Având în vedere numărul mare de solicitări, primarul a hotărât să le ceară consilierilor locali să ia o decizie în privinţa abonamentelor TimPark pentru instituţiile publice care au cerut astfel de ”cadouri”. Iar lista a fost una lungă, pe lista solicitanţilor aflându-se de la primării din judeţ, de exemplu Primăria Giarmata, la Consiliul Judeţean Timiş, Poliţie, Inspectoratul Școlar, Protecţia Consumatorilor, ANAF, ACS Poli, Universitatea Politehnica, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, consiliile consultative de cartier şi alte zeci de instituţii/ asociații, din declarațiile lui Robu.
„Avem foarte multe solicitări de la instituţiile publice cu privire la gratuităţile TimPark. Sunt circa 1.500 de solicitări până în momentul de faţă şi trebuie să luăm o hotărâre. După părerea mea ori aprobăm tot, ori nu aprobăm nimic. 1.500 de abonamente gratuite înseamnă o povară pentru societatea Drumuri Municipale (…) Dacă vrem să legăm de gâtul SDM această povară o facem, dar să ştim dimensiunea problemei. O mulţime de instituţii ne cer. Vin, sub semnătura şefilor, solicitările instituţiilor, care cuprind zeci de persoane sau chiar pentru peste 100. Aceasta este tradiţia, sau cel puţin aşa se afirmă”, a explicat edilul-şef în plenul consiliului local de marţi.
Consilierul PDL Ovidiu Ciuhandu a întrebat câte erau înainte. Şeful Serviciului Administrare Parcări din cadrul fostei ADP, acum Drumuri Municipale, Ionel Ursu, a afirmat că înainte erau cam 1.000-1.200 de abonamente date astfel, dar se aprobau direct în Consiliul de Administraţie al societăţii. Alesul a atras atenţia că solicitările s-ar putea înmulţi, pentru că poate nu ştiau toţi conducătorii de instituţii că pot beneficia gratuit de abonamente de parcare.
Alţi aleşi au propus să se stabilească un anumit număr de abonamente TimPark pentru instituţii, lucru care ar fi putut isca discuţii. Consilierii au aflat apoi că unele s-au şi dat deja… Cam 600 din spusele reprezentanţilor primăriei.
„S-au dat printr-o neînţelegere, dar sunt cu titlu gratuit, ele pot fi oricând sistate”, a afirmat primarul Nicolae Robu. În acelaşi ton, social-democratul Florin Bîrsăşteanu a propus gratuitate pentru… tot personalul Spitalului Judeţean dacă e loc de astfel de facilităţi. Tot el a propus ca toate instituţiile să-şi plătească integral abonamentele de parcare, idee agreată într-un final de toţi colegii săi din consiliu.
„Am avut solicitări de la 57 de instituții, cu un total de abonamente solicitate de 1.489. SDM, prin componenta sa de administrare a sistemului Timpark, s-a plâns că pierde o sumă prea mare de bani dacă se aprobă atâtea gratuități. Atunci eu am supus atenției consiliului local situația creată și consiliul local s-a pronunțat, prin vot, pentru a nu se mai acorda nicio gratuitate. Aici, de altfel, nu se putea proceda decât ori cu aprobarea gratuităților pentru toate instituțiile publice care le solicită, ori neaprobarea pentru nimeni. Altfel se vor crea situații conflictuale (…) Domnul director adjunct de la Spitalul Județean, care este și consilier local, prof. Bîrsășteanu, spunea că și dânsul solicită gratuitate și că are nevoie de 2.000 de abonamente. A vrut să scoată în evidență situația care s-ar crea. Mulți alți conducători de instituții ar fi venit să ceară gratuități”, a explicat Robu.
Vă reamintim că un abonament TimPark general, valabil în toate zonele tarifare, cu excepţia celei verzi, costă 448,56 lei pe an, un abonament pentru zona roşie (centrală) – 357,84 lei/ an, unul pentru zona galbenă – 292,32 lei/ an, iar unul pentru zona albastră – 224,28 lei/ an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!