„Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acţiune prioritară a Municipiului Timişoara”, aprobat marţi în consiliul local, prevede acordarea de fonduri pentru reabilitarea clădirilor istorice care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol viaţa trecătorilor. Doar o parte din fonduri, mai exact 20 la sută, sunt nerambursabile, restul de 80 la sută fiind acordate de municipalitate proprietarilor, persoane fizice, sub formă de împrumut pe o perioadă de 10 ani cu dobândă zero. Despre ce fel de lucrări este vorba? Reparaţii şi lucrări de refacere a acoperişului, lucrări de tinichigerie (pervaze, jgheaburi, burlane etc.), lucrări de reparare/ refacere a zidăriei/ pereților exteriori, a finisajelor exterioare (tencuieli, zugrăveli etc.), lucrări de reparare/ înlocuire a tâmplăriei exterioare, lucrări de refacere şi înlocuire a vitrinelor etc.
Fostul viceprimar Adrian Orza crede că este bine că legea permite în sfârşit autorităţilor locale să sprijine proprietarii privaţi, dar eficient ar fi fost să fie stimulaţi printr-un astfel de program timişorenii interesaţi să intervină asupra structurii de rezistenţă sau la partea de reţele.
„Eu am venit cu o idee care se referea la neajunsurile legii apărute acum. Sigur că e bine că a apărut şi legea asta, pentru că înainte nu se permitea atribuirea de bani din bugetul local pentru aceste clădiri aflate în proprietate privată (…) Legea e salutară, dar incompletă, pentru că ea se referă doar la partea de exterior a clădirii. Nu înţeleg de ce nu a lăsat legiutorul să se intervină şi la reţelele edilitare, la structurile de rezistenţă. Eu am spus să încurajăm proprietarii, asociaţiile de proprietari, care fac astfel de intervenţii prin forţe proprii sau alte resurse, să venim în primul rând spre aceşia, în completare să le facem şi faţada şi acoperişul. Sau să alegem clădirile care au structura de rezistenţă rezolvată. Mi s-a spus ca asta ar bloca programul. Eu am spus că prioritate ar trebui să aibă aceştia. Proiectul cu GTZ permite acest lucru, să se intervină în interior. Asta am zis, să încercăm să le cuplăm, să încurajăm oamenii să înţeleagă că nu doar faţada e importantă la o clădire. Sigur, vizual asta observăm toţi…”, a explicat Orza.
Consilierul nu înţelege de ce propunerea sa nu a fost agreată de către conducerea primăriei.
„Există o anumită reticenţă din partea actualei administraţii faţă de propunerile care vin din partea unor consilieri. Ideea care mi s-a părut rezultând din acest refuz vehement este că nu se doreşte decât puţină spoială şi cam atât. Cred că scopul nostru este să salvăm clădirile de patrimoniu şi nu doar în Piaţa Victoriei să vopsim nişte faţade. Am votat proiectul, dar am acest semn de întrebare”, a conchis Orza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!