Chiar dacă liderul PSD Timiş, Titu Bojin, declara, zilele trecute, că a discutat cu omologul său de la PNL, primarul Nicolae Robu, şi a convenit cu acesta să nu mai vină cu materiale suplimentare la fiecare şedinţă de consiliu, pe ultima sută de metri, afirmând că în caz contrar aleşii social-democraţi se vor abţine la vot, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cea mai recentă şedinţă a CLT de vineri. Pe ordinea de zi anunţată iniţial erau 21 de puncte, iar în plen consilierii locali au primit o listă cu încă 22 de proiecte de hotărâre, materiale suplimentare.
Aleşii PDL au anunţat, de la bun început, că nu vor vota ordinea de zi suplimentară şi că vor părăsi sala de consiliu atunci când se va ajunge la proiectele respective.
Robu a intervenit cu clarificări, explicând că unele proiecte care apar pe lista materialelor suplimentare n-ar fi de fapt suplimentare. Că există proiecte suplimentare… suplimentare şi suplimentare nesuplimentare.
„Aş vrea să fac nişte clarificări. Ce înţelegem prin puncte suplimentare pe ordinea de zi? Pe listă, şi astăzi şi altădată, am avut sub această titulatură de materiale suplimentare două categorii de proiecte: unele care au fost discutate în comisii (n.r. – comisiile de specialitate ale consiliului local, care se întrunesc în zilele de dinainte de plen), dar ulterior datei convocării consiliului local, şi proiecte care nu au mai fost în comisii şi au apărut pe loc în consiliu. Aceste proiecte care nu au trecut prin comisii au fost uneori discutate la iniţiativa mea chiar în ziua şedinţei, înainte de şedinţă. Foarte rar s-a întâmplat, dacă era mai mare răul de a amâna discuţiile decât de a accepta acest mod puţin anormal de lucru. Şi astăzi suntem într-o asemenea situaţie. Majoritatea acestor proiecte de fapt nu sunt materiale suplimentare decât prin aspect birocratic, ele au trecut prin comisii (…) Sunt câteva proiecte care într-adevăr nu au trecut prin nicio comisie. Unul din ele se referă la aprobarea unei locaţii pentru vânzarea de bilete la meciurile de fotbal din Liga 1 ale echipei noastre ACS Poli (…) Un proiect care este chiar suplimentar suplimentar. Dacă noi nu aprobăm acest subiect atunci în prima etapă nu vom putea să vindem bilete şi nu cred că ar fi un lucru bun. Alt subiect suplimentar care nu a trecut prin nicio comisie este o suplimentare a agendei Casei de cultură”, a explicat primarul.
În apărarea sa a sărit şi secretarul Ioan Cojocari, care a afirmat că deşi a fost mustrat recent de prefect pentru că s-a întâmplat să fie votat un proiect de hotărâre de mai multe ori în aceeaşi şedinţă – primarul motivând că n-a funcţionat sistemul electronic de vot – şi pentru materialele suplimentare care se introduc în plen, aleşii nu pot spune că n-au avut cunoştinţă despre proiectele suplimentare pentru că le-au fost prezentate înainte în comisiile de specialitate.
„Eu, pe ziua de azi consider că sunt trei materiale care nu au fost efectiv discutate, ordinea de zi se poate accepta. Vă atenţionez că ne trebuie la foarte multe două treimi”, a atras atenţia Cojocari.
Consilierul PDL Maria Saracan a afirmat însă că nu toate proiectele suplimentare au fost discutate în toate comisiile, aşa cum prevede Regulamentul de funcţionare al Consiliului Local Timişoara. Şi consilierul PNŢCD Adrian Orza s-a arătat nemulţumit că Executivul le forţează mâna aleşilor cu anumite proiecte de hotărâre. „Consilierii sunt puşi în situaţia de a alege ce-i mai important: procedura sau efectul acestor proiecte?”, a spus Orza, care i-a solicitat secretarului ca de la următoarea şedinţă fiecare consilier să primească un mapă… Regulamentul de funcţionare al CLT.
Cert este că, atunci când s-a ajuns la punctele suplimentare, cei trei aleşi ai PDL care erau prezenţi la şedinţă au părăsit sala de consiliu.
„Considerăm că trebuie să se pună ordine în acest sistem şi toate hotărârile trebuie să fie luate conform legii şi regulamentului de consiliu local în vigoare”, a explicat consilierul PDL Constantin Ştefan Sandu.
„Părăsim şedinta, am acordat un vot politic, nu am stat la dezbatere, nu se poate aprecia faptul că am fost împotriva vreunui conţinut sau oportunitate a proiectelor promovate. Am consideram că un an de graţie acordat Executivului Primăriei pentru a intra pe regulamentul consiliului local a fost suficient şi sperăm să fi înţeles acest lucru”, a adăugat democrat-liberala Maria Saracan.
Imediat după ce au plecat pedeliştii, primarul a propus retragerea mai multor puncte suplimentare de pe ordinea de zi. Nouă proiecte de hotărâre care oricum nu ar fi putut fi aprobate având în vedere că fiind perioadă de vară mulţi consilieri au absentat de la şedinţă. „E festivalul de jazz, acesta este motivul pentru care aş vrea să ne grăbim”, afirmat Robu imediat după în plen. La final, edilul i-a acuzat pe aleşii PDL că blochează proiectele oraşului.
În ciuda procedurii pe care a instituit-o, primarul nu crede că a greşit cu nimic şi spune că angajaţii din subordinea sa… nu pot ţine pasul cu el.
„Nu a fost nicio greşeală din partea mea, nici astăzi şi nici altădată vizavi de materialele suplimentare. Eu am impus un ritm de lucru foarte alert, cu angajarea unui număr mare de proiecte, care toate necesită hotărâri de consiliu local. Aparatul executiv al primăriei nu poate face faţă acestui ritm în cronologia consacrată pentru funcţionarea consiliului local şi la data convocării consiliului local nu se reuşeşte să se finalizeze toate proiectele de hotărâre”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!