Consilierii locali timişoreni au aprobat, în şedinţa de marţi, proiectul de hotărâre privind mutarea Clinicii de Dermato-Venerologie a Spitalului Municipal de pe strada Mărăşeşti şi a Policlinicii nr. 3, care funcţionează într-un imobil retrocedat de pe strada Sfânta Rozalia (Mugurilor), în căminul Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu” (MIU) de pe strada Daliei, imobil folosit până acum de Universitatea Tibiscus.
Au fost 23 de voturi „pentru” şi o abţinere în consiliu, cel care s-a abţinut fiind Bogdan Herzog (PNŢCD). La fel, consilierul local Adrian Orza (PNȚCD) a afirmat că a refuzat să-și exprime votul la acest proiect. Şi democrat-liberalii au fost de acord cu mutarea clinicii, dar au pus o condiţie: ca imobilul de pe strada Daliei să fie amenajat la standardele impuse de legislaţia în vigoare, să fie obținute toate avizele necesare şi abia apoi să aibă loc mutarea. Asta, în condiţiile în care deputatul Cornel Sămărtinean, preşedintele PDL Timişoara, vorbea, săptămâna trecută, despre existenţa unor interese ascunse care s-ar afla în spatele acestei mutări şi declara public că se opune acestui demers.
La şedinţa de consiliu au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Clinicii de Dermato-Venerologie, în frunte cu şeful secţiei, profesorul Caius Solovan, dar argumentele aduse de acesta nu au fost destul de convingătoare pentru aleşii locali, care au votat, aproape în bloc, mutarea.
Solovan a afirmat că nu înţelege care este problema Dermatologiei, de ce este o prioritate pentru primărie mutarea acestei clinici în condiţiile în care această instituţie nu funcţionează în prezent într-o clădire retrocedată pentru care autorităţile să fie nevoite a plăti chirie, spre deosebire de alte unităţi spitaliceşti din oraş care sunt în această situaţie. Şeful Clinicii de Dermato-Venerologie a vorbit despre investiţiile făcute în actualul sediu şi investiţiile necesare pentru a amenaja imobilul de pe strada Daliei, care este în opinia sa necorespunzător funcţionării unei clinicii universitare.
Primarul Nicolae Robu i-a reproşat faptul că nici măcar nu a venit să vadă spaţiul propus, iar aleşii au afirmat că au votat gândindu-se la binele pacienţilor.
De ce această mutare a devenit o prioritate atâta timp cât sunt alte clinici pentru care primăria plăteşte chirie a întrebat, în plen, şi consilierul Bogdan Herzog.
„Considerăm că această clădire este potrivită pentru această clinică şi pentru Policlinica 3 şi laboratorul Spitalului Municipal care funcţionează pe strada Mărăşeşti. În plus, acea clădire de pe strada Mărăşeşti nu o să rămână cu lacătul pus. Ea va fi folosită pentru a găzdui centre culturale străine, un centru pentru tineret şi un număr de consulate, câte vor putea fi găzduite acolo”, a răspuns Robu.
Profesorul Solovan l-a întrebat pe primar de ce trebuie să asigure primăria spaţii pentru aceste consulate onorifice şi dacă acestea sunt mai importante decât pacienţii şi spitalul. Robu i-a răspuns tot printr-o întrebare, dacă i se pare în regulă să fie saloane cu opt paturi şi cu trecere din unul în altul. „Atât a fost investiţia dumneavoastră”, a răspuns şeful clinicii.
Reprezentanţii clinicii au afirmat, după votul de marți, că ar putea alege calea instanţei, atacând noua hotărâre adoptată.
Prin proiectul de hotărâre votat marţi s-a aprobat transferul activităţii medicale a Clinicii de Dermato-Venerologie, a laboratorului şi ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal din imobilele de pe strada Mărăşeşti nr. 5 şi Sfânta Rozalia nr. 1 în căminul cu parter şi patru etaje al Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu” de pe strada Daliei nr. 13. Totodată, s-a aprobat schimbarea destinaţiei căminului din spaţiu pentru cazare în spaţiu pentru sănătate şi transmiterea imobilului şi terenului aferent în suprafaţă de 845 de metri pătraţi din administrarea consiliului local în administrarea Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă pe o perioadă de 10 ani pentru Clinica de Dermato-Venerologie şi Policlinica nr. 3.
Cum a fost argumentată oficial mutarea? „Activitatea Clinicii de Dermato-Venerologie şi a laboratorului se desfăşoară în spaţii care nu îndeplinesc cerinţele necesare referitoare la fluxurile medicale specifice, fapt pentru care municipalitatea intenţionează să transfere această activitate într-o clădire care să asigure un standard ridicat de funcţionare. Totodată, Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara funcţionează în imobilul din strada Sf. Rozalia nr. 3, imobil care a fost retrocedat în baza Legii nr. 10/ 2001 şi pentru care se suportă o chirie de 5955,60 lei/lună, contractul de închiriere cu actualul proprietar expirând la data de 18.07.2013. Colegiul Tehnic „Ion I.C. Brătianu” are disponibil Căminul cu P+4E situat pe strada Daliei nr. 13 (…) aflat în proprietatea publică a Municipiului Timişoara, a cărui capacitate poate să asigure funcţionarea în bune condiţii a celor două unităţii sanitare”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.
Primarul a avansat un termen de șase luni pentru mutarea Clinicii de Dermato-Venerologie din actualul sediu din centrul orașului. Din spusele edilului nu s-a făcut încă o analiză legată de costurile pe care le presupune această operaţiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!