Funcționarii din primărie pregătesc proiectele pentru următorul exercițiu financiar. Speră să primească fonduri pentru „etapele teoretice”, studii de fezabilitate și documentația propriu-zisă. S-a făcut inventarul marilor proiecte, iar printre acestea se află și trei ce privesc regenerarea urbană a cartierelor Fabric, Elisabetin și Iosefin.
„Vom avea trei proiecte, numai pentru unul vom putea primi bani să elaborăm documentația pregătitoare, dar noi avem și rezerve pe fiecare dintre aceste axe. Pe locul întâi este regenerare urbană zona Piața Mocioni. Când spun zonă am în vedere un areal larg, el va fi stabilit tocmai cu ocazia elaborării acestei documentații, de la malul Begăi și pe toate direcțiile în jurul pieței. O să cuprindem tot ce merită să fie cuprins sub ideea aceasta de regenerare urbană.
Apoi vom avea regenerare urbană pentru zona Piața Traian. Iarăși precizez, nu numai pentru Piața Traian propriu-zisă, vorbim de zona Piața Traian. Înseamnă că vom ajunge la Prințul Turcesc, la Podul Decebal, cu ocazia elaborării documentației pregătitoare se va stabili cât vom cuprinde în teren.
Avem și zona Bălcescu-Piața Maria, tot pe regenerare urbană”, a explicat nu demult primarul Timișoarei.
Piața Traian „se tot revitalizează” de trei ani
Despre Piața Traian și revitalizarea ei se vorbește de mulți ani, mai exact din 2017. Edilul-șef promite de ceva vreme intervenții serioase acolo. Singurele intervenții făcute însă de primărie s-au referit la evacuarea unor persoane din spațiile sociale ale municipalității. Dar pavajul din Traian nu a fost înlocuit, curățenie nu s-a făcut, clădirile degradate nu au fost refăcute (primăria nu s-a lăudat nici cu amenzi pentru proprietarii care nu le îngrijesc – n.r.).
În 2018, primarul ne-a spus că zona Traian nu prezintă realitatea Timișoarei.
„Asta este, este și ea o realitate a unei zone a orașului. Nu e realitatea orașului Timișoara. Ați mai văzut prin centru cerșetori, ați auzit de hoții? Cred că foarte, foarte rar. Cred că ne-ar invidia Parisul, și ne-au invidia foarte multe orașe, și Viena, dacă ar ajunge și, pentru zonele lor centrale, la stadiul la care suntem noi cu asta. Și dați-mi exemplu de oraș în democrație, nu sub totalitarisme, unde să fii mai în siguranță într-un areal foarte larg al lui. Dar trebuie să fie aceeași siguranță în tot orașul”, declara primarul în vara lui 2018.
Un an mai târziu, Piața Traian a fost „revitalizată” cu un târg de produse tradiționale, gândit de șeful Piețe S.A., Ionuț Nasleu. A fost pusă și o scenă de pe care s-au făcut dedicații de muzică lăutărească și manele chiar și primarului, iar fumul de mici a afumat toate clădirile istorice scorojite, până când primarul s-a enervat și a interzis micii făcuți la cărbune, manelele și dedicațiile la evenimentele primăriei și ale societăților din subordinea municipalității.
Trasee pietonale care să lege monumentele emblematice
Acum, înainte de alegerile locale și înainte de noul exercițiu financiar european, edilul-șef promite iarăși revitalizarea unor zone, prin proiecte de regenerare urbană.
„Credibilitatea se obține prin realizări concrete, nu prin vorbe goale! (…) Vom continua – iată acum și un proiect pt. Următorii ani, un proiect la care ținem ff mult: «Regenerarea urbană a zonei Fabric». (…) Au fost deja propuse trei proiecte majore care afectează pozitiv alte trei cartiere istorice ale Timișoarei.
Primul dintre ele vizează Fabricul, cartier spectaculos din punct de vedere al arhitecturii, care a beneficiat de intervenții punctuale (Biserica Millennium, Piațeta Romanilor, câteva clădiri publice și ajutor financiar pentru restaurarea unor alte monumente). Este momentul intervenției majore, una pe care încercăm să o abordăm prin concurs de soluții și care să vizeze toate elementele de regenerare urbană a zonei”, a anunțat primarul.
În viziunea acestuia, regenerare urbană înseamnă reabilitarea și punerea în valoare a celor patru piețe și piațete, reabilitarea și punerea în valoare a străzilor și bulevardelor din aria selectată, intervenții de restaurare asupra monumentelor emblematice (Sinagoga din Cetate, Biserica Millennium, Bisericile și palatele din Piața Traian, Biserica Sfântul Ilie etc.), trasee pietonale și de promenadă noi create care să lege aceste monumente majore, o relație corectă cu noile intervenții culturale (MultipleXity și Muzeul Tramvaielor Corneliu Miklosi).
În Bălcescu nu s-a mai făcut nimic din 2013
Cât despre celelalte zone, în Piața Mocioni primăria a încercat ani la rând să închirieze platoul de lângă stația de tramvai pentru o terasă, dar nicio firmă n-a fost interesată de oferta propusă. În Piața Bălcescu nu s-au mai făcut intervenții din anul 2013, de când PMT a modificat intersecția din fața bisericii. A promis că pune în mijlocul sensului ba monumentul Coloana Fidelității, ba o fântână. În cele din urmă se pregătește amenajarea unei fântâni cu jocuri de lumini de peste 200.000 de euro.
Rămâne de văzut câți ani îi va trebui Primăriei Timișoara să reușească să facă ce și-a propus, deocamdată la stadiu de idee, pentru cele trei mari cartiere istorice ale orașului.
Trimite articolul
XIncet-incet Timisoara incepe sa arate ca un oras west-european. Chestia este ca EI AU INDUSTRIE MODERNA iar Timisoara are manufacturi si foarte putina tehnica de ultima-ora. Restul discutiei inutile, cu fonduri UE, cadou de la chinezi, filosofia germana-aplicata, s.altele
-
Csf, nici un oras din lume nu e perfect. Pana si milfa de mata se da cu o tona de fard cand iese pe strada.
-
@SabinA Sunt o gramada (defapt a 3-a din tara ca numar) de firma de IT si Automotive. Ce tehnica mai avansata de atat vrei?
“Ați mai văzut prin centru cerșetori, ați auzit de hoții? Cred că foarte, foarte rar. Cred că ne-ar invidia Parisul, și ne-au invidia foarte multe orașe, și Viena, dacă ar ajunge și, pentru zonele lor centrale, la stadiul la care suntem noi cu asta.” – boala psihica si ruperea de realitate accelereaza grav in mintea ta, robulake. da-ti demisia
-
Oh, tibi loveste din nou fara mila, ca un adevarat cruciat.
tibi, tu nici macar demisia nu poti sa ti-o dai, ca esti asistat.
In orice caz, sa stii ca Robu vorbeste foarte frumos despre tine:))))))
Robu este un zero barat. El cu toata cardasia lui de prieteni incompetenti trebuie sa plece cat mai repede. Dupa 8 ani de jucat fotbal in primarie, singurele lor realizari sunt golurile date in bugetul orasului.
-
Costi este un zero barat. Nu stie nimeni cine si cum arata. Nu stie nimeni daca a mancat ceva azi. Costi are nevoie de mila si de intelegere.
Rugati-va pentru Costi.
Locul I la concursul de promisiuni!
Aceste zone sunt infestate cu țigani. Ar trebui înainte evacuați cei ce ocupa fraudulos imobile în zonele respective.
UE de Robu nu a facut nimic cu istoria orasului in 8 ani de mandat….doar si-a batut joc de ea si a lasat in paragina si a distrus mai multe monumente istorice.
-
Luati istoria acasa! Nu lasati istoria in strada.
Faceti ceva cu ea, va roaga frumos ionionescu.Ai naibii de analfabeti cu gura mare…
Sa faca terase multe ca in Iosefin pe tot trotuarul, ca sa treci de ele o iei printre mese sau pe pista de biciclete. Cine naiba le da autorizatie la astia? Comunitarii manca si beau gratuit acolo de nu vad?
Nici-un coment dragilor ?
Ma gandesc ca v-a pierit cheful ca si mie, cele spuse fiind un copy – paste din cele zise de Dominic.
Robu ‘copy paste’ mai nou .
Oras nasol, campie, tantari, soarelui, girocului, sagului, saorma, mall si discoteci. Daca as trai in el as fi un idiot. Incepeti:
-
Nu te ingrijora, ca esti deja idiot. Nu-i nevoie sa traiesti aici.
fereasca sfantul sa inceapa iar oligofrenul sa faca “renovari” care doar strica. alungati si incurcati orice incercare de-a “muncitorilor” primariei sa inceapa orice in zona, ca e doar pericol public
-
Cum sa iti faci fundul gelos pe gura intr-o singura fraza.
Luati si invatati de la sfantul de mai sus.
E o promisiune ce îți cam depășește capacitățile de implementare Nicule, ai nevoie de cam un miliard să pui toate trei cartierele istorice la punct cu tot ce e în ele .
-
Nasa wants you!
Am auzit ca iti poti tine respiratia pentru tot restul vietii. Vrem o demonstratie.
Fratelia. Din Sagului (Turist) pana la cele 2 Biserici.
Priviti ce frumos ar arata Biserica catolica cu strada din fata ei fara masini, cu terase si oameni plimbandu-se pe ea.
Ca solutie, masinile ar putea ocoli prin spatele Bisericilor inspre Chisodei. Daca s-ar dori. Ar fi pietonala Cartierelor Sagului, Fratelia, Steaua, chiar Dambovita.
Pinocchio – saptamana noua, minciuna noua! :))
Re generarea sau De generarea urbana? Daca Re vitaliizarea se va face ca-n Piata Traian,lucrurile sunt mai mult decat evidente. Din victorie-n victorie,pana la prabusirea finala!
daca se face tot cu SDM e clar. pe porumbescu nici acuma nu is gata 500m de asfalt si borduri, dupa o luna jumate.
pietoni? huuuooo!!!!!!!!! vrem sosele parcari, desfiintati trotuarele, robulica ai promis ca interzici mersul pe jos, VREM MASINI!!!
Nu ai bani, stai acasa, ai promis ORASUL MASINILOR, nu a saracilor fara masini, mai ales beamve…
Daca vrei sa te mai votam desfiinteaza imediat trotuarele , saraciile sa steie acasa, pai daaaaaaaaaaaaaa , muicaaaaaaaaaaaaa
Bah idiotilor, voi cititi articolul inainte sa comentati? Primaria cerseste bani sa faca priecte si studii…deci nu are nici macar fonduri pentru partea teoretica.
Chiar nu inteleg rostul unor astfel de articole…astia vorbest de reabilitarea a 3-4 cartiere dar de fapt nici acum n-au asfaltat parcarea petei Iosefin, trece noroiul de glezna acolo
-
Chiar si cei care nu inteleg ajung in rai. Trebuie doar sa comentezi fara rost, ca si cum ai intelege ceva.