Proiectul privind asanarea zonelor cu clădiri proprietate privată aflate în paragină a fost inițiat de mai mulți consilieri locali, din diferite formațiuni politice – Traian Stoia, Radu Țoancă, Romanița Jumanca și Mihai Ritivoiu, de la PSD, Petru Ehegartner, de la PNL, și Ovidiu Ciuhandu, PDL – și urmează să fie supus spre aprobare în plenul Consiliului Local Timișoara.
Aleșii au luat în vizor imobilele a căror situație juridică este clară, care au proprietari legali, dar sunt părăsite și s-au transformat în ruine sau sunt în curs de dezafectare. Ei propun ca aceste construcții să fie demolate sau renovate… Și asta, în decurs de cel mult jumătate de an de la data de la care ar urma să fie emisă o astfel de hotărâre. Inițiatorii proiectului se gândesc că proprietarii vor demola sau reface imobilele în șase luni. „În caz contrar, operațiunea va fi executată de ADP sau altă firmă aflată în colaborare cu primăria, iar proprietarul va suporta costurile și eventualele sancțiuni pecuniare prevăzute de lege”, se arată în proiectul de hotărâre.
Potrivit aceluiași proiect, Direcția Patrimoniu și Directia Urbanism (n. r. – care nu mai există, fiind înlocuită de Instituția Arhitectului-Șef) ar urma să prezinte în plenul CLT un inventar al acestor imobile, pe zone. Hotărârea propusă ar urma să producă efecte, în primă fază, în zona centrală.
Interesant este și ce crede arhitectul-șef al orașului, Ciprian Cădariu, despre acest proiect. El spune că nu se pot face lucrări de construcții sau demolări după bunul plac, fără autorizație, document care se emite la solicitarea titularului unui drept real asupra imobilului vizat, iar propunerea făcută „încalcă prevederile cu privire la dreptul de proprietate, Legea 50/ 1991și Ordinul 839/ 12.10.2009”.
Arhitectul-șef susține că într-adevăr, potrivit legii, pentru dezafectarea construcțiilor aflate într-o stare avansată de degradare, care pun în pericol siguranța publică, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, primarul are obligația de a notifica proprietarul cu privire la responsabilitarea pe care o are de a lua măsuri urgent. Iar Cădariu motivează că Instituția Arhitectului Șef a inițiat deja o acțiune de notificare a proprietarilor care se află în astfel de situații.
Există și o expunere de motive, scrisă de mână, scanată și atașată acestui proiect de hotărâre pe site-ul Primăriei Timișoara, în care consilierul Radu Țoancă explică, printre altele, faptul că aceste clădiri aflate într-un stadiu avansat de degradare „reprezintă imagini negative care nu fac cinste orașului” și „strică echilibrul urbanistic și estetic al zonelor în care se află amplasate”. Țoancă spune că și alte municipalități europene au adoptat hotărâri similare pentru „stimularea” proprietarilor care și-au lăsat imobilele în paragină. Rămâne de văzut ce șanse de aprobare va avea un astfel de proiect.
A.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!