Aleşii s-au întrunit, marţi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a supune spre aprobare bugetul local al municipiului Timisoara pentru anul în curs. A fost o şedinţă mai liniştită ca niciodată, nici măcar consilierii PDL n-au avut nimic de reproşat Executivului cu privire la buget.
„Bugetul de anul acesta este mai prost decât aş fi dorit pentru că sunt greutăţile pe care le ştie toată lumea, şi nu numai la noi, ci în general. Să zicem că valoric avem un buget de 700 de milioane de lei, bugetul total general, aproximativ cam ca cel de anul trecut. Sperăm ca pe parcursul anului să ne mai intre nişte sume pentru termizolarea blocurilor şi să ne intre parţial subvenţiile pe care Guvernul le acordă în completarea primăriei pentru susţinerea preţului la gigacalorie. Şi atunci vom face rectificări. Pe venituri proprii sperăm să obţinem ceea ce ne-am propus”, a explicat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Încep lucrările la Piaţa Iosefin şi Parcul Copiilor
Edilul-şef al oraşului a declarat că, dacă va fi necesar, în caz de forţă majoră, municipalitatea va apela la un împrumut. „În caz de forţă majoră, pentru investiţii, unde noi alocăm deja cam 20 la sută din buget, un efort mare, vom studia piaţa şi vom analiza posibilitatea de a contracta un împrumut de până la 30 de milioane de lei, pentru că s-ar putea să mai fie necesare sume, inclusiv pentru susţinerea proiectelor cu finanţare europeană”, a afirmat Ciuhandu.
Anul acesta sunt alocaţi peste 100 de milioane de lei pentru investiţii. Pentru reabilitarea Pieţei Iosefin este alocată suma de 3 milioane de lei. Se doreşte demolarea actualelor hale şi ridicarea unei noi pieţe agroalimentare, pe mai multe nivele, în zonă. Pentru reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor este alocată suma de 4,5 milioane de lei în acest an, pentru consolidarea pasajului din Calea Şagului, lucrare care trebuie finalizată până în vară, este prevăzută suma de 8,3 milioane de lei, iar pentru consolidarea podului de la Uzina de Apă din Fabric – 1,3 milioane de lei.
Mai puţini bani pentru drumuri
Mai puţini bani sunt prevăzuţi, în schimb, pentru reparaţii la drumuri, a declarat primarul. „Sunt investiţii la drumuri şi parcuri, reabilitările la blocuri, sperăm să reuşim să continuăm în ritm susţinut extinderea reţelei de apă şi canal în cartierele periferice. La reparaţii drumuri avem mai puţini bani ca anul trecut pentru că ne-am bazat în mare parte pe ceea ce ar urma să se încaseze din taxa de tranzit, o să vedem în ce măsură putem să valorificăm aceea taxă. Sunt apoi investiţii mari, cum ar fi Calea Torontalului, podul din Calea Şagului, şi vom începe programul de reabilitare a clădirilor istorice cu banii (n.r. – credit) care ne vor veni de la nemţi, care se vor pune la dispoziţia asociaţiilor de locatari după 1 mai încolo”, a explicat Ciuhandu. Taxa de tranzitare a oraşului pentru autovehiculele de transport marfă peste 7,5 tone nu poate fi încasată pentru că hotărârile de consiliu care făceau referire la această taxă au fost atacate în instanţă de Prefectura Timiş.
În bugetul pe 2010 au fost prevăzuţi ceva bani şi pentru reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe mai multe trasee din oraş: Ştefan cel Mare, Calea Stan Vidrighin, Calea Buziaşului, bulevardul Cetăţii, Calea Bogdăneştilor, străzile Avram Imbroane – Spitalul Nou, străzile Ana Ipătescu – Victor Hugo – Aluniş – Drubeta, strada Ardealului, strada Ioan Slavici şi strada Polonă. Primarul a declarat însă că nu poate aprecia dacă vor începe efectiv lucrările de execuţie în acest an, se doreşte accesarea de fonduri europene pentru aceste lucrări, studiile de fezabilitate fiind deja aprobate.
De asemenea, în buget a fost prevăzută suma de 1 milion de lei pentru 30 de autobuze articulate şi un autocar, dar şi câte 1 milion de lei pentru a putea aduce la Timişoara tramvaie second, primite ca donaţie, respectiv tramvaie noi, pentru care urmează să fie organizată licitaţie.
Primăria va căuta sponsori pentru Ziua oraşului şi Revelion
Pentru agenda manifestărilor culturale ale Casei de Cultură a Municipiului Timişoara pe 2010 a fost alocată, printr-un proiect de hotărâre aprobat tot marţi, suma de 2,4 milioane de lei, o sumă foarte mică în opinia viceprimarului Adrian Orza. „Pentru agenda culturală a Casei de Cultură a Municipiului suma alocată este la jumătate faţă de anul trecut. Mai sunt şi alte instituţii culturale pe care le finanţăm unde reducerile n-au fost aşa drastice ca la Casa de Cultură. O să încercăm să căutăm sponsori pentru anumite evenimente mai importante pentru oraş, cum ar fi Ziua Timişoarei, Revelionul sau Ziua Europei”, a declarat Orza.
Aleşii PDL vor credite pentru investiţii
Liderul grupului de consilieri locali ai PDL, Ovidiu Ciuhandu, a explicat că şedinţa a fost una liniştită pentru că lucrurile au fost tranşate încă de dinainte de plen cu privire la buget. „Cred că cei din Executivul Primăriei s-au învăţat minte de anul trecut, când au fundamentat un buget mult prea mare, s-au bazat pe încasări mult prea mari, de data aceasta au fost mult mai atenţi. Investiţiile pe 2010 sunt duble ca şi sumă faţă de 2009, este o premieră, aceasta şi datorită consilierilor locali, care au spus că nu mai vor să voteze un buget în care banii sunt risipiţi şi văd că pentru prima dată primarul a plecat urechea la ceea ce am spus noi. Dar cred că Executivul ar trebui să ia în considerare să apelăm la nişte credite strict pe obiective de investiţii. Avem buget, putem să ne apucăm de treabă”, a conchis Ovidiu Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!