Proiectul de hotărâre privind reorganizarea reţelei şcolare din Timişoara înaintat aleșilor luna trecută prevedea comasarea unui număr de patru licee şi colegii din oraş, în urma acestui proces rezultând două unităţi de învăţământ.
Se propunea comasarea Colegiului Tehnic de Vest cu Colegiul Tehnic „Ion Mincu”. Şcoala cu personalitate juridică ar fi rămas Colegiul „Ion Mincu” şi tot în clădirea acestei instituţii ar fi urmat să aibă loc şi cursurile începând din noul an şcolar.
O altă comasare propusă, care a dus chiar la proteste, este cea a Liceului Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii cu Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”. Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii ar fi rămas cu personalitate juridică, dar orele ar fi urmat să se ţină în clădirea Colegiului „Dimitrie Leonida”, ceea ce a creat nemulţumiri.
De asemenea, prin reorganizarea reţelei şcolare se intenţiona arondarea anumitor şcoli la altele, care să rămână cu personalitate juridică. În procesul de arondare ar fi urmat să intre 64 de unităţi de învăţământ, rezultând 27 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. Practic unităţile de învăţământ arondate ar trebui să funcţioneze în componenţa unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, aparţinând aceluiaşi ordonator de credite – director.
Ținând cont de nemulțumirile existente, consilierii locali au decis luna trecută să aprobe parțial reţeaua unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2012-2013. Nu au aprobat atunci nicio comasare și nicio arondare, urmând ca o comisie a consiliului local să aprofundeze problema.
„În comisie s-a decis că se vor face aceste comasări, dar mai blând. Noul proiect este de fapt proiectul vechi, la care se adaugă o anexă cu unităţile de învăţământ cu probleme. La Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii şi Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” se face comasarea din punct de vedere juridic, se păstrează denumirea de Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, dar elevii rămân în actualele sedii, cei care sunt acum, până la terminarea liceului. Actualele generaţii de la Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii vor termina acolo, iar de la anul cei care se înscriu în clasa a IX-a vor merge la Colegiul „Dimitrie Leonida”. Colegiul Tehnic „Ion Mincu” şi Colegiul de Vest se comasează doar din punct de vedere juridic, dar elevii nu se mută la Mincu momentan. Şcolile gimnaziale nr. 18 şi 26 rămân separat, iar Grădiniţele PP 6, PP 38 şi PN 19 vor fi unite”, ne-a declarat consilierul local Adriana Blaj.
„În cazul liceelor şi a colegiilor propuse pentru comasare în comisie s-a decis că din patru unităţi cu personalitate juridică rămân două, iar ca locaţii rămân pe loc. Elevii rămân în locaţiile în care sunt cu menţiunea că de la toamnă clasa a IX-a rămâne numai la Dimitrie Leonida, respectiv Ion Mincu. În cazul Colegiului Ion Mincu şi a Colegiului Tehnic de Vest s-ar putea să fie un amendament în plen să rămână fiecare cu personalitate juridică. S-a ajuns la concluzia că aceasta ar fi varianta cea mai bună”, a adăugat şeful Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Timişoara, Martin Staia.
Aleșii se vor întâlni, marți, de la ora 15.00, într-o ședință extraordinară, pentru a vota proiectul de hotărâre care prevede completarea hotărârii adoptate luna trecută privind reorganizarea și funcționarea rețelei școlare din Timișoara începând din anul școlar 2012-2013.
Luni dimineață, cu o zi înainte de votare, proiectul încă nu era publicat pe site-ul Primăriei Timișoara pentru a putea fi consultat de cetățeni.
Comasarea scolilor se amana la Timisoara. Consilierii n-au vrut sa voteze!
Citiți principiile noastre de moderare aici!