Aleşii locali vor avea pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu de marţi un proiect de hotărâre care prevede atribuirea de denumiri la două străzi şi schimbarea denumirii unui bulevard din Timişoara.
În primul rând se repune pe tapet ideea viceprimarului Dan Diaconu de a denumi o stradă din zona Cetate, situată între strada Eugeniu de Savoya şi strada Proclamaţia de la Timişoara, perpendiculară pe acestea, după gânditorul Petre Ţuţea.
„Petre Ţuţea (n. 6 octombrie 1902, Boteni, Jud. Argeş – d. 3 decembrie 1991, Bucureşti), a fost un eseist, filosof, economist şi om politic comunist, apoi legionar român, supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice şi a rolului educativ. A publicat foarte puţin înainte de 1989, scrierile şi interviurile sale fiind difuzate prin toate mediile după prăbuşirea regimului comunist (…) Este arestat de către autorităţile comuniste, anchetat fără condamnare timp de 5 ani (1948-1953), arestat din nou, condamnat la 10 ani închisoare în 1957, condamnat în urma unui nou proces la 18 ani muncă silnică, din care a executat 8 ani, în mare parte la Aiud, sub observaţia permanentă a securităţii comuniste după eliberare în 1964”, amintesc reprezentanţii municipalităţii timişorene.
Proiectul nu este unul nou, dar a fost contestat de oameni din anumite medii şi amânat până acum, de exemplu de unii profesori ai Universităţii de Vest şi de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Eli Wiesel”, care a cerut să nu fie votată o asemenea hotărâre pentru că astfel „s-ar cultiva memoria unei pesonalități simbol a extremei drepte interbelice, cunoscute pentru convingerile sale antidemocratice”.
Diaconu spune însă că străzi cu numele lui Petre Ţuţea sunt şi în alte localităţi din România.
Prefectura Timiş, prin Comisia Judeţeană privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, a propus să poarte numele lui Petre Ţuţea o stradă nouă din zona Mureş – Musicescu, iar străduţa din centru să se numească Intrarea „Josef Klapka”. Adică invers decât a a propus primăria, prin comisia locală de schimbare şi atribuire de denumiri la străzi. Răspunsul autorităţilor judeţene poate fi însă… ignorat.
„Avizul Comisiei judeţene privind atribuirea sau schimbarea de denumiri are caracter consultativ, conform art. 5 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului României nr. 63 din 29 august 2002 actualizată”, notează reprezentanţii municipalităţii.
Interesant este că pentru noua stradă din zona Mureş – Musicescu, o intrare situată între străzile Gavril Musicescu şi Mureş, perpendiculară pe Musicescu între imobilele cu numerele 125 şi 127, iniţial primăria a propus denumirea de „Emil Şain”. Comisia judeţeană a respins-o, cerând să se propună „o altă denumire, a unei personalităţi mai relevante, prin valoarea culturală”, iar autorităţile locale s-au conformat şi au propus Intrarea Josef Klapka. În acest caz, părerea celor de la ”judeţ” n-a mai fost ceva consultativ…
Totodată, prin proiectul ce va fi discutat marţi, se propune ca bulevardul Dr. Iosif Bulbuca, fost tronson al bulevardului Liviu Rebreanu, situat între Calea Martirilor şi Calea Buziaşului, să îşi schimbe denumirea în bulevardul Liviu Rebreanu. Denumirea respectivului bulevard a fost schimbată în 1993, iar acum primarul Nicolae Robu a cerut să se revină asupra ei.
UPDATE. Consilierii municipali au aprobat proiectul de hotărâre în forma propusă de Executivul Primăriei. Așadar, o stradă din zona centrală a Timișoarei va purta numele lui Petre Țuțea, o intrare din zona Mureș – Musicescu se va numi Intrarea Josef Klapka, iar bulevardul Dr. Iosif Bulbuca va redeveni bulevardul Liviu Rebreanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!