Noi aparţinem de municipiu. A fost domnul primar, domnul Boldea (n.r. – primarul Lugojului, Francisc Boldea), şi cu domnul deputat, domnul Stragea (n.r. – Sorin Stragea). Domnul Stragea e în Parlament. Ne-au ajutat cum s-a putut. Ceva ceva s-a ţinut din promisiuni, s-a făcut drumul, numai strada mea din spate, acolo unde stau eu, acum e în perspectivă, a spus domnul primar că o să fie şi strada aia din spate. Vor ajunge… Avem noroc că nu se fură la noi în sat”, trage speranţa Căldăraş.
Până la ora 10, la Măguri se prezentaseră la urne aproape 30 de votanţi, din cele 729 de persoane cu drept de vot din localitate.
În satul de lângă, Tapia, până la ora 10 veniseră la vot 9 oameni din cei 263 înscrişi pe liste. Reprezentanţii secţiei de votare spuneau că era cea mai scăzută prezenţă din zona Lugojului. „Preotul e în vacanţă, e închisă biserica…”, povesteau cei din secţii. Urnele se închid însă la ora 21, aşa că mai este încă timp pentru vot…
Articole pe aceeași temă:
Singurul sat din Timis unde romii au majoritate absoluta, intre saracie si pitoresc
Citiți principiile noastre de moderare aici!