Colegiul C.D. Loga a fost inclus într-un program de reabilitare a clădirilor istorice derulat de primărie cu Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei (KfW), program prin care ar fi trebuit să fie reabilitat oricum doar acoperişul, dar şi aceste lucrări întârzie să înceapă. Situaţia şcolii a fost semnalată, în ultimele zile, de mai mulţi dintre consilierii şi chiar parlamentarii PSD.
„Din păcate, situaţia acolo este absolut alarmantă. Clădirea, în ultimii 20 de ani nu a beneficiat de nicio reparaţie semnificativă, au fost doar cârpeli care nu au reuşit să schimbe faţa unităţii de învăţământ. Acoperişul este puternic degradat, cu ţigle lipsă, ţigle sparte, plouă în clădire, bucăţi de tablă desprinse, toate acestea constituie clar un pericol pentru viaţa şi sănătatea copiilor, a părinților, a angajaţilor şi chiar a trecătorilor (…) În acest moment există două studii de fezabilitate neutilizate. Avem proiecte, avem şi finanțare sau sperăm la finanțare, dar mai trebuie să așteptăm și tot așteptăm aşa sine die până când cade o țiglă în capul vreunui elev și atunci ne vom trezi cu toții”, crede consilierul local Florin Bîrsăşteanu. Social-democratul spune că unitatea de învăţământ a ratat şansa reabilitării de mai multe ori până acum.
„Unităţile de învăţământ au fost preluate de către primării în 2001, nu aşa cum amintea primarul nostru, în 2008. Din acest an practic administraţiile locale aveau responsabilitatea administrării clădirilor, lucru care s-a făcut, dar nu cu un entuziasm deosebit. Colegiul C.D. Loga a fost propus la un moment dat pentru a fi reabilitat printr-un program de reabilitare a şcolilor pe care Guvernul l-a avut cu Banca Mondială, nu s-a finalizat acest program şi s-a amânat reabilitarea. Ulterior s-a pierdut o altă șansă, reabilitarea pe fonduri europene. Deşi a fost depusă documentaţia necesară la ADR Vest, aici ne-a luat fața, pentru că fondurile erau limitate, un coregional de-al nostru, domnul Falcă, cu un dosar mai bine înjghebat. Şcolile din Arad arată exemplar în raport cu şcolile din Timişoara”, spune Bîrsăşteanu.
Consilierul a anunţat totodată că la ultima rectificare de buget, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, s-a reuşit alocarea unei sume de bani pentru efectuarea de lucrări de reparaţii la Colegiul C.D. Loga.
„Noi am reușit, în ultimul plen al consiliului local, să facem un amendament împotriva sau să spunem în contra administrației (n.r. – administraţie condusă şi de PSD, prin viceprimarul Traian Stoia). Am forţat un amendament, am obținut 12 miliarde de lei vechi și cu aceşti bani, în regim de urgenţă, sperăm să mai reabilităm cât se va putea reabilita până la începerea şcolii, din bugetul local. S-a făcut o rectificare de buget”, a explicat reprezentantul PSD. Chiar dacă peste aproximativ o săptămână începe şcoala, consilierul spune că de-abia acum s-a putut interveni şi că reprezentanţii municipalităţii ar fi trebuit să ia măsuri din timp.
„Acum a fost rectificare de buget, a fost perioadă de concediu, lucrurile acestea trebuia să le facă administraţia în mod curent din bugetul de reparaţii al consiliului local, ca orice gospodar mă gândesc eu, la începutul vacanţei, când s-au eliberat spaţiile de învăţământ. Nu s-au efectuat reparațiile care trebuiau să se efectueze”, reclamă Bîrsăşteanu.
Parlamentarul Sorin Grindeanu spune că nu s-au alocat bani de la bugetul local până acum din cauză că şcoala era inclusă în programul cu sprijin german.
„Acolo era un proiect cu Germania. Acel proiect a fost tot timpul o găselnița în a nu se da bani că vin nemții şi ne dau bani (…) Subiectul nemților care vin să dea bani în Timişoara a fost tot timpul motivarea pentru care n-au început lucrările în cazul Loga. Măcar de data asta, deși nu erau prevăzuţi bani de la primărie pentru reparații la Loga, ceea ce înţeleg că s-a făcut prin acest amendament, sigur în al 13-lea ceas, este să se dea bani pentru reparații atât cât mai pot fi făcute. Unele pot fi făcute chiar dacă începe anul şcolar. Eu n-aș mai sta după chestia că vin nemții şi o să ne dea bani, ăştia vin de vreo 3 ani…”, a declarat, zilele trecute, Grindeanu, deputatul recomandând repararea şcolilor aflate într-o stare avansată de degradare cu bani de la bugetul local.
Poziţia primarului
De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu, spune că… nu era nevoie să se prevadă bani suplimentari de la bugetul local pentru Loga, problema fiind de fapt alta.
„Nu era nevoie să prevedem punctual o sumă de bani pentru lucrul acesta, pentru că noi avem bani alocaţi pentru intervenţii la şcolile din Timişoara. Problema nu este a banilor pe care îi alocăm noi la Loga. (…) Aveam de ales între a beneficia de această oportunitate de finanţare avantajoasă pe proiectul de KfW, cu Banca de Dezvoltare a Germaniei, asumând o cronologie a lucrurilor nemulţumitoare, sau a renunţa la acea finanţare, pentru care credeţi-mă că am muncit mult (…) şi a dedica bani din venituri proprii pentru reabilitarea complexă a clădirii C.D. Loga. Până la urmă am optat să nu ratatăm această oportunitate de finanţare contând pe faptul că lucrurile vor decurge fără probleme, or între proiectanţii germani şi proiectanţii români au apărut divergenţe. Noi nu am avut altceva de făcut decât să ne limităm la intervenţii de avarie şi pe acestea le vom face şi în continuare astfel încât clădirea să fie în condiţii de securitate, de confort minim şi de aspect de o decenţă minimală măcar la începerea şcolii”, a declarat Robu.
La rândul său, primarul îi reproşează directoarei şcolii, Mariea Ştefan, faptul că s-a ajuns în această situaţie.
„Cei care acum sunt foarte ocoşi, inclusiv doamna directoare, ce au făcut înainte ca şcolile să aparţină de primărie? (…) În lungul multor ani, cei care au avut răspunderi când ministerul trebuia să finanţeze repararea şcolilor, n-au văzut că şcolile se degradează? Că această degradare n-a apărut peste noapte. Era inspectoare de foarte multă vreme şi nu-mi aduc aminte să o fi auzit plângându-se atunci, aşa cum se plânge acum, că ministerul nu a dat bani, indiferent de coloratura politică a guvernelor (…) Asta-i situaţia tristă, că noi ne trezim acum cu toate şcolile aproape într-o stare avansată de degradare, nu cu toate, dar cu foarte multe”, a adăugat Robu. Când va începe totuşi reabilitarea acoperişului de la C.D. Loga este greu de spus. Primarul spune că nu poate avansa o dată exactă, pentru că nu ştie cât se vor tărăgâna lucrurile cu licitaţia pentru desemnarea executantului lucrării.
„Luni dimineaţa, este un angajament ferm că putem să dăm drumul la licitaţie (…) Numai că ştiţi cât durează o licitaţie, de aceea noi facem intervenţiile de avarie. Acea clădire e monument, nu poţi interveni să faci orice oricum, poţi face doar ceea ce pune în pericol sănătatea. Mi-e foarte greu să vă dau o dată exactă”, a conchis Robu.
Cert este că la Colegiul C.D. Loga din Timişoara învaţă peste 1.000 de elevi şi în curând va începe şcoala.
SOS scolile Timisoarei! La Loga ploua si fac reparatii detinutii pentru ca reabilitarea e blocata
Citiți principiile noastre de moderare aici!